Mennesker med søvnforstyrrelsen Søvnapnø får nu et nyt behandlingstilbud

Fra januar 2018 kan speciallæge i øre-næse-hals kirurgi Janko Moritz tilbyde udredning og behandling af søvnapnø på Aleris-Hamlet i Ringsted.

 

En god nattesøvn er alfa og omega for, at man trives, men det er langt fra alle forundt, og det kan give store problemer i hverdagen. I takt med at flere bliver overvægtige, er søvnapnø blevet en folkesygdom, idet ca. 8 – 10 % af befolkningen lider af dette. Mange er dog ikke klar over, at de lider af søvnapnø, men går i mange år med uspecifikke symptomer såsom træthed, tristhed og uoplagthed.

 

De psykiske symptomer er oversete

”De psykiske symptomer, som følger med søvnapnø er overset, og jeg får faktisk en del patienter, som har været i behandling gennem længere tid hos psykolog eller psykiater for tristhed og depression, hvor det viser sig, at de faktisk har søvnapnø. Med den rette behandling kan de få vendt skuden”, forklarer speciallæge i øre-næse-hals kirurgi Janko Moritz, der har beskæftiget sig med dette i 10 år og har dygtiggjort sig inden for feltet gennem en lang række kurser og et legatophold i Tyskland.

 

Grundig udredning uden ventetid

Når vi modtager patienter til udredning for søvnapnø får de et udstyr med hjem, som de skal sove med. Det måler bl.a. vejrtrækningsmønstret, puls, flowet gennem næsen, puls og iltmætning samt snorken.

 

Efterfølgende kommer patienten til undersøgelse hos speciallægen, som gennemgår resultaterne og foretager en grundig klinisk undersøgelse. ”Den er meget vigtig at vurdere, om der er anatomiske forhindringer såsom store mandler, polypper eller skæv næseskillevæg, som skal fjernes ved en operation”, forklarer Janko Moritz, der selv forestår øre-næse-hals operationer på Aleris-Hamlet Ringsted. Det kan være vanskeligt at behandle med et CPAP-apparat, hvis der ikke er optimale forhold i næsen.

 

Skræddersyet behandling

”Mange patienter med søvnapnø har stor glæde af behandling med et CPAP-apparat, og kan allerede efter 14 dage mærke en klar forbedring. Der findes dog en række undergrupper af søvnapnø, hvor CPAP- behandlingen kan være utilstrækkeligt eller hvor der findes andre behandlingsmuligheder. Disse overses desværre ofte i dag”, siger Janko Moritz. I det offentlige er der tit flere måneders ventetid på behandling.

 

Forebygger følgesygdomme og biluheld

Hvis søvnapnø behandles i tide kan det forebygge en lang række følgesygdomme såsom hjerte-karsygdomme, forhøjet blodtryk, hukommelsesproblemer og stressrelaterede lidelser. Faktisk kan det også forebygge uprovokerede biluheld, idet folk med søvnapnø har en større risiko for at falde i søvn bag rattet.

 

Fakta:

Hvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, hvor vejrtrækningen midlertidigt stopper, mens man sover. Dette skyldes en blokering af de øvre luftveje. Pauserne i vejrtrækningen forstyrrer søvnen og fører til flere vækninger i timen.

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

 

PRESSEMEDDELELSE via RITZAU

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…