Peter Skaarup: “Rygterne om mangel på arbejdskraft er stærkt overdrevet” – antallet af ledige danskere er stigende

Ifølge udmeldinger fra både erhvervsliv og regering lider Danmark nu af en så katastrofal mangel på arbejdskraft, at virksomhederne må sige nej til nye ordrer.

 

Og ikke nok med det.

 

”Vi kan risikere, at det hele kollapser i løbet af et års tid. Det her er et spørgsmål om velfærdsstatens fremtid,” lød det ildevarslende fra direktøren i Dansk Erhverv, den tidligere konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen, til Berlingske Tidende den 21. august.

 

Brian Mikkelsen efterlyste i den forbindelse et nationalt kompromis, der skal gøre det nemmere for virksomhederne at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

 

Og nu vil regeringen følge trop med et udspil

De samme toner lød i går fra regeringen, da den præsenterede sit udspil om at lette virksomhedernes mulighed for at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark

 

”Dansk økonomi er inde i et opsving. Beskæftigelsen er rekordhøj, og ledigheden fortsætter med at falde. Samtidig melder stadig flere virksomheder om mangel på arbejdskraft,” hed således i en pressemeddelelse fra regeringen, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) blandt andet udtalte:

 

”I en tid med pres på arbejdsmarkedet skal vi sætte alle sejl ind for at sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomheder i hele landet. Ellers ender vi i en situation, som vi absolut ikke må ende i, hvor virksomheder siger nej til ordrer, og vi mister danske arbejdspladser.”

 

 

Men ledigheden er ikke faldet

Den faldende ledighed, som regeringen omtaler i sit udspil, er dog svær at få øje på, medmindre der i september måned er sket en eksplosion i stigningen i ansættelsen af dansk ledige.

 

Ledighedstallene taler her deres eget tydelige sprog.

Læs også
De fleste deltidsansatte ønsker ikke fuld tid

 

I april måned i år var der ifølge Danmarks statistik i alt 61.199 nettoledige dagpengemodtagere. Blandt dem 6.175 akademikere, der også omfatter ingeniører.

 

I august måned var antallet af nettoledige dagpengemodtagere ifølge Danmarks Statistik steget til i alt 67.837 personer. Og her var ledigheden blandt de højtuddannede steget til i alt 8.684 personer.

 

”Rygterne om på mangel af dansk arbejdskraft er stærkt overdrevne”

Hos Dansk Folkeparti forholder gruppeformand Peter Skårup sig stærkt kritisk til regeringens argumentation for at lette muligheden for at importere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

 

”Da den amerikanske forfatter Mark Twain læste sin nekrolog i en avis, telegraferede han: Rygterne om min død er stærkt overdrevne,” fortæller Peter Skaarup.

 

”Hver gang jeg hører industriens og arbejdsgivernes efterhånden rituelle jammer over, at de mangler dansk arbejdskraft, og at både virksomhedernes og ja selv velfærdssamfundets fremtid, er truet, kommer til at tænke på Mark Twains berømte citat,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

Læs også
Den danske arbejdskraftreserve og forsøgene på at udvide arbejdsudbuddet

”Fakta er, at rygterne om manglen på dansk arbejdskraft er stærkt overdrevne. I august var der små 70.000 nettoledige dagpengemodtagere, og af dem var de cirka otte tusinde de højtuddannede, der hævdes at være mangel på.”

 

Beklageligt, at regeringen er hoppet med på den vogn

Peter Skaarup understreger, at regeringen i denne sag ikke skal regne med opbakning fra Dansk Folkeparti på de store linjer.

 

”Det er dybt beklageligt, at regeringen nu er hoppet med på industriens og arbejdsgivernes vogn nu vil gøre det nemmere at importere udenlandsk arbejdskraft,” siger Peter Skaarup og understreger:

 

”Den vogn er Dansk Folkeparti ikke hoppet med på, og jeg kan roligt sige, at vi i det store og hele afviser regeringens udspil.”

 

Danmark er først og fremmest for danske hænder

Peter Skaarup oplyser således, at der ikke kan blive tale om at sænke det nuværende krav om en mindsteløn på 418.000 kroner for udenlandske arbejdstagere.

 

Læs også
Partierne forhandler om tidligere pension til nedslidte – samtidig er antallet af pensionister i fuld beskæftigelse steget til det dobbelte

”Og jeg glæder mig over, at Socialdemokratiet har tilkendegivet, at de også afviser regeringens udspil om at sænke beløbet til 330.000 kroner,” siger Peter Skaarup og fortsætter:

 

”I Dansk Folkeparti har vi den holdning, at Danmark først og fremmest er for danske hænder, og så længe mange danskere er ledige, kan der ikke blive tale om at importere udenlandsk arbejdskraft i stor stil,” præciserer Peter Skaarup.

 

Han tilføjer, at:

 

”Lige netop i en opgangsperiode er det, at vi skal sørge for, at alle kommer med på vognen og om nødvendigt at få opkvalificeret de danskere, der har brug for det.”

 

Læs mere her:

https://www.statistikbanken.dk/10315 (Tabelkode: AUF01)

 

https://www.berlingske.dk/politik/dybt-bekymret-brian-mikkelsen-vi-kan-risikere-at-det-hele-kollapser-i-loebet-af-et

Læs også
Store forskelle i manglen på arbejdskraft

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…