Berlusconi vil udvise 600.000 illegale migranter: Indvandring dominerer den italienske valgkamp – EU er bekymret

Silvio Berlusconi/Wikimedia

Den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi siger, at den illegale indvandring er en “social bombe, der er klar til at eksplodere i Italien”, og han lover at udvise 600.000 illegale indvandrere, hvis han vinder valget.

 

Udtalelserne, der har vakt opsigt over hele Europa, falder efter lørdagens skyderi i den norditalienske by Macerata. Højreekstremisten Luca Traini, 28, blev anholdt efter fra sin bil at have skudt og såret fem mænd og en kvinde af afrikansk afstamning.

 

Attentatet, der muligvis var en reaktion på en illegal indvandrers overfald på en italiensk kvinde, har skabt opstandelse i hele Italien, hvor den illegale indvandring er blevet et presserende spørgsmål i valgkampen forud for parlamentsvalget den 4. marts 2018. Selvom tilstrømningen til Italien er aftaget kom der 119.000 illegale indvandrere til Italien i 2017, og i alt befinder der sig mere end 600.000 illegale immigranter i Italien.

 

Der er ingen tvivl om, at indvandringen sammen med EU-politikken og den økonomiske situation bliver hovedtemaer i valgkampens slutspurt.

 

Udfaldet af parlamentsvalget i Italien den 4. marts 2018, giver anledning til bekymring i EU-toppen. Med mindre end 1 måned til valget, kan det ikke udelukkes, at indvandrings- og EU-skeptiske partier opnår betydelig tilslutning, og dermed er Italiens centrale rolle i EU udspillet.

 

5-Stjernebevægelsen

I Bruxelles er den største anledning til bekymring 5-stjernebevægelsen, Movimento Cinque Stelle, M5S, der i meningsmålingerne i øjeblikket er Italiens største parti med en tilslutning på 27-28 pct. Det har hidtil været komikeren Beppe Grillo, der stod i spidsen for bevægelsen, men ved en internet-afstemning i partiet i september 2017, blev der valgt en ny leder og spidskandidat: Luigi Di Maio.

 

Selvom dagbladet Il Fatto Quotidiano mente, at internetafstemningen var en bekræftelse af 5-stjernebevægelsens umodenhed, inkompetence og uerfarenhed, og at afstemningen dokumenterede, at bevægelsen måske nok er ”voksende, men aldrig bliver voksen”, har den 31-årige 5-stjerneaktivist Luigi Di Maio siden markeret sig stærkt i valgkampen.

 

Luigi Di Maio voksede op i Napoli’s korruptionsprægede miljø, droppede ud af universitetet og har aldrig haft et regulært job. Han har i de sidste 10 år været full-time aktivist for 5-stjernebevægelsen, og han blev i 2013 indvalgt i Deputeretkammeret.

 

Siden har 5-stjernebevægelsen drevet gæk med det italienske establishment, og M5S var en drivende kraft bag socialdemokraten Matteo Renzis sviende nederlag ved folkeafstemningen om en ny forfatning i december 2016.

 

5-stjernebevægelsen går ind for social og miljømæssig retfærdighed, agiterer for borgerløn på små 6.000 kr. til alle, og er skeptisk over for store virksomheder, og M5S er uinteresseret i – men ikke lodret imod – Italiens engagement i NATO.

Læs også
Afrikansk indvandrer satte ild til bus, hvor skolebørn var lukket inde – det skete i protest mod stram udlændingepolitik

 

Bevægelsen er også på nogle områder liberal, kritisk overfor centrale magtstrukturer og tilhænger af mindre statsregulering af det finansielle system.

 

Hus med højreorienteret facade, en venstreorienteret kælder og et anarkistisk tag!

 

Den italienske journalist, Beppe Servergnini, har karakteriseret 5-stjernebevægelsen som et ”hus med en højreorienteret facade over en venstreorienteret kælder og under et anarkistisk tag”.

 

Hvor Beppe Grillo er indædt modstander af EU er Di Maio nok kritisk, men han har også understreget at 5-stjernebevægelsen ikke vil trække Italien ud af EU. Han har endvidere opgivet kravet om en folkeafstemning om Italiens deltagelse i euroen. I talkshowet Porta-A-Porta på italiensk TV forklarede Luigi Di Maio forleden, at det ikke ville være det rigtige tidspunkt at forlade euroen. ”Den fransk-tyske akse er ikke længere så stærk, og det vil give mere plads til italienske synspunkter”, som Di Maio forklarede talkshow værten Bruno Vespa.

 

M5S-bevægelsen er stærkt utilfreds med den krisepolitik, som eurolandene på tysk foranledning har været tvunget til at følge siden finanskrisen. M5S lægger således – på trods af Italiens massive offentlige gæld på 135 pct. af BNP – ikke megen vægt på overholdelsen af spillereglerne i Den Økonomiske og Monetære Union, herunder kravet om at underskuddet på de offentlige budgetter maksimalt må være på 3 pct.

 

Det bliver således ikke med M5S i regering, at Italien uden forbehold vil støtte de reformer af Den Økonomiske- og Monetære Union, som der lægges op til.

Læs også
Italiens 5-stjernebevægelse vil lave helt ny gruppe i EU-Parlamentsvalget

 

Når talen falder på det følsomme emne om indvandring, lægger Di Maio sig tæt op ad den konventionelle italienske linje: Beklagelse over den uretfærdige byrde, som Italien skal bære alene, når tusindvis af indvandrere og flygtninge søger at nå Italien fra Nordafrika. ”Vi er ikke tilhængere af mure, men vi har heller ingen tillid til de nuværende regler, der kræver at asylansøgere forbliver i det første indgangsland. Hvis der ikke gøres noget, ender Italien som Europas flygtningelejr”, og Di Maio peger – ligesom Frankrigs Macron – på behovet for at få den politiske situation i Libyen stabiliseret. Det bliver interessant at se, om Berlusconis fokus på den illegale indvandring vil få også M5S til at skærpe retorikken.

 

Det er 5-stjernebevægelsens medlemmer, der gennem afstemninger over internettet afgør, hvem der skal være bevægelsens kandidater ved parlamentsvalget. En mulig kandidat for M5S kan være kommandør Gregorio De Falco, der ved Costa Cordias forlis i januar 2012, beordrede kaptajn Francesco Schettinno, der som en af de første var gået i bådene, til ”for helvede, at komme tilbage på skibet i en fart!”

 

Silvio Berlusconi og centrum-højre

Tidligere premierminister og leder af Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, har med sine udtalelser om den illegale indvandring og løftet om at sende 600.000 tilbage bragt sig selv i centrum og fjernet en del af opmærksomheden fra M5S, som han i et avisinterview i Corriere della Sera har karakteriseret som alt for uerfarent til at lede landet.

 

Den 81-årige Berlusconi har også slået fast, at det reelle valg var mellem ”os og M5S”. Med ”os” mente Berlusconi centrum-højrekoalitionen bestående af Forza Italia, FI, det immigrant- og EU-skeptiske La Lega, L (tidligere Lega Nord) og det lille højre-nationale Fratelli d’Italia, FdI.

 

Silvio Berlusconi er for øjeblikket leder af koalitionen, selvom Lega Nord-lederen, Matteo Salvini, har udtalt at, han og Berlusconi har aftalt, at lederen bliver den, der får flest stemmer.

 

Læs også
Borgmester ville have de penge turister kaster i Trevifontænen – men det slap hun ikke godt fra

Borgerløn og skat på 23 pct.

Silvio Berlusconi har i valgkampen – baseret på en idé fra Nobelprisvinderen Milton Friedman – agiteret for en “værdighedsløn” til alle. Han agiterer endvidere for en flad skat på 23 pct., afskaffelse af alle skatter på biler, dødsboer, gaver og boliger.

 

Som ægte populist forventes det, at Berlusconi i EU-spørgsmål vil være særdeles sensitiv for den udbredte EU-skeptiske holdning i den italienske befolkning.

 

Som tingene er i øjeblikket kan Berlusconi kan ikke selv påtage sig premierministerposten, fordi han i forbindelse med en skattedom blev udelukket fra politiske poster. Berlusconi har anket sagen til den europæiske Menneskerettighedsdomstol, og han håber, domstolen vil ophæve forbuddet inden valget, selvom det forekommer helt usandsynligt.

 

Meningsmålinger giver i øjeblikket centrum-højrekoalitionen et forspring med en tilslutning på 33 pct. En centrum-venstre alliance ledet af PD har 26-27 pct. mens M5S alene har 27-28 pct.

 

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet, PD, der traditionelt har været Italiens største parti, har efter intern uro mistet opbakning, og er med en tilslutning på 23-24 pct. klart mindre end M5S.

 

Læs også
Et af EU’s største lande åbner nu for at afvise FN’s migrationspagt

Ved det sidste parlamentsvalg for 24. – 25. februar 2013 overtog en PD-ledet koalition regeringsmagten fra teknokraten Mario Monti og med Enrico Letta som premierminister. Matteo Renzi fortrængte i 2014 Letta som leder af PD og som premierminister. Renzi måtte selv gå, efter han tabte folkeafstemningen om en ny forfatning i december 2016 og blev erstattet af et forretningsministerium under ledelse af hans hidtidige udenrigsminister, Paolo Gentiloni.

 

Partiet er i valgkampen presset af både M5S og Berlusconis centrum-højre koalition. Partiets leder, Matteo Renzi, fremlagde fredag den 2. februar et forslag om et substantielt skattefradrag til familier med børn. Samtidig kritiserede han modstandernes “populistiske” forslag om borgerløn.

 

Lega Nord

Partiet Lega hed tidligere Lega Nord, men har ændret navn i et forsøg på at appellere til vælgere også i Syditalien. Partileder Matteo Salvini har udtalt, at Donald Trump er et eksempel for partiet, der aldrig er blevet rigtig anerkendt i etablerede politiske kredse i Italien, men som han siger: ”folket er med os”. Partiets valgkampagne er fokuseret på den massive immigration, og truslerne herfra mod italienske værdier. Det kan blive et problem for partiet, at attentatmanden fra Macerata, Luca Traini, tidligere har været lokal kandidat for Lega Nord.

 

Tolkning af regionalvalget på Sicilien

Ved regionalvalget på Sicilien i begyndelsen af november vandt kandidaten for den Berlusconi-ledede centrum-højre koalition, Nello Musumeci, med 40 procent af stemmerne over Femstjernebevægelsen, M5S. Det socialdemokratiske regeringsparti, PD, endte langt bagefter. Regionalvalget på Sicilien er set som et vigtigt forspil til parlamentsvalget i Italien, og Centrum-højres knusende sejr på Sicilien kan være et fingerpeg om muligheden for, at der igen kommer en centrum-højre regering i Italien. Selvom Silvio Berlusconi ikke er kandidat til premierminister-posten, vil han givet spille en væsentlig rolle i valgkampen og i spillet om regeringsmagten.

 

Bekymring i EU

I øjeblikket står Italien helt uden for de reformovervejelser, der foregår i EU. Det må forventes, at så snart der er dannet en ny regering i Tyskland, vil der for alvor skulle tages stilling til de mange udfordringer EU står overfor. Udlændingedebatten og Brexit er sager for sig, men det begynder også at haste, hvis det skal lykkes at fuldende en styrket bankunion. I øjeblikket udestår etableringen af en europæisk indskudsgarantiordning. Flere medlemslande, herunder Tyskland, er dog bekymrede for de risici, der knytter sig til de mange dårlige udlån – ikke mindst i sydeuropæiske og herunder italienske banker. Til trods for at disse udlån er reduceret væsentligt siden 2008, udgør de i dag omkring 940 milliarder euro eller knap 5 pct. af de samlede udlån.

Læs også
Video: Salvini indfrier sit valgløfte om stram udlændingepolitik – og italienerne elsker ham for det

 

Den italienske banksektor er ikke stærk, og hvis de italienske banker tvinges til hurtigt at afskrive alle dårlige lån, er konsekvenserne uoverskuelige

 

Reformerne af bankunionen skal ses i sammenhæng med de videre reformer af Den Økonomiske- og Monetære Union, hvor især den franske præsident, Emmanuel Macron, presser hårdt på for at få en Europæisk Monetær Fond og for at opbygge et fælles eurobudget ledet af en fælles finansminister.

 

Tysklands nye regering

Meget vil afhænge af Tyskland. Søndag den 21. januar sagde de tyske socialdemokrater ja til fortsatte forhandlinger om at deltage i en 3. regeringsperiode med Angela Merkel og CDU/CSU.

CDU/CSU og SPD allerede aftalt, at Tyskland vil gå ind på nogle af Macrons ideer, men ikke uden betingelser. Tyskland er parat til at samarbejde tæt med Frankrig om at styrke og reformere eurozonens økonomiske holdbarhed, således at euroen bedre kan stå imod globale kriser. Tyskland betinger sig dog, at kontrollen med de offentlige finanser i de enkelte medlemslande og koordineringen af de økonomiske politikker i EU og i euroområdet skal styrkes, ligesom kampen mod skattesvig og aggressiv skatteplanlægning skal intensiveres. Tyskland er derfor parat til nærmere at drøfte de forslag, der er fremlagt af medlemslandene og af EU-Kommissionen. Tyskland anerkender princippet om solidaritet i EU, men fastholder, det enkelte medlemslands økonomiske ansvar for de risikable dispositioner, de foretager. (Zugleich muss auch künftig das Prinzip gelten, dass Risiko und Haftungsverantwortung verbunden sind).

 

Når det er sagt, er Tyskland parat til at videreudvikle Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, ESM, til en egentlig Europæisk Monetær Fond, parlamentarisk kontrolleret og forankret i EU-retten.

 

Italien ude af inderkredsen i EU

Italien har traditionel hørt til i inderkredsen i EU. Mens landet har været ledet af et forretningsministerium har indflydelsen været minimal, og udfaldet af valget den 4. marts 2018 kan forværre den situation. Det er tvivlsomt, at en ny italiensk regering er parat til at acceptere de betingelser vedrørende økonomisk samordning og disciplin, som de kommende EU-reformer vil kræve opfyldt af medlemslandene.

 

Under alle omstændigheder forventes det at regeringsdannelsen i Rom vil blive langvarig og besværlig, og udfaldet vil – set fra Bruxelles – næppe være positivt.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…