SIDSTE: Merkel går af som partiformand, men vil blive som kansler – stort opgør om at afløse hende som formand

Angela Merkel har nu draget konsekvensen af CDU’s katastrofevalg i Hessen: Mandag morgen meddelte hun sin partiledelse, at hun forlader posten som partiformand, men fortsætter som kansler.

 

Merkel har ellers tidligere sagt, at hun stillede op ved valget til formandsposten på en partikongres i december.

 

Samtidig har hun gentagne gange gjort det klart, at den samme person bør sidde på posterne som partiformand og forbundskansler.

 

Men det har hun altså opgivet.

 

Fiaskoen i Hessen har åbenbart fået hende til at konkludere, at hun er nødt til at komme med en indrømmelse til sine kritikere.

 

Hun valgte så at forlade den mere indadvendte post som partiformand og at holde fast i kanslerposten, hvor den afgørende politiske indflydelse ligger.

 

Samtidig kommer hun med endnu en afgørende besked: Ifølge nyhedsbureauet dpa har hun meddelt sin partiledelse, at hun ikke stiller op ved valget til Forbundsdagen i 2021.

 

Dermed er det også udelukket, at hun vil være forbundskansler efter den tid.

 

Det er to store nyheder, der siger alt om, hvor hårdt trængt Merkel er blevet.

 

Afløseren

Der er udsigt til et stort politisk og personligt opgør om at afløse Merkel som partiformand.

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

 

To af de personer, der hyppigst har været nævnt som CDU’s leder efter Merkel, stiller op til kampvalg om posten som partiformand.

 

Det drejer sig om CDU’s generalsekretær og Merkels højre hånd Annegret Kramp-Karrenbauer og sundhedsminister  Jens Spahn, som er Kramp-Karrenbauers konservative modpol i partiet.

 

Dette opgør kan blive meget dramatisk.

 

Da det blev meddelt på partiledelsens møde, at de to stillede op, udløste det vidt forskellige reaktioner hos de tilstedeværende, som helt overvejende er Merkel-støtter:

 

Der var applaus, da Kramp-Karrenbauer blev nævnt, og fuldstændig tavshed, da man kom til Spahns navn!

 

Dertil kommer endnu en kandidat, som har en betydelig tyngde.

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

 

Det drejer sig om Friedrich Merz, som i 2002-2002 var CDU’s gruppeformand i Forbundsdagen – dengang lå han i slagsmål med Merkel. I en årrække har han været ude af politik og arbejdet som advokat.

 

Holder det?

Endnu er det for tidligt at vurdere, hvad der kommer til at ske med Merkel.

 

Man må gå ud fra, at hendes forslag om opsplitning af posterne som partiformand og kansler vil blive accapteret i partiet – i det mindste som en midlertidig løsning.

 

Merkels kritikere vil måske se det som et første skridt til at fjerne hende fra magten. Og Merkels tilhængere kan omvendt satse på, at hun med denne indrømmelse kan få lov til at blive siddende som kansler indtil næste valg.

 

Men manøvren med at dele posterne kan også vise sig at være Merkels lettere desperat overlevelsesforsøg, der ikke holder i længden.

 

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

Hvis Unionen fortsætter sin stime af nederlag, vil der komme et fornyet pres på Merkel, der kan sende hende helt ud i mørket. I en sådan situation vil hun måske få lov til at gå ’frivilligt’, men hun vil ikke have noget valg.

 

Konkret står Merkel over for kommende store udfordringer. Blandt andet ved valg i de østtyske delstater, hvor AfD i dag står meget stærkt, mens CDU er blevet marginaliseret.

 

Overlevelse

Uanset Merkels forsøg på at redde sig med sit nye forslag om opsplitning af posterne, står hun i en meget udsat position.

 

Allerførst skal det afklares, om hendes såkaldte GroKo-regering af Unionen og SPD overhovedet kan holde sammen.

 

Det kan tænkes, at socialdemokraterne i SPD, som er endnu mere forslåede end Merkels tropper, vælger at trække sig ud. I så fald kommer der nyvalg, og så er det slut med Merkels politiske karriere.

 

Der kan også ske det, at GroKo-regeringen simpelt hen kører fast og ender i handlingslammelse, så der ikke er anden udvej end et nyvalg.

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

 

Under alle omstændigheder er Angela Merkel kommet på en politisk nedtur, som hun formentlig aldrig kommer tilbage fra.

 

To spørgsmål står tilbage:

 

Kan Merkel overleve som kansler valgperioden ud? Og hvem kommer til at afløse hende som partiformand?

 

Én ting er temmelig sikker: Der er mere drama tilbage i CDU.

 

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/bild-liveticker-zur-hessen-wahl-spannendste-wahl-des-jahres-beginnt-58086590.bild.html#remId=1569820836871073847

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/article182903264/Zeitenwende-nach-Hessen-Wahl-Merkel-zieht-die-Reissleine.html

Læs også
De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…