Nobelprisen i økonomi 2018 gik til William Nordhaus og Paul Romer

Mandag den 8. oktober 2018 blev det i Stockholm offentliggjort, at Nobelprisen i økonomi for 2018 deles mellem de to amerikanere William Nordhaus og Paul Romer.

 

Det oplyser Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi mandag på et pressemøde.

 

De to økonomer hædres for at inddrage henholdsvis klimaforandringer og teknologisk innovation i langsigtet makroøkonomisk analyse, lyder det i begrundelsen.

 

William Nordhaus fra Yale University er kendt for sine væsentlige studier i miljøøkonomi og klimareaktioner, og han er forfatter til mange bøger, blandt andet “Growth and Welfare”, “Is Growth Obsolete?”, “The Efficient Use of Energy Resources, Reforming Federal Regulation, Managing the Global Commons, Warming the World”, og (sammen med Paul Samuelson) den klassiske lærebog i økonomi, ”Economics”.

 

Hans forskning har fokuseret på økonomisk vækst og naturressourcer, klimaændringernes økonomi samt ressourcebegrænsningerne på økonomisk vækst. Siden 1970’erne har han udviklet økonomiske tilgange til global opvarmning, herunder opbygningen af integrerede økonomiske og videnskabelige modeller (DICE og RICE-modellerne) hvor han studerer forholdet mellem økonomisk vækst, fossile brændsler som olie og kul samt klimaændringer med henblik på at kunne bestemme den mest effektive måde at bekæmpe klimaændringer på.

 

Paul Romer, der frem til januar 2018 var cheføkonom i Verdensbanken, har været professor på bl.a. New York University, Berkeley og Stanford. Romer er kendt for teorien om endogen vækst. Teorien beskæftiger sig med nye idéers betydning for øget økonomisk vækst og hans primære fokus har været, hvordan uddannelse (human kapital) skaber produktive fremskridt udover dens virkning for individet.

 

Økonomipris til minde om Alfred Nobel

Prisen i økonomi er stiftet af Sveriges centralbank i 1968. Den hedder officielt “Sveriges centralbanks pris i økonomisk videnskab til minde om Alfred Nobel”.

Der følger ni millioner svenske kroner – 6,4 millioner danske kroner – med prisen.

 

Nobelpristagere med dansk tilknytning

Prisen er tidligere givet til økonomer med en vis tilknytning til Danmark:

 

Dale Thomas Mortensen (1939 – 2014) fik prisen i 2010 som anerkendelse for hans banebrydende arbejde med arbejdsmarkedsmodeller og ”economic friction” – mangel på information og andre afvigelser fra det perfekte marked. Dale Mortensens far var danskfødt, og Dale Mortensen har siden begyndelsen af 1980’erne jævnligt gæstet Aarhus Universitet.

Læs også
Donald Trumps nye skattelettelser er godt nyt for verdensøkonomien

 

Lars Peter Hansen (født 1952) fik prisen i 2013 for udviklingen af økonometriske modeller for sammenhænge mellem makroøkonomi og udviklingen på de finansielle markeder. Lars Peter Hansen er amerikaner af dansk afstamning, idet hans tipoldeforældre Ole og Marie Hansen i sidste halvdel af 1800-tallet udvandrede fra Nordfyn til Utah.

 

Nobelprisuddelingen slut for i år

Nobelprisen i økonomi er traditionelt den sidste af de prestigefyldte priser, der uddeles. I sidste uge blev modtagerne af Nobelprisen i kemi, fysik, medicin og fred offentliggjort.

 

Der uddeles i år ingen litteraturpris på grund af skandalen i Det Svenske Akademi, der udvælger modtageren.

 

Pressemeddelelsen fra Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi kan læses her.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…