De tre store partier – Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre – har lavet en vigtig fælles markering i udlændingepolitikken.
Det skete i sagen om en somalisk flygtning, der arbejder på slagteri i Thisted. Han skal sendes tilbage til Somalia, fordi der er fred i det område, han kommer fra.
På slagteriet og i lokalområdet har der været protester over dette. Men de tre store partier har holdt fast i, at han skal hjem.
Er man flygtning, er man flygtning
Dette bygger på princippet om, at flygtninge, der har fået beskyttelse mod krig, skal rejse tilbage, når der igen er fred.
De kvalifikationer, som det danske samfund har givet dem, skal bruges til gavne for det land, de oprindelig flygtede fra.
Det er ikke noget gyldigt argument mod hjemsendelse, at man har haft adgang til et arbejde, mens man blev beskyttet af det danske samfund.
Et arbejde må ikke bruges som et påskud for at undgå hjemsendelse. Når man ikke længere har beskyttelse behov, må man rejse.
Er man flygtning, er man flygtning, og så vender man tilbage, når der er fred.
Hvis virksomheder vil ansætte varig udenlandsk arbejdskraft, må de gøre det efter reglerne for at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Det har ikke noget med asyl at gøre.
Venstres nye kurs
Enigheden mellem Dansk Folkeparti og Venstre i sagen fra Thisted kan få vigtig betydning i de store politiske forhandlinger, der nu genoptages på Christiansborg.
Her er der uenighed mellem de blå partier om, hvordan man skal håndtere folk, der er i Danmark på midlertidig beskyttelse.
Regeringen siger, at de skal arbejde, mens de er her.
Dansk Folkeparti mener derimod, at de alene skal forberede sig på at rejse hjem. De skal ikke i arbejde, mens de venter på dette, for så er der risiko for, at de bliver hængende.
Her kunne sagen fra Thisted antyde muligheden for et kompromis.
Den somaliske slagteriarbejder har fået lov at arbejde, mens han var her. Men nu, hvor der er fred i dele af hans hjemland, er de blå partier enige om, at han skal hjem.
Hvis man kører denne linje konsekvent, vil det være lettere at lade flygtninge få et midlertidigt arbejde, mens de venter på at blive sendt hjem. For der er enighed om, at de skal hjem, så snart det kan lade sig gøre.
Den enighed har ikke rigtig været der før. Regeringspartierne har nærmest lagt op til, at flygtningene lige så stille kunne sluses ind i permanente job i Danmark.
Men i Thisted-sagen er Venstre nu slået ind på en kurs, hvor et midlertidigt job faktisk er et midlertidigt job. Uanset om de har haft arbejde i en periode i Danmark, skal de hjem, når der er fred i hjemlandet.
Dermed vil Dansk Folkeparti have opnået en væsentlig forsikring. Det giver et større spillerum i forhandlingerne.
Måske vejen frem
Hidtil har Dansk Folkeparti holdt meget kategorisk fast i, at folk på midlertidig beskyttelse slet ikke må komme i arbejde, mens de er her.
Det kan give betydelige problemer, når folk er her i lang tid. Det er meget vanskeligt bare at ‘opbevare’ folk i en længere periode, uden at de deltager i et arbejde.
Alternativet er, at man holder et krystalklart princip: Flygtninge skal hjem, så snart der er fred i hjemlandet – uanset om de har haft noget arbejde imens. Sådan som man har sagt i Thisted-sagen.
Måske er dette vejen frem. Kombineret med, at forhandlingerne om udlændingepolitik skal klares, inden man tager hul på forhandlingerne om skat. Det har DF krævet, og det har regeringen signaleret vilje til.
Somalieren fra Thisted som model
Der vil stadig være masser af sprængstof i de forhandlinger, der nu går i gang.
Men skal man overhovedet komme videre, må man inde en løsning, hvor flygtninge kan være beskæftigelse, mens de venter – med klar besked om, at de skal hjem, så snart det er muligt.
Sådan som man har gjort det med somalieren fra Thisted.