Regeringens ghettoplan ligner oplægget til et valg i efteråret

Regeringens ghettoplan synes alt i alt at have fået en positiv modtagelse i befolkningen.  Umiddelbart styrker den formentlig regeringens muligheder ved næste valg, der skal komme senest i juni næste år.

 

Men den folkelige opbakning kan blive svagere, efterhånden som ghettoforslagene skal konkretiseres og føres ud i livet. Så bliver det hele meget mere kompliceret.

 

Regeringen har ingen interesse i, at valget kommer så sent, at den i mellemtiden er blevet viklet grundigt ind i de problemer, som planens gennemførelse rejser.

 

Her og nu står planen som et godt valgoplæg for regeringen. Mange fine hensigter, målsætninger og principper og endnu ikke så meget om de praktiske problemer.

 

Da Socialdemokratiet for en måned siden fremlagde sit store udlændingepolitiske udspil, blev det kaldt et valgoplæg. Noget lignende kan man sige om regeringens ghettoplan.

 

Denne plan ligner oplægget til at valg i efteråret.

 

Kritiske spørgsmål

Kritiske spørgsmål begynder nu at rejse sig i forhold til planen.

 

Regeringen vil nedlægge boliger og flytte en del beboere væk fra ghettoområderne. Men kritikere spørger: Hvor skal de så bo? Der står jo ikke boliger parat til dem andre steder.

 

Andre kritikere gør opmærksom på, at en stor del af beboerne i ghettoområderne faktisk er danskere.

 

Skal de så også omfattes af de initiativer, der skal sikre, at beboerne omgås danskere og taler dansk – for eksempel tvungen tidlig indskrivning i daginstitution?

Læs også
Det var Journalistisk Venstreparti, der valgte, at valget skulle dreje sig om klima – befolkningen var optaget af udlændingepolitik

 

Så er der gymnasierne. Her foreslår regeringen, at nogle gymnasier får færre indvandrerelever. De skal så fordeles på andre gymnasier.

 

Så vidt er der ret bred enighed. Men så snart man diskuterer konkret, hvor disse elever skal hen, bliver der ballade.

 

Der er en masse besværlige spørgsmål, som det ikke er sjovt for en regering at have kørende op til et valg.

 

Det er måske lige, hvad regeringen går efter

Regeringen kan sagtens tage hul på forhandlinger med de andre partier om dele af ghettoplanen. Man kan formentlig også få lukket en række delaftaler i de kommende måneder.

 

Men det er usandsynligt, at regeringen stadig kan stå med en flunkende fin samlet ghettoplan, som den så kan gå til valg på i løbet af foråret næste år.

 

Læs også
Der bliver stadigt færre danskere til at sætte kryds – ved valget den 5. juni vil hver tyvende stemmeberettiget være udlænding

Den risikerer tværtimod at køre fast i nogle af de mest ømtålelige spørgsmål.

 

Det kan den undgå med et valg til efteråret.

 

Som afsæt for valgkampen kunne den blandt bruge både den store ghettoplan og forslaget til næste års finanslov.

 

Og det er måske lige, hvad den går efter.

 

Slaget om Jylland

I hvert fald er regeringen særdeles aktiv på nogle af de fronter, hvor især Venstre mener, at valget skal vindes.

 

Venstre vil gøre alt for, at man ikke én gang til skal blive overhalet af Dansk Folkeparti i store dele af Jylland. Derfor er det førende regeringsparti meget aktivt med at appellere til provinsen.

Læs også
Lars Løkke har udskrevet folketingsvalg – udlændingepolitikken bliver afgørende

 

Senest var der forslaget om bedre mobildækning til tyndt befolkede områder. Derudover har der været udflytningen af statslige arbejdspladser og den økonomiske udligningsordning.

 

Men udlændingepolitikken er altså helt afgørende, hvis Venstre skal genvinde noget af det tabte ved sidste valg. Og dér bliver ghettoplanen flagskibet.

 

DF og S ved nok, hvad der foregår

Dansk Folkeparti er vist helt på det rene med, hvad der foregår. Det samme er Socialdemokratiet.

 

DF vil givetvis presse på for at markere, hvor grænserne går for Venstres vilje til at stramme. Og ikke mindst vil man sætte fingeren på de afgørende problemer, som ghettoplanen ikke giver svar på.

 

Jo længere drøftelserne af ghettoplanen løber, jo flere problemer vil regeringen være tvunget til at forholde sig til.

 

Læs også
Rasmus Paludan stormer mod opstilling til Folketinget – det kan få stor betydning

En regering vil selvfølgelig altid skele til meningsmålingerne, før den udskriver valg. Men et valg til efteråret er absolut en mulighed.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…