Lars Løkke trækkes nu ind i det dramatiske opgør, der kan føre til Angela Merkels fald

I Tyskland fortsætter det højspændte drama om udlændingepolitikken, der kan føre til regeringens og Angela Merkels fald.

 

Kansler Merkel (CDU) befinder sig i et heftigt opgør med sin indenrigsminister Horst Seehofer fra søsterpartiet CSU.

 

Baggrunden er en ny udlændingepolitisk plan, som Seehofer har fremlagt.

 

Planen rejser krav om, at asylansøgere skal kunne afvises ved den tyske grænse. Nemlig hvis de allerede er registreret som asylansøgere i et andet land. Eller hvis de tidligere er blevet afvist i Tyskland.

 

Hvis de kommer til den tyske grænse og siger ”asyl”, skal de ikke lukkes ind i landet, siger Seehofer.

 

Men dette strider mod de fælles EU-regler, der er formuleret i den såkaldte Dublin-forordning. Og det vil Angela Merkel ikke være med til. Derfor brager de to nu sammen.

 

Der er virkelig ondt blod mellem dem. Som Seehofer forleden sagde i CSU’s inderkreds: ”Jeg kan ikke mere arbejde sammen med den kvinde.”

 

Løkke mod Merkel

Opgøret kan koste både Seehofer og Merkel deres politiske liv og bringe den tyske regering til fald.

 

Samtidig kan det skabe voldsomme dønninger i EU.

 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har normalt været betragtet som en af Merkels støtter. Men her kan han og Danmark lande på samme side som Merkels kritikere. Det er der grund til at håbe på.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Dublin-reglerne er brudt sammen

Ifølge Dublin-forordningen skal en asylansøgers sag behandles i det land, hvor han/hun først kom ind i EU. Men ofte rejser asylansøgere bare videre til et land, hvor de hellere vil være.

 

Og hvis de kommer til den tyske grænse eller den danske grænse og siger ”asyl”, så skal de lukkes ind i Tyskland eller Danmark for at få deres sag vurderet – herunder en vurdering af, hvilket EU-land de skal sendes tilbage til.

 

Men når de først er kommet ind i for eksempel Tyskland, er det meget svært at få dem sendt tilbage igen til det land, hvor de kom ind i EU. Hvad det angår, er Dublin-systemet reelt brudt sammen.

 

Det må stoppe nu, siger Seehofer. De skal slet ikke ind i Tyskland, men afvises ved grænsen. Han får stærk opbakning fra sit eget parti, fra store dele af Merkels CDU – og fra den tyske befolkning.

 

Løkke sendte et nyt signal

Den danske regering har længe ladet, som om Dublin-forordningen stadig virker. Man har forklaret Folketinget og offentligheden, at vi er nødt til at lukke alle ind, der kommer hertil og siger ”asyl”.

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

 

Dermed ignorerer man, at Dublin-systemet mere eller mindre er ude af drift, når det drejer sig om at få sendt de afviste asylansøgere tilbage. Og så hænger vi på dem.

 

Men Grundlovsdag sendte Løkke et nyt signal.

 

Han fortalte, at han drøftede med andre regeringsledere at lave et fælles modtagecenter for asylansøgere i et fjernt europæisk land (Ukraine har været nævnt).

 

Ifølge Løkke skulle dette samarbejde altså betyde, at nye asylansøgere slet ikke kommer ind i Danmark.

 

Jyllands-Posten og andre medier har gjort et stort nummer ud af, at Løkke tog munden for fuld om, hvilke lande han har drøftet dette med.

 

Det har han muligvis. Men det er ikke det interessante i denne sammenhæng.

Læs også
Lars Løkke har skabt mismod hos de blå og glæde hos de radikale

 

Det interessante er, at Løkke dermed rykker væk fra Merkel i debatten om Dublin-reglerne og over til hendes kritikere, der vil afvise asylansøgerne ved grænsen.

 

Merkel har en plan

I Tyskland truer Seehofer med at begynde at afvise asylansøgere ved grænsen. Det kunne være ved grænsen mellem Bayern, hvos CSU regerer, og Østrig, som er en ven af CSU og Seehofer.

 

Men hvis Seehofer går om bord i dette projekt på egen hånd, vil Merkel være nødt til at fyre ham. Og hvis hun gør det, vil hendes regering bryde sammen.

 

Merkel gør derfor alt for at bringe debatten op på EU-plan. Hun vil have de andre EU-lande til at bakke op om Dublin-systemet og dermed sætte Seehofer skakmat.

 

Derfor vil hun indkalde til et særligt møde for de EU-lande, som især er berørt af asylproblemerne. Det skal formentlig afholdes i slutningen af denne uge.

 

Læs også
Lars Løkke har reelt opgivet at få blåt flertal – men nu laver han desperat manøvre for at bevare magten på anden vis

Her vil hun forsøge at lokke betrængte lande som for eksempel Italien til at støtte hendes holdning.

 

Hvis denne plan lykkes, vil hun søge bredere opbakning på et EU-topmøde i slutningen af denne måned, hvor også Løkke selvfølgelig er med.

 

Men det er meget usandsynligt, at Merkels plan lykkes. Den virker desperat.

 

Løkke og Seehofer

Nøglelande som Østrig og Italien er imod. Østrigs markante kansler Sebastian Kurz, der i det næste halve år har formandskabet i EU, vil en ganske anden vej.

 

Han ønsker et fælles modtagecenter som det, Løkke nævnte i sin grundlovstale. Og han står last og brast med Seehofer om, at det enkelte land skal kunne afvise asylansøgere ved grænsen.

 

Løkke har garanteret ikke noget ønske om at lægge sig ud med Merkel. Men han har brug for at tænke nyt i forhold til dansk asylpolitik.

Læs også
Danskerne har grund til stor bekymring efter TV-debatten mellem Lars Løkke og Mette Frederiksen

 

Derfor tilslutter han sig tanken om et modtagecenter fjernt fra de danske grænser. Og dermed havner han i Sebastian Kurz’ og Horst Seehofers lejr i striden med Merkel.

 

https://www.welt.de/politik/ausland/article177672808/Asylstreit-Der-Alb-Traum-von-der-europaeischen-Loesung.html

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/plus177680216/Seehofer-ueber-Merkel-Ich-kann-mit-der-Frau-nicht-mehr-arbeiten.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…