Søndag var 16 EU-lande samlet i Bruxelles til et uformelt topmøde om asylpolitikken. Også den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog.
Mødet var en forberedelse til det regulære EU-topmøde, der finder sted torsdag-fredag i denne uge.
Formøde var dårlig forberedt og rodet. Det blev indkaldt over hals og hoved for at bringe forbundskansler Angela Merkel ud af en alvorlig klemme i tysk politik.
Merkel fandt dog ikke nogen løsning på sine hjemlige vanskeligheder. De venter på hende.
Til gengæld viste mødet i Bruxelles, at stadig flere EU-lande er parate til at gå nye veje for at tackle Europas enorme problemer med migrantstrømmene. Danmark er et af dem.
Men der bliver ikke lyttet meget til Angela Merkel i den forbindelse. Hun er ikke længere Europas leder, og hendes autoritet er også stærkt svækket i Tyskland.
Merkels tid er forbi.
Ultimatum fra Seehofer
Merkel fik sat søndagens møde i stand, fordi hendes indenrigsminister Horst Seehofer stillede hende over for et ultimatum. Seehofer er fra CDU’s søsterparti CSU i Bayern.
Seehofer krævede, at Tyskland fra nu af afviser asylansøgere ved grænsen, hvis de allerede er blevet registreret som asylansøgere i et andet EU-land – typisk Italien.
Merkel ville ikke bare bøje sig for Seehofer. Hun foreslog i stedet for, at Tyskland fik arrangeret et møde, hvor man kunne finde ”europæiske løsninger” på problemet.
Hun ville give den som Europas leder, der samlede EU-landene i Berlin. Men det nægtede de andre lande.
Så ville hun have EU-formand Donald Tusk til at arrangere mødet i Bruxelles. Men det nægtede han. Til sidst accepterede Kommissionens formand Jean-Claude Juncker at stå for det.
Men Merkels planer for mødet faldt til jorden.
Hun havde forestillet sig, at hun kunne lokke Italien og andre til at lukke ned for strømmen af migranter til Tyskland, der allerede var registreret som asylansøgere andre steder. Mod betaling.
Italien siger nej
På den måde skulle Seehofer stilles tilfreds.
Men det nægtede den nye italienske regering pure. Den afviste tværtimod hele det såkaldte Dublin-system, der styrer asylbehandlingen i EU.
Ifølge Dublin-systemet skal en asylansøger håndteres af det første EU-land, han eller hun kommer til. Typisk er det Italien eller Grækenland. Men nu vil Italien altså ikke længere bære den byrde.
Af samme grund siger italienerne nej til at lade skibe med migranter sejle til italienske havne. Det har ramt det danske fragtskib ”Alexander Maersk”.
Trussel om sammenbrud
Så Angela Merkel kommer ret tomhændet hjem til Horst Seehofer og CSU.
Endnu vides det ikke, hvad CSU’s reaktion vil blive. Men den kan blive dramatisk.
Seehofer har ligefrem truet med, at han som indenrigsminister vil sende forbundspolitiet til grænsen mellem Bayern og Østrig for at stoppe asylansøgere, der allerede er registreret i et andet land.
Hvis han forsøger det, vil Merkel fyre ham. Så vil CSU formentlig forlade regeringen, der vil bryde sammen.
Om det sker, vides altså endnu ikke. Men den indenrigspolitiske situation i Tyskland er under alle omstændigheder ekstremt anspændt og sprængfarlig.
Løkke med i nye initiativer
Det uformelle topmøde i Bruxelles blev altså slet ikke til det, som Merkel havde håbet.
Til gengæld sørgede andre lande for, at der alligevel kom noget ud af mødet.
Som Luxembourgs ministerpræsident Xavier Bettel spidst bemærkede: ”Det her drejer sig ikke om, hvorvidt Merkel kan overleve som kansler.”
I stedet førte man en højst påtrængende diskussion om, hvordan EU-landene kan få styr på asylstrømmene.
Der blev ikke lavet fælles konklusioner, men nogle målsætninger trådte frem ikke mindst formuleret af Østrigs dynamiske unge kansler Sebastian Kurz.
Lars Løkke Rasmussen placerer også Danmark i dette felt af lande, der går deres egne veje i forhold til Merkel.
Bevogtning af ydre grænser
Første målsætning: Der skal gennemføres en langt stærkere bevogtning af EU’s ydre grænser.
Især Kurz presser på for, at EU gør en indsats i Libyen og andre nordafrikanske lande for at forhindre, at migranterne overhovedet kommer i menneskesmuglernes både.
Han mener endda, at EU skal tilbyde de pågældende lande at stille militær og politi til rådighed, for at de kan standse strømmen ud til kysten og i bådene.
Asyllejre efter australsk model
Anden målsætning: Asylansøgerne skal slet ikke ind i EU-landene. De skal samles i centre i for eksempel Nordafrika eller Østeuropa. Her skal deres asylansøgning behandles.
Dette er en kopi af den såkaldte australske model. Lars Løkke kører parløb med Kurz om disse planer.
National grænsekontrol
Tredje målsætning: De enkelte EU-lande skal sikre deres nationale grænser.
Selv med en langt bedre kontrol ved EU’s ydre grænser, vil der stadig være betydelige migrantstrømme inden for Europa.
Der vil derfor være et klart behov for en effektiv national grænsekontrol. Nogle lande vil ikke være ved det, men det går i den retning.
Farvel til Merkel
Merkel skabte asylkaos i Europa. Nu erkender flere og flere europæiske lande, at man må ud af hendes politisk korrekte projekt. Der skal langt bedre styr på egne grænser og eget samfund.
Merkels tid er forbi.