Knivmordet og urolighederne i den østtyske by Chemnitz er dødsensfarlige for Merkel – hun risikerer et vælgeroprør

Det var lige, hvad Angela Merkel ikke havde brug for.

 

De nylige uroligheder i den østtyske by Chemnitz har bragt sindene i kog i Tyskland. Debatten afslører en dybt spaltet nation. Og Merkels håndtering af situationen har kun gjort ondt værre.

 

I forvejen er Merkel under hårdt pres. Vælgerne bliver mere og mere kritiske over for hende og hendes regering. Imens øger det indvandringskritiske højreparti AfD sin opbakning.

 

Og nu har man så fået en voldsom debat om, hvad der skete under urolighederne i Chemnitz. Denne debat er dødsensfarlig for Merkel. Tilliden til hende svinder, og det kan ende i et regulært vælgeroprør.

 

Knivdræbt af tre asylansøgere

Urolighederne opstod, da den 35-årige Daniel H. blev dræbt af knivstik fra tre mænd (først troede man, at det var to). De var alle tre asylansøgere, de to formentlig irakere, den tredje syrer.

 

Dette udløste demonstrationer i byen. Under disse demonstrationer var der også mindst én episode, hvor nogle demonstranter kortvarigt jagtede en indvandrer af ukendte årsager. Det betvivler vist ingen.

 

Men der er heftig debat om, hvor meget der var af den slags i demonstrationerne, og hvem der deltog. Var det en mindre gruppe af ekstremister eller var det demonstranter i bredere almindelighed?

 

Merkel og hendes talsmand: ”had” og ”heksejagt”

Efter urolighederne i Chemnitz kom Merkel-regeringens talsmand, Steffen Seibert, hurtigt på banen.

 

Han talte om en ”sammenrotning” og en ”heksejagt” på mennesker med en fremmed baggrund og et fremmed udseende. Man havde forsøgt at sprede had i gaderne, sagde han.

 

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

Merkel bakkede på en pressekonference Seiberts udtalelser op med ordene:

 

”Min reaktion er, at vi har set billeder, der meget tydeligt har vist had og dermed forfølgelse af uskyldige mennesker. Det må man tage afstand fra, det har hr. Seibert gjort, det gør jeg, det har jeg allerede gjort, og dermed er alt sagt.”

 

Men det skulle hurtigt vise sig, at Merkel tog grueligt fejl, da hun sagde, at ”dermed er alt sagt”.

 

Ministerpræsident: ”ingen heksejagt”

Merkels partifælle Michael Kretschmer, der er ministerpræsident i delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger, angreb kansleren og hendes talsmand.

 

Han bestred ikke, at der befandt sig en gruppe højreekstremister på gaden – ”dem skal vi bekæmpe”.

 

Men han tog kraftigt afstand fra, at man beskrev den brede gruppe af almindelige demonstranter som hadefulde og yderligtgående.

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

 

Disse mennesker var vrede over knivdrabet på Daniel H. Men ”der var ikke tale om nogen pøbel, der var ikke tale om nogen heksejagt, der var ikke tale om nogen pogrom”.

 

Statsadvokat: En enkelt episode

Kretschmers vurdering synes at blive bakket op af statsadvokaturen i Dresden, der arbejder med sagen. De gennemgår det videomateriale, der foreligger fra begivenhederne, men de er ikke helt færdige endnu.

 

Statsadvokat Klein siger i en erklæring, at der foreligger en video på internettet, som er almindeligt kendt. På denne video kan man se ”en forfølgelse af en person over en kort strækning”.

 

Statsadvokaten fortsætter: ”Denne video vil blive vurderet, og man vil efterprøve, om der er tale om en strafbar handling.”

 

Men så kommer tilføjelsen: ”Om andre mennesker i Dresden derudover skulle være blevet forfulgt, er vi ikke bekendt med her.”

 

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

Altså én video med én person, der bliver forfulgt over en kort strækning! Det er, hvad statsadvokaten foreløbig kender til. Både tyske og danske medier tegnede et helt andet billede.

 

En politisk boomerang

Statsadvokatens foreløbige konklusion bestyrker ministerpræsident Kretschmers påstand om, at der ikke var nogen pøbel, som gennemførte en heksejagt på indvandrere.

 

Og den tyder på, at Merkel og hendes talsmand gik alvorligt galt i byen, da de kom med deres fordømmelser uden at præcisere, at man kun havde konkret kendskab til isoleret ekstremistisk vold.

 

Måske Merkel blev forledt af, at AfD sendte nogle dybt problematiske signaler, der nærmest gjorde ekstremisternes handlinger til del af en forståelig folkelig reaktion.

 

Det ville kansleren så lægge afstand til, men hun havnede i den modsatte grøft: Hun slog de almindelige demonstranter i hartkorn med ekstremisterne.

 

Hendes stærkt generaliserende og udokumenterede fordømmelse af demonstrationerne i Chemnitz kan meget vel ramme hende i nakken som en politisk boomerang.

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

 

Svigtet af Merkel

Langt de fleste tyskere kan blive enige om at gøre front mod højreekstremisterne. Men de deler mange Chemnitz-borgeres vrede over, at tre asylansøgere slog en tysker ihjel.

 

For dem er det meget vigtigt, at deres kansler viser sin harme over drabet. Og det er vigtigt, at deres kansler erkender, at Tyskland har alvorlige problemer med kriminelle indvandrere. Der er i de senere år begået en stribe drab, især på tyske kvinder.

 

Men disse mange mennesker i Chemnitz og i hele Tyskland oplevede ikke nogen forståelse eller selverkendelse fra Angela Merkel. De fik kun en fordømmelse, der slog dem i hartkorn med ekstremistiske kræfter.

 

Imens tager AfD points på at gå forrest i fordømmelsen af det seneste mord begået af en indvandrer mod en tysker.

 

Og så kan Merkel ikke forstå, at tilliden til hende svinder, mens opbakningen til AfD vokser …

 

Læs også
De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten

Hun risikerer et vælgeroprør.

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/article181429830/Kanzlerin-zu-Chemnitz-Merkel-spricht-von-Verfolgung-unschuldiger-Menschen.html

 

https://www.bild.de/regional/dresden/dresden-aktuell/regierungserklaerung-ab-10-uhr-kretschmer-nimmt-stellung-zu-chemnitz-vorfaellen-57070932.bild.html

 

https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/streit-um-hetzjagden-in-chemnitz-merkel-gibt-seibert-rueckendeckung-57081318.bild.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…