Patienters glemsomhed koster samfundet milliarder

Ikke mindre end 50% af danske patienter enten glemmer at tage deres medicin eller tager den forkert på et eller andet tidspunkt. Det koster ifølge eksperter det danske samfund minimum 1.5 kr. milliarder hvert eneste år. Det ønsker en tidligere professor indenfor social farmaci nu at lave om på.

 

Tidligere professor Claus Møldrup er én af landets førende kapaciteter på området, og han har trods et velbetalt job valgt at sige det op og kaste sig ud i en ny og mere usikker iværksætter-tilværelse for at gøre noget ved problemet.

 

”Når vi danskere går til lægen, så bliver vi hørt om vores sygdom – ikke vores forhold til medicinen. Oplever man som patient at man ikke er tryg ved medicinen, eller ikke finder den nødvendig fordi man ikke mærker symptomer, ja så føler man ikke incitament nok til at tage deres medicin. Man ved i forlængelse heraf, at én af løsningerne på dette problem kan være at arbejde med nudging og gamification. Dvs. lidt populært sagt at gøre det sjovere eller mere meningsfyldt at tage medicinen i hverdagen.”

 

Ifølge lektor Lotte Stig Nørgaard fra Københavns Universitet, som står bag en lang række undersøgelser indenfor området, er det positivt, at danskerne får støtte til at huske at tage den medicin, der for nogle kan være en udmærket del af en større plan, men for andre direkte livsvigtig. Hun har tidligere udtalt til Dagbladet Politiken, at:

 

”Vi ved fra en lang række undersøgelser fra både ind- og udland, at mange lægemiddelbrugere er non-kompliante hvad angår lægemiddelindtag, og dette i et meget stort omfang. Non-kompliance nedsætter folkesundheden, ligesom undersøgelser peger på, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved manglende compliance udgør mindst 1.5 mia. kr. årligt. Derfor kan der være store både økonomiske og patientrettede gevinster at hente ved initiativer, der kan medvirke til at sikre en mere effektiv medicinanvendelse hos patienterne”

 

Claus Møldrups bud på en konkret løsning på glemsomheden og den deraf følgende milliardregning er en app ved navn DrugStars. Med DrugStars bliver det muligt at klikke, når man har taget sin medicin, og få en stjerne som belønning. Den stjerne kan veksles til kroner og ører, og disse penge kan via appen doneres til en patientforening efter eget valg. Helt gratis for brugeren.

 

PRESSEMEDDELELSE

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…