Hidtil ukendte billeder fra det befriede Danmark

Foto: Lee Miller Archives

I maj 1945 ankom amerikanske Lee Miller (1907-1977) til Danmark fra Tyskland som krigskorrespondent for magasinet Vogue. I Tyskland havde hun været vidne til og fotograferet krigens rædsler, kapitulationen og befrielsen af koncentrationslejrene i Dachau og Buchenwald. I Danmark fotograferede hun blandet andet nogle af de allersidste tyske tropper, britiske soldater, hjemvendte flygtninge fra Sverige, den kongelige familie og officielle begivenheder.

 

Lee Millers hidtil ukendte billeder kan opleves for første gang på Det Nationalhistoriske Museum

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot udstiller næsten 100 hidtil ukendte billeder fra det befriede Danmark i maj-juni 1945. Fotografen er Lee Miller, der kom til Danmark som krigskorrespondent for magasinet Vogue. Lee Millers billeder fra Danmark har aldrig tidligere været udstillet, og kun et fåtal af dem har været bragt i britisk og amerikansk Vogue. Billederne tilhører i dag Lee Miller Archives.

 

Udstillingen af Lee Millers billeder åbner for publikum den 9. marts 2018. Medier og presse inviteres til en forhåndsvisning i dagene 5.-7. marts og/eller åbning den 8. marts.

 

”Det har været et spændende arbejde at finde frem til så mange historiske fotos fra tiden kort efter besættelsens ophør. Kun et fåtal har været tidligere været publicerede i britisk og amerikansk Vogue, og de var nær blevet glemt og tabt for eftertiden. Lee Millers dokumentation af det befriede Danmark skal ses i perspektivet af, at hun forinden har oplevet flere af fronterne i den frygtelige krig og al for megen ødelæggelse og menneskelig elendighed”, fortæller Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum.

 

Lee Miller kom til Danmark fra Tyskland i bil, og hendes billeder og noter fra opholdet i Danmark fortæller, at hun ankom den 20. maj og rejste igen den 10. juni. De fleste af hendes fotografier er optaget i København, men fotos af idylliske danske bondegårde bevidner, at hun også færdedes uden for byen, og det kan dokumenteres, at hun har været ved Ledreborg Slot ved Lejre, samt at hun besøgte Korsør.

 

Lee Millers billeder kan opleves på Det Nationalhistoriske Museum i perioden 9. marts – 24. juni 2018. I forbindelse med udstillingen udgiver museet et katalog med Lee Millers fotografier.

 

Det Nationalhistoriske Museum holder åbent hver dag året rundt. Læs mere på dnm.dk.

 

Adresse: Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot, 3400 Hillerød

 

  • 5.-7. marts: Forhåndvisning af udstillingen for medier og presse efter aftale.
  • 8. marts, 15.00: Udstillingsåbning for inviterede gæster, medier og presse er velkomne.
  • 9. marts: Udstillingen åbner for publikum.

 

Kontakt venligst Jan Hybertz Gøricke vedrørende forhåndsvisning og deltagelse i åbningen:

Mobil: 2921 1665 / E-mail: [email protected]

Læs også
Video: Vera Lynn holdt modet oppe hos sodaterne under Anden Verdenskrig – hør hende synge: “We will meet again”

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…