I 2015 skabte Merkel asylkatastrofen i Europa, da hun åbnede Tysklands grænser – nu lægger hun op til en ny fatal beslutning

Skærmprint / Die Welt

Tysklands indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) havde bebudet, at han tirsdag eftermiddag ville fremlægge en stor plan for tysk asylpolitik. En ”masterplan”.

 

Men lanceringen af planen er blevet udskudt. Det skyldes et dramatisk politisk opgør mellem Seehofer og forbundskansler Angela Merkel.

 

Denne konflikt kan få vidtrækkende konsekvenser for resten af Europa, herunder Danmark.

 

I 2015 skabte Merkel asylkatastrofen i Europa, da hun åbnede Tysklands grænser – nu lægger hun op til en ny fatal beslutning.

 

Merkel angriber sin indenrigsminister

Søndag aften optrådte Merkel i TV-programmet ”Anne Will”, og her signalerede hun, at hun så problemer med Seehofers plan:

 

Hun kom med nogle forblommede vendinger om, at der for hende kun var en løsning på asylproblemerne inden for europæiske regler og europæisk ret.

 

Dette var et skjult angreb på et absolut hovedpunkt i Seehofers plan.

 

Planen insisterer på, at Tyskland fremover skal kunne afvise asylansøgere ved grænsen.

 

Det gælder folk, som kommer til Tyskland fra et sikkert land, og som allerede er registreret med fingeraftryk dér. De skal ikke lukkes ind i Tyskland, men sendes tilbage, hvor de kom fra.

 

Folk, som tidligere er udvist fra Tyskland, skal også stoppes ved grænsen.

Læs også
Begyndelsen til enden for Angela Merkel

 

Men det bryder Merkel sig ikke om.

 

Hun taler temmelig svævende om, at man kan ”beskytte grænser, men ikke lukke dem”. De uklare ord dækker over, at hun vil fastholde ideen om åbne grænser i EU – også for asylansøgere.

 

Merkel ville ikke stoppe asylstrømmen

Situationen giver mindelser om de dramatiske begivenheder i september 2015. Dengang åbnede Merkel de tyske grænser for en enorm strøm af asylansøgere.

 

Denne beslutning undergravede det bestående Europa. De mange asylansøgere fra ikke-vestlige, overvejende muslimske lande ændrede sammensætningen af de europæiske befolkninger.

 

Parallelsamfund udviklede sig hastigt, og islam fik en ny og langt stærkere rolle i de europæiske lande.

 

Læs også
Lussing til Angela Merkel – hendes parti tager opgør med hendes udlændingepolitik

Dengang havde den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière været parat til at stoppe asylstrømmen ved grænsen ved hjælp af politiet. Han afventede grønt lys fra Merkel.

 

Men det kom aldrig.

 

Den massive strøm fortsatte ind i Tyskland og Europa. Først da handlekraftige lande lukkede Balkan-ruten og EU fik lavet en aftale med Tyrkiet, kom der mere ro på situationen.

 

Men da var skaden allerede i vidt omfang sket.

 

Seehofer: Det skal foregå ved grænsen

Nu gentager dette opgør sig i en ny form.

 

Den tyske grundlov afviser, at der skal gives asyl til mennesker, der ankommer fra sikre lande. Men EU’s regler (Dublin-forordningen) lægger op til, at modtagerlandet skal se nærmere på, hvilket land en asylansøger kommer fra.

Læs også
Nu rejser den tyske forbundsdag en debat om FN’s omstridte migrationspagt – Folketinget bør gøre det samme

 

Ifølge Angela Merkel kræver det, at asylansøgerne bliver lukket ind i Tyskland for at få deres sag vurderet.

 

Men for Horst Seehofer er det afgørende, at deres sag vurderes ved grænsen. For er de først lukket ind, kommer mange af dem aldrig ud igen.

 

Seehofer og hans meningsfæller henviser til, at EU’s system med fingeraftryk og andre data gør det muligt at afgøre, hvor folk kommer fra, uden at de lukkes ind.

 

Men Merkel vil have åbne grænser. Hun synes at betragte de åbne grænser som sit store bidrag til historien. Derfor står hun stejlt over for Seehofer.

 

Befolkningen mod Merkel

Den tyske befolkning holder dog meget klart med Seehofer. Det viser en aktuel meningsmåling.

 

Læs også
Tysk avis afslører, hvordan Merkel åbnede Tysklands grænser for asylstrømmen – den historie kan Henrik Sass og S lære af

54 procent af tyskerne mener, at man skal sende asylansøgere tilbage ved grænsen, hvis de kommer fra sikre lande. Kun 34 procent siger nej (Emnid/Bild am Sonntag).

 

I en artikel i Die Welt forholder avisens chefreporter Robin Alexander sig kritisk til Merkels holdning. Derefter spørger den borgerlige avis sine læsere: ”Deler de forfatterens mening?”

 

Tirsdag morgen havde 1342 læsere svaret ja. Kun 22 havde svaret nej!

 

Horst Seehofer erklærede mandag aften over for sine partifæller, at han ikke giver sig. Han vil ikke lave ”en halv plan med lunkne kompromiser” lød det.

 

En anden ledende CSU’er, Alexander Dobrindt, siger: ”Vi tager kampen til den bitre ende.” (Redaktionsnetzwerk Deutschland). CSU er særlig kampberedt, fordi man skal have delstatsvalg i Bayern til efteråret.

 

Hvis CSU sætter hårdt mod hårdt, kan det få dramatiske politiske konsekvenser. Ender det med, at Merkel fyrer Seehofer, ryger regeringen.

 

Læs også
De tyske vælgere siger eftertrykkeligt nej til Angela Merkels planer om at blive siddende på magten

Danmark

Denne helt afgørende debat er også af stor interesse i de andre europæiske lande, herunder Danmark.

 

Den drejer sig i høj grad om, hvor meget landene kan bevare den nationale kontrol med udlændingepolitikken, og hvor meget man skal styres af EU-regler.

 

Danmark står uden for EU’s fælles asylpolitik. Men vi er underlagt reglerne for asylbehandling i den såkaldte Dublin-forordning.

 

Hidtil har den danske regering accepteret Merkels standpunkt om, at asylansøgere skal lukkes ind i landet for at få deres sag vurderet.

 

Men et godt gæt er, at den danske befolkning mener det samme som tyskerne: Asylansøgere, som allerede er registreret i et sikkert land, skal afvises ved grænsen.

 

Det dramatiske opgør mellem Merkel og Seehofer kan blive overført til Danmark.

 

https://www.welt.de/debatte/kommentare/plus177386942/Streit-mit-Seehofer-Merkel-laesst-es-tatsaechlich-drauf-ankommen.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…