Løkkes grundlovstale bliver mødt med opsigtsvækkende reaktion fra almindelige tyskere

Statsminister Lars Løkke Rasmussen brugte sin grundlovstale til at sende et nyt signal om udlændingepolitikken.

 

Det har naturligvis givet fyldig omtale i Danmark. Men det har også vakt opmærksomhed andre steder, blandt andet i Tyskland. Noget tyder på, at også almindelige tyskere spidser ører over den danske debat.

 

Et nyt asylsystem

Løkke sagde, at regeringen ønsker et nyt asylsystem, der kan lette presset på Europas ydre grænser og tage kampen op med menneskesmuglerne.

 

Regeringen har været i dialog med ”en mindre gruppe af ligesindede europæiske lande” om, hvordan et sådant nyt system kan blive til virkelighed.

 

Statsministeren oplyste, at han selv har været i dialog med europæiske kolleger, der har de samme interesser som Danmark. Desuden er der drøftelser på embedsmandsplan.

 

Man taler konkret om, hvordan et nyt europæisk asylsystem kan sættes i gang. Et system, ”hvor omdrejningspunktet kunne være fælles modtage- og udsendelsescentre.”

 

Asylansøgere skal ikke bare kunne komme til for eksempel Danmark og så blive hængende her, selv om de får afslag på asyl.

 

De skal flyttes til et center i et andet land, hvor deres sag behandles. Og hvis de får afslag, skal de sendes ud herfra.

 

Centrene skal placeres i lande, som ikke er særlig attraktive for asylansøgerne. Det vil tilskynde ansøgerne til at tage hjem igen.

 

Der skal ikke være tale om et EU-initiativ, men om et samarbejde mellem interesserede lande.

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

 

”Intensive samtaler”

Løkke oplyste i talen ikke, hvilke lande der foreløbig er involveret i drøftelserne. Men Østrig, der fører en stram udlændingepolitik, er i hvert fald et af dem.

 

Da Løkkes tale i går blev omtalt i Østrigs største avis Kronen Zeitung, bekræftede landets indenrigsminister Herbert Kickl (FPÖ), at man fører ”intensive samtaler” på ekspertplan, hvor synspunkterne afstemmes.

 

Løkke vurderede i sin grundlovstale, at man kan begynde at gennemføre det nye system inden årets udgang.

 

Han oplyser ikke, hvilket land man har i kikkerten til at huse det første center. Men det skal være ”et land, som ikke er på migranternes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer”.

 

Sagt på jævnt dansk: Det skal ikke være et sted, hvor migranterne har lyst til at blive hængende. Tidligere har der været talt om et afrikansk land, men nu går man efter et europæisk land uden for EU.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

Dansk debat vækker opmærksomhed

Løkkes afsløring i talen var naturligvis også rettet mod den hjemlige politiske situation op til det kommende folketingsvalg.

 

Den kan ses som et svar på presset fra Dansk Folkeparti og på de tanker om et modtagecenter i et afrikansk land, som Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen har fremlagt.

 

Men det er ikke kun herhjemme, at denne debat kører. Den udlændingepolitiske debat i Danmark vækker voksende opmærksomhed i andre dele af Europa.

 

Danmark som foregangsland

Løkkes grundlovstale blev således omtalt i hele to artikler i den store konservative tyske avis Die Welt. Specielt den ene af disse artikler er spændende. Den er skrevet af bladets chefreporter Ansgar Graw.

 

Graw konstaterer, at Danmark ofte har været et foregangsland, som var tidligere ude med historiske forandringer end for eksempel Tyskland.

 

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

Som et centralt eksempel nævner han, at demokratiet kom langt tidligere til Danmark end til Tyskland, og at det fik en meget åben og liberal karakter.

 

Welt-reporteren fortsætter: Nu ser man Danmark i en tilsyneladende helt anden rolle. Det er blevet foregangsland for stramninger i udlændingepolitikken.

 

Han stiller spørgsmålet: ”Er Danmark ved at miste sin liberale sjæl?”

 

Det er muligt, lyder hans svar. Men sådan oplever de fleste danskere det ikke. De frygter, at de kan miste deres kultur, deres land og deres sikkerhed, hvis de ikke strammer.

 

Graw føjer til, at flere og flere lande i Europa nu følger samme vej som Danmark. Og så kommer den interessante konklusion:

 

”Måske markerer Danmark simpelt hen endnu engang et europæisk opbrud, som Tyskland stadig forsøger at ignorere.”

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Massiv opbakning fra almindelige tyskere

Det allermest opsigtsvækkende ved artiklen er læsernes reaktion på Graws konklusion.

 

Når Die Welt bringer kommenterende artikler, får læserne mulighed for at tilkendegive, om de er enige med artiklens forfatter eller ej.

 

Altså i dette tilfælde: Er de enige i, at Danmark også er et foregangsland for Tyskland og andre dele af Europa, når det gælder udlændingepolitik?

 

Ja, det er de. Også i den grad.

 

Onsdag morgen havde 46 læsere erklæret sig uenige med Graws konklusion. 1899 læsere erklærede sig enige i den!

 

De ser tilsyneladende de danske stramninger som et eksempel til efterfølgelse.

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

 

https://www.welt.de/debatte/kommentare/article177039398/Schaerfere-Asylgesetze-Daenemark-ist-wieder-europaeischer-Taktgeber.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…