Oprør mod Merkel fra egne rækker: Hun indkasserer sviende nederlag, der ligner begyndelsen til enden

Angela Merkel (Arkiv/Skærmprint/YouTube)

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er i den senere tid kommet under meget hårdt pres.

 

Hun har slet ikke styr på sin regering, hvor det ene slagsmål afløser det andet. Og vælgerne vender hende i stigende grad ryggen. Kun 24 procent af dem mener, at hun bør fortsætte som kansler efter et valg.

 

Den Korte Avis berettede tirsdag om kansleren i krise.

 

Umiddelbart efter blev der føjet et nyt, sensationelt nederlag til den forslåede kanslers trængsler.

 

En stille revolution

De borgerlige unionspartier CDU/CSU skulle vælge gruppeformand i Forbundsdagen.

 

I 13 år har Merkels nære fortrolige Volker Kauder (CDU) siddet på den post. De fleste betragtede det som en formsag, at han endnu engang ville blive genvalgt.

 

Det udløste nærmest lidt overbærende smil, da gruppens næstformand Ralph Brinkhaus (også CDU) meddelte, at han stillede op som modkandidat til Kauder.

 

Men smilene stivnede. Ved afstemningen i gruppen vandt Brinkhaus over Kauder, med 125 stemmer mod 112.

 

Merkel var blevet ramt af et oprør fra egne rækker. Hendes parlamentariske bagland har fået nok af kanslerens handlingslammelse og manglende forståelse af vælgernes vrede.

 

De stemte for Brinkhaus, der erklærede, at ”stabilitet og ro ikke er nok”. Det var nødvendigt at sende et signal om opbrud.

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

 

Det stod klart for alle, at der var gennemført en stille revolution.

 

Ville ikke være i stue med AfD

Merkel var ikke alene om at anbefale Kauders genvalg. CSU’s formand Horst Seehofer gjorde det samme. Men han gjorde det så kortfattet og temperamentsforladt, at det lignede en pligtøvelse.

 

Ralph Brinkhaus er bestemt ikke nogen barrikadestormer. Han er finanspolitiker og en rolig og venlig mand. Han har heller ikke sagt et ondt ord om Volker Kauder. Men han mener, at CDU/CSU er havnet i en dybt problematisk situation.

 

Derfor stillede han op mod Kauder, der har fulgt og støttet Merkel i et og alt.

 

Kansleren kunne altid regne med, at Kauder arbejdede hårdt for hendes linje i gruppen. Da hun åbnede Tyskland for en massiv asylstrøm i 2015-2016 var han således hendes loyale væbner.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

Denne loyalitet gav sig blandt andet udslag i, at Kauder i begyndelsen nægtede at deltage i TV-debatter, hvis der var repræsentanter for det indvandringskritiske AfD med i studiet!

 

Begyndelsen til enden

Volker Kauder var meget effektiv som gruppeformand. Han gjorde, hvad Merkel gav ham besked på.

 

Valget af Brinkhaus er således ikke udtryk for en kritik af Kauder for manglende kvalifikationer. Det er derimod et udtryk for, at Merkels autoritet er i opløsning.

 

Hun har mistet grebet om den politiske situation, hun har mistet grebet om vælgerne, og hun har mistet grebet om sin egen parlamentsgruppe.

 

Dette ligner begyndelsen til enden for hende. Spørgsmålet er kun, hvor langtrukken, rodet og blodig hendes nedtur bliver. Hun har formentlig forpasset muligheden for at gå af med ro og værdighed.

 

Sådan går det ofte for magtfulde politiske ledere: De har svært ved at stoppe, mens legen er god.

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

 

Brinkhaus’ nye signaler

Ralph Brinkhaus er i højere grad sin egen. Alene det, at han på eget initiativ stillede op mod Merkels tro væbner, vidner om, at han ønsker fornyelse. Det er første gang siden 1973, at der har været mere end én kandidat til valg som gruppeformand.

 

Med valget af Brinkhaus vil Unionens gruppe i Forbundsdagen få mere magt i forhold til Merkel. Det vil gøre livet sværere for en kansler, der har for vane at undvige for megen debat om sin politik.

 

Brinkhaus signalerer, at han vil ændre CDU’s adfærd i forhold til blandt andet AfD og ikke mindst dets mange vælgere, der har forladt Unionen. Han lægger op til dialog med ”dem, der har vendt sig fra os”.

 

Det er nye toner i forhold til Merkel-tiden, hvor folk med sympatier for AfD nærmest er blevet behandlet som spedalske af Merkel og hendes omgivelser.

 

I den forbindelse taler Brinkhaus også om at styrke sammenholdet blandt tyskerne.

 

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

Synligt rystet Merkel

Som gruppeformand kan han næppe gennemføre de store politiske ændringer. Det er kansleren, der bestemmer.

 

Men Brinkhaus kan sende nye politiske signaler både inden for Unionen og i forhold til offentligheden. Ved at stille op og blive valgt har han allerede sendt et markant signal om, at Merkels tid er ved at være forbi.

 

Merkel var da også synligt rystet efter valget af gruppeformand – hun lagde ikke skjul på, at det var et ”nederlag” for hende. Hun var så rystet, at hun ikke engang ønskede at stille op foran TV-kameraerne sammen med Brinkhaus bagefter.

 

Det er temmelig uhørt, at den nye leder ikke viser sig sammen med den nyvalgte gruppeformand.

 

Det siger alt om, hvor hårdt Merkel er ramt.

 

Skriver historie

Læs også
Ja til sharia: Socialdemokrater vil bane vej for, at muslimske mænd med flere koner kan få statsborgerskab

Ralph Brinkhaus vil næppe blive en markant politisk leder. Men der er tider, hvor selv mere ydmyge eksistenser kan få en historisk rolle.

 

Brinkhaus skriver historie med sin sejr over Merkels kandidat. Fra nu af vil spørgsmålet hele tiden hænge i luften:

 

Hvornår træder Merkel af, og hvilken vej skal CDU/CSU så gå – ikke mindst i forhold til det fremstormende AfD?

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/plus181664194/Kleine-Revolution-Merkel-Seehofer-werben-fuer-Kauder-Es-hilft-nichts.html

 

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/unionsfraktion-chef-ralph-brinkhaus-gewinnt-gegen-volker-kauder-57466100.bild.html#remId=1569820836871073847

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…