Landmand: Rumænere siger job op for at få dagpenge – og nu tvinger EU Danmark til at lempe reglerne

EU vil gøre det nemmere for eksempelvis rumænere at modtage dagpenge i Danmark.

 

Har udlændinge fra andre EU-lande mindst 11 måneders beskæftigelse med i bagagen fra hjemlandet, skal de i fremtiden blot arbejde én måned i Danmark for at få ret til danske dagpenge, mener et flertal af EU’s social- og beskæftigelsesministre.

 

Danmark, Tyskland, Holland og Malta stemte imod forslaget.

 

Kritik

Men et flertal af EU’s social- og beskæftigelsesministre blev altså torsdag i Luxembourg enige om en aftale, der fjerner en dansk særregel, som sikrer, at udlændinge i dag skal arbejde tre måneder i Danmark for at få ret til dagpenge. Den skal sættes ned til én måned og det skaber vrede.

 

EU-borgere, som flytter til Danmark, har altså betalt en billigere forskringspræmie end danskerne, men kan stadig indkassere samme erstatning som danskerne, hvis ulykken rammer i form af arbejdsløshed – en erstatning, som er langt højere, end det, de kan få i hjemlandet.

Vernes Sand Kirk siger, at det unikke danske dagpengesystem giver en høj grad af dækning, og at det derfor kan friste borger i andre lande til spekulation:

 

“Hvis der går spekulation i det, og titusindvis af EU-borgere benytter sig af det, så vil der komme pres på vores dagpengesystem, hvilket måske vil føre til forringelser og en lavere sats”, siger Verner Sand Kirk til avisen.dk

 

Politikere fra regeringen, Socialdemokratiet, SF og DF er også stærkt kritiske:

 

“Det er dybt problematisk. Der er allerede i dag et problem med tre måneder. Vi åbner en ladeport for at kunne sætte det her i system, så det kan blive udsat for systematisk misbrug ligesom med vores SU-system”, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.

 

Kenneth Kristensen Berth erkender, at han ikke ved, i hvor høj grad systemet misbruges i dag, og hvad den nye kortere karensperiode kommer til at betyde for det antal.

 

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

“Men der skal ikke meget tankevirksomhed til for at forestille sig en rumænsk stråmand, der vil ansætte folk proforma heroppe”, siger han.

 

Det er allerede galt nok

Landmanden Hans har oplevet, at en af hans rumænske arbejder sagde sit job i stalden op for at gå på dagpenge. Det skriver en læser i jv.dk:

 

“Hvis det stadigvæk bedre kan betale sig at være på dagpenge end at arbejde, så må dagpenge og øvrige ydelser sættes så langt ned, at det motiverer modtagerne til at tage et arbejde.”

 

Denne læser er ikke den eneste, der mener, at rumænerens opførsel viser, at der er noget galt med det danske system, skriver eb.dk der gengiver lignende reaktioner fra flere andre.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…