For ikke så længe siden blev der talt meget om uenighederne i rød blok. Der blev funderet over, om de kunne skade Mette Frederiksens muligheder for at blive statsminister.
Men i øjeblikket bliver der snarere sat spørgsmålstegn ved Lars Løkke Rasmussens muligheder for at blive statsminister efter næste valg.
Det skyldes først og fremmest to nylige meningsmålinger. Her ligger Venstre meget dårligt.
Først fik partiet 19,5 procent i en måling (Gallup/Berlingske) – det samme som det ringe resultat for partiet ved sidste valg.
Derefter røg Venstre endnu længere ned – til bare 17,3 procent (Voxmeter/Ritzau).
Venstres nedtur trækker blå blok som helhed ned. Rød blok har i begge målinger et klart flertal.
Løkkes kursskifte i miljø- og klimapolitikken
Dette sker, efter at Lars Løkke i en periode har profileret sig meget stærkt på klima- og miljøpolitikken.
Venstre har således skruet kraftigt op for, hvad man vil investere i sin klimaplan. Oprindelig var det 300 mio. kr. – nu skal det være 3 mia. kr.
Samtidig lægger Løkke op til, at der fra 2030 skal være forbud mod nye benzin- og dieselbiler. Dermed kommer der til at mangle mange penge i statskassen, fordi de grønne biler betaler meget lavere afgifter. Et svimlende beløb på 50 mia. kr. har været nævnt.
Uanset hvor stort beløbet nu måtte være, når det kommer til stykket, så indebærer denne voldsomme satsning på klimapolitikken, at andre områder nedprioriteres.
De dårlige meningsmålinger for Venstre kan hænge sammen med, at en del vælgere ikke ser dette som partiets opgave.
Resultatet af Løkkes kraftige kursskifte kan blive, at han lider samme skæbne som forbundskansler Angela Merkel. Nemlig, at han mister stemmer til både højre og venstre.
Tyskland: Dramatisk nedtur for CDU/CSU
Der er ingen tvivl om, at de fleste vælgere støtter en grønnere klimapolitik. Det gælder givetvis også blandt Venstres normale vælgere.
Men man kan meget vel tænke sig, at Venstre taber stemmer, fordi Løkke rykker for kraftigt i retning af rød bloks klimapolitik – eller at han nærmest overhaler de røde indenom.
I Tyskland har Merkel trukket sit traditionelt konservative parti CDU mod venstre. Ganske langt. Det har udløst to forskellige vælgerreaktioner på én gang:
En del vælgere har forladt CDU, fordi partiet er blevet for rødt og grønt efter deres smag. Ikke mindst har de reageret mod Merkels udlændingepolitik, der har medført en enorm tilstrømning af migranter.
Andre traditionelle CDU-vælgere synes at tænke: Hvis det konservative CDU lægger sig så langt til venstre, vil jeg hellere have den ægte vare og stemme på et parti, der virkelig er rødt og grønt.
Til sammen har disse to bevægelser ført til en dramatisk nedtur for CDU og det bayerske søsterparti CSU.
Stemmer til AfD og De Grønne
I slutningen af 1970’erne lå CDU/CSU på over 50 procent af stemmerne. Ved valget i september sidste år var man nede på 32,9 procent, hvilket var et historisk lavpunkt.
Men det skulle blive endnu værre: Blot et års tid efter dette valg, ligger CDU/CSU nu og roder omkring sølle 25 procent af stemmerne!
Først afleverede partiet vælgere til højre, blandt andet i skikkelse af det indvandringskritiske AfD. Og nu afleverer det vælgere i stort antal til De Grønne.
De konservative og indvandringskritiske vælgere mener, at Merkel svigter de konservative synspunkter. Og de mere rød-grønne vælgere mener, at partiet De Grønne er bedre end CDU til at føre rød-grøn politik.
Samme skæbne kan nu overgå Lars Løkke og Venstre.
Vælgerne har ikke belønnet de grønne signaler
Siden valgt i 2011 er det gået ned ad bakke med partiets tilslutning. Skal man tro de seneste meningsmålinger, har det ikke udsigt til at vende nedturen.
I Gallup-målingen bevarer man kun en meget utilfredsstillende status quo. Og i Voxmeter-målingen forværres nedturen yderligere.
Det kan skyldes samme mønster, som Merkel har oplevet:
Nogle af partiets vælgere synes måske, at man går for langt i den rød-grønne retning med Løkkes meget vidtgående klimapolitik. Man savner større vægt på stram udlændingepolitik og økonomi.
Andre mener måske, at hvis det skal være mere grønt, så er det bedre med den rene vare fra rød blok.
I hvert har Løkke indtil videre ikke haft succes med sine vidtgående grønne signaler.
Løkke kan blive isoleret
Ydermere risikerer han at havne i en selvforstærkende proces:
Hvis vælgerne falder fra, blandt andet på grund af Venstres nye klimapolitik, kan regeringsmagten komme uden for rækkevidde.
Bliver Mette Frederiksen statsminister på den baggrund, vil hun efter al sandsynlighed udbygge samarbejdet med Kristian Thulesen Dahl.
Det kan skabe en ny parlamentarisk situation, der øger afstanden mellem Dansk Folkeparti og Venstre og isolerer Lars Løkke.
Ingen kan sige, at det vil gå sådan.
Men faren eksisterer for Lars Løkke. Faren for, at en del af Venstres hidtidige vælgere ikke længere identificerer sig med partiet. Faren for at havne som Angela Merkel.