Af Lone Nørgaard
**** 4 stjerner ud af 6
THE WIFE hedder en ny film kort og godt. Hvorfor titlen ikke er oversat til ’Hustruen’ kan undre, men engelsk må jo altså fortsat have en bedre gennemslagskraft på mediemarkedet.
Instruktøren heder Björn Runge. Han er svensk og forfatter, og hans hidtil mest kendte film er ”Daybreak” (org. ”Om jag vänder mig om, 2003), som bl.a. modtog Berlins Sølvbjørn.
Handling
Den cirka 70-årige Joan Castleman (Glenn Close) lever på fyrretyvende år i et ægteskab med den jævnaldrende forfatter Joe (Jonathan Pryce). Alt fremtræder i begyndelsen næsten perfekt: Joan er en stadig meget smuk kvinde, der hele livet har bakket sin ægtemand 100 procent op i hans litterære karriere. Et forfatterskab, der nu ved fælles hjælp og samarbejde står for at blive kronet med Nobels Litteraturpris.
Tillige har de to smukke og begavede børn samt et barnebarn på vej – og selvfølgelig bor de i et vidunderligt hus med udsigt.
Men gradvist nedbrydes glansbilledet. Der er konflikt mellem far og søn. Og den perfekte hustru skal vise sig at dække over årtiers undertrykkelse af egne behov, drømme og ambitioner.
Den aften, hvor Joe skal modtage Nobel-prisen i Stockholm, bliver også sandhedens time, hvor skeletterne for alvor begynder at vælte af skabet.
Glenn Close er karismatisk
Glenn Close er karismatisk i rollen som den intelligente hustru, der er drivkraften i og forudsætningen for ægtemandens imponerende karriere. Hun leverer stor skuespilkunst, når hun smelter helt sammen med sin rolle. Også Jonathan Pryce og Christian Slater i en vigtig birolle dækker deres figurer overbevisende.
Fortælleteknisk fungerer det fint med indlagte flashbacks til den unge Joe og Joan, der kaster lys over den retning, forfatter-ægteskabet har taget.
Manus mangler troværdighed
Når det alligevel ikke kan blive til mere end fire stjerner, hænger det sammen med manus, som mangler troværdighed. Det kan selv ikke fornemt kammerspil råde bod på.
THE WIFE er et godt eksempel på, hvordan de allerfleste film – utilsigtet? – afspejler og befæster tidsånden. I dette tilfælde den aktuelle fortælling om den hvide undertrykker-mand og hans kvindelige ofre, illustreret af fx MeToo-bevægelsen.
Uanset knaster på sandsynligheds-barometeret, så skal denne film ses på grund af Glenn Close, kongemageren.
Længde: 100 minutter
- Medvirkende: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater m.fl.
- Instruktør: Björn Runge
- Manus: Jane Anderson
- Premieredato: Torsdag d. 27. september