Mette Frederiksen tør ikke sige sandheden om situationen i rød blok

Foto: Henrik Ræder

 Socialdemokratiets sommergruppemøde onsdag var naturligt nok domineret af stridighederne i rød blok.

 

Hele Mette Frederiksens pressemøde drejede sig om de trusler, der er kommet fra den radikale leder Morten Østergaard, og S-formandens reaktion på dem.

 

Socialdemokratiet har gjort det klart, at man ikke længere vil regere sammen med De Radikale. Hvis man ellers kan få regeringsmagten, bliver det en rent socialdemokratisk regering.

 

Morten Østergaards svar har været, at han så vil have en skriftlig politisk aftale med Socialdemokratiet, hvis han skal støtte Mette Frederiksen som statsminister.

 

I en sådan aftale skal der være passende indrømmelser til De Radikale. Først og fremmest skal aftalen sikre, at Dansk Folkeparti holdes uden for indflydelse på afgørende punkter.

 

Østergaard nævner udlændingepolitik, uddannelsespolitik, EU-politik og arbejdskraft til danske virksomheder.

 

Men Mette Frederiksen gjorde det på pressemødet krystalklart, at Socialdemokratiet ikke vil indgå en sådan aftale.

 

Man vil absolut ikke lænke sig til De Radikale. Og man vil fastholde det samarbejde med Dansk Folkeparti, som har udviklet sig i de seneste år.

 

Et rødt fællesskab?

Mette Frederiksen satte først og fremmest hælene i over for Morten Østergaard og resten af rød blok, når det gjaldt udlændingepolitikken.

 

Hun lod forstå, at Socialdemokratiet under ingen omstændigheder ville opgive den stramme udlændingepolitik, som man er gået sammen med Dansk Folkeparti og den blå regering om. Denne politik har bred folkelig opbakning, slog hun fast.

Læs også
Hvornår går borgerlige politikere i flæsket på de politiserende røde journalister?

 

Altså en meget kold skulder til Østergaard og resten af rød blok i forhold til udlændingepolitikken. Alt andet ville være socialdemokratisk selvmord, og det ved Mette Frederiksen.

 

Men på andre områder forsøgte hun at virke imødekommende over for de andre røde partier: Nok var afstanden stor i udlændingepolitikken, men ud over den havde man et rødt fællesskab, lod hun forstå.

 

Den påstand siger dog ikke så meget om virkeligheden. Den siger mere om, at Mette Frederiksen har brug for opbakning fra de røde partier for at blive statsminister.

 

Derfor lader hun, som om de røde partier er langt mere enige, end de faktisk er.

 

Mette Frederiksen tør ikke sige sandheden om situationen i rød blok.

 

Store konflikter

Læs også
Mette F. lægger ud med store løftebrud i udlændingepolitikken – vi får flere flygtninge

Sandheden er, at der er store modsætninger mellem de røde partier. Ikke bare mellem Socialdemokratiet og de andre. Men også for eksempel mellem De Radikale og venstrefløjen (SF og Enhedslisten).

 

Da de røde partier havde flertallet og magten i 2011-2015 kunne de for eksempel slet ikke finde sammen om en fælles økonomisk politik.

 

Der var en dyb kløft mellem Socialdemokratiet og De Radikale på den ene side og SF og Enhedslisten på den anden. Den var så dyb, at SF til sidst måtte træde ud af regeringen.

 

Siden da har udlændingepolitikken skabt en dramatisk forværring af forholdet mellem de røde partier. Men de gamle opgør på andre punkter – blandt andet den økonomiske politik – spiller også fortsat en stor rolle.

 

Retspolitik, økonomi og EU

Kendsgerningen er, at de røde partier har store vanskeligheder med at finde sammen på en stribe centrale områder.

 

Det gælder retspolitikken, hvor Socialdemokratiet i stigende grad følger en hård kurs sammen med de borgerlige.

Læs også
Mette Frederiksen satsede voldsomt og tabte – kaotiske tilstande hos de røde

 

Det gælder den økonomiske politik, hvor Enhedslistens kugleskøre ideer har meget lidt at gøre med Socialdemokratiet (og De Radikale). Her skal en eventuel socialdemokratisk regering helt overvejende leve på et samarbejde med de borgerlige.

 

Og det gælder andre centrale områder. Såmænd også EU-politikken.

 

Socialdemokratiet går ind for EU-samarbejdet, men ønsker at begrænse EU’s magt. Her kan man på en række punkter mødes med holdninger i Dansk Folkeparti og Venstre.

 

Men resten af rød blok stritter i alle retninger: fra EU-modstandere i Enhedslisten til supereuropæere hos De Radikale.

 

Rød blok i reel opløsning

Rød blok hænger politisk meget dårligt sammen. På lange strækninger kan Socialdemokratiet ikke føre praktisk politik med et sammensurium af De Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten.

 

Læs også
Regeringsforhandlingerne er ramt af store problemer – men Journalistisk Venstreparti prøver at hjælpe ’deres’ Mette

En socialdemokratisk regering vil være helt afhængig af forlig med Dansk Folkeparti og Venstre. Det gælder langt fra kun i udlændingepolitikken.

 

Den nuværende regering viser, at blå blok har problemer med at holde sammen. Men det står endnu værre til i rød blok, der reelt er i opløsning.

 

Mange vigtige beslutninger må fremover træffes på tværs af blokopdelingen. Ikke mindst i et samarbejde mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre. Det gælder især for en socialdemokratisk statsminister.

 

Men Mette Frederiksen er afhængig af de røde partiers støtte for at blive statsminister. Derfor tør hun ikke sige sandheden om situationen i rød blok.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…