For mange studerende er uegnede til at gå på universitetet – sådan lyder opråb fra over tusinde undervisere

For mange studerende er uegnede til at gå på universitet. Sådan lyder den foruroligende konklusion på en rundspørge til 19.000 undervisere på landets universiteter.

 

Det er Politiken Reseach, der har spurgt. Og 5000 undervisere har svaret.

 

I en tredjedel af besvarelserne siger underviserne, at eleverne møder uforberedte op.

 

Samme andel har oplevet, at en studerende har bestået sin eksamen, selv om vedkommende burde være dumpet, skriver Politiken.

 

»Flere af dem kan ikke skrive en sætning på engelsk uden 2-3 grammatiske fejl. Hvordan de overhovedet har bestået engelsk på gymnasieniveau, er mig en gåde«, siger undervisningsadjunkt Siff Pors, der på 27. år underviser i engelsk litteratur på Københavns Universitet. Hun synes, al for meget undervisningstid går med at lære de studerende nogle helt basale færdigheder.

 

“Derfor kommer man sjældent op på det niveau, som universitetsundervisning burde være på. Før i tiden var der også heftige diskussioner i timerne, og de forsvinder i stigende grad, for de studerendes bidrag til undervisningen bliver mere og mere fraværende”, siger Siff Pors.

 

Der har gennem de senere år været skrevet en del om den dalende faglighed i hele undervisningssystemet: Folkeskolen, gymnasierne, erhvervsskolerne og universiteterne. Det har blandt andre tidligere undervisningsdirektør Uffe Gravers Pedersen og lektor Steen Laugesen Hansen skrevet om i Den Korte Avis.

 

Politikerne siger hver gang, at noget må ske. Men der sker i realiteten ingen ting.

I dag siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til Politiken, at han vil undersøge om det faglige niveau halter. Derfor har han sat gang i en undersøgelse af, om springet mellem gymnasiet og universitetet er blevet for stort. Den skal gøre ministeren klogere på, om der er behov for at sætte ind i forhold til for eksempel de studerendes matematiske og skriftlige færdigheder.

 

“Der er for lidt fakta i debatten om uddannelsernes kvalitet, og vi skal gøre op med alle synes-ningerne”, skriver Søren Pind i en mail til Politiken.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…