Konflikten om tysk asylpolitik er sat på stand by, men på ingen måde løst.
Den sender tilsyneladende vælgerne i skred. En aktuel meningsmåling kan få Merkel til at snappe efter vejret.
Konfliktens kerne
Konflikten drejer sig især om de mange, der forsøger at få asyl i Tyskland, selv om de allerede er registrerede som asylansøgere i andre EU-lande.
Indenrigsminister Horst Seehofer vil have disse mennesker afvist ved den tyske grænse. De kan så rejse tilbage til det land, hvor de er registrerede som asylansøgere.
Men forbundskansler Angela Merkel vil ikke gå med til, at Tyskland selv beslutter dette. Hun vil have en EU-løsning.
Et foreløbigt kompromis, men ingen holdbar enighed
På Seehofers forslag er de to så blevet enige om et foreløbigt kompromis. Reelt ligner det et ultimatum til Merkel:
Hun får 14 dages frist. Det vil sige, at hun kan forhandle sagen med de andre lande frem til og med EU-topmødet den 28.-29. juni.
Som Seehofer siger: Hvis hun når frem til en EU-løsning, der er lige så effektiv som CSU’s forslag, så kan man jo se på det. Det tror han dog tydeligvis ikke selv på.
Det er da også meget svært at forestille sig, at de når til enighed, når de 14 dage er gået. De har nemlig fundamentalt forskellige mål.
Systemet fungerer ikke
Merkel vil fortsætte med det nuværende asylsystem i EU, der bygger på den såkaldte Dublin-forordning.
Ifølge dette system skal Tyskland (eller Danmark) lade enhver, der kommer til dets grænse og siger ”asyl”, komme ind i landet og få sin sag vurderet.
Hvis det viser sig, at de allerede har søgt asyl i et andet EU-land, skal de sendes tilbage dertil.
Problemet er bare, at systemet overhovedet ikke fungerer. Det lykkes ikke at få ret mange sendt tilbage til de lande, hvor de oprindelig har søgt asyl. I stedet bliver de hængende i Tyskland.
Kan ende med et brag
Det vil Seehofer og hans parti CSU ikke længere være med til.
De vil gerne forhandle løsninger med de andre EU-lande. Men i sidste ende skal Tyskland kunne afvise disse migranter ved grænsen. De skal ikke ind. Tyskerne skal have kontrol med deres egen grænse.
CSU vil ikke bare afvise migranter, der er registrerede som asylansøgere i et andet EU-land. De ønsker at gøre det samme med migranter, som siger til de tyske myndigheder, at deres papirer er forsvundet.
Det virker meget usandsynligt, at CSU vil acceptere Merkels tankegang. Og det omvendte virker lige så usandsynligt.
Så selv om parterne er blevet enige om at udskyde opgøret, kan det meget vel vende tilbage med et brag om et par uger. Måske et brag så kraftigt, at regeringen revner.
Vreden er stor
I sidste ende drejer dette opgør sig om, at der kommer alt for mange migranter til Europa. Og specielt er der kommet ekstremt mange til Tyskland på grund af Merkels politik.
53 procent af alle de mennesker, der i 2017 blev anerkendt som flygtninge i EU, lever i Tyskland!
Der er brug for langt bedre kontrol med EU’s ydre grænser. Og der er brug for, at det enkelte land kan træde på bremsen over for tilstrømningen.
Det sidste vil Seehofer og CSU’s stærke mand, Bayerns ministerpræsident Markus Söder. Men det vil Merkel ikke.
Vælgerskred
Vælgerne er utilfredse og frustrerede over situationen.
Avisen BILD bringer tirsdag en meningsmåling, som sender Unionen af CDU og CSU ned på et rekordlavt niveau. Kun 29 procent af vælgerne siger, at de vil stemme på de to partier.
Ved valget til Forbundsdagen i september sidste år var det 33 procent – og det var et historisk dårligt resultat.
Men en anden meningsmåling vil nok ramme Merkel endnu hårdere.
CSU som næststørste parti
I dag har CDU og CSU hver deres territorium.
CSU koncentrerer sig om Bayern, mens CDU stiller op i hele landet – bortset fra Bayern.
En måling har nu set på, hvordan vælgerne ville placere sig, hvis både CDU og CSU stillede op som selvstændige partier i hele landet. Den er temmelig uhyggelig læsning for Merkel.
CDU ville fortsat være landets største parti med 22 procent af stemmerne. Men CSU ville vokse kraftigt og følge lige i hælene på CDU som landets næststørste parti med 18 procent! (Insa/BILD)
På tredjepladsen kommer socialdemokraterne i SPD med 17 procent.
Noget kunne tyde på, at CSU henter mange stemmer på sin stramme udlændingepolitik.
Begyndelsen til enden
Hvis denne måling holder stik, vil hele det politiske billede i Tyskland blive ændret afgørende – med CSU i en ny landsdækkende rolle som konservativt parti med en stram udlændingepolitik ved siden af et midtsøgende CDU.
Denne opsigtsvækkende måling sætter Merkel under et endnu hårdere politisk pres. Hun har dog vist sig som en sej overlever, så det er for tidligt at afskrive hende.
Men hun er helt klart på hælene i den nuværende situation. Den kan blive begyndelsen til enden for hende.