Filmanmeldelse THE HUMAN SHELTER: At skabe et hjem

**** 4 stjerner ud af 6

 

Dokumentarfilmen THE HUMAN SHELTER tager sit publikum med på en global rejse. Den røde tråd i instruktør og opdagelsesrejsende Boris Benjamin Bertrams fortælling er en søgen efter svar på spørgsmålet: Hvad er ’et hjem’?

 

Hvad er et hjem?

’Et hjem’ er et universelt fænomen, men hvilket indhold lægger udvalgte enkeltpersoner over hele kloden i begrebet? Hvordan skaber vidt forskellige mennesker den ’indhegning’, det ’beskyttelsesrum’, de vil betegne som deres hjem?

  

Hvornår bliver fx et telt i en flygtningelejr til et hjem? Hvordan skaber arktiske rensdyrnomader et hjem, når de hele tiden flytter sig med årstiderne? Hvordan indretter seks mennesker i otte måneders isolation sig på en vulkan på Hawai, hvor de simulerer, at de er på en mission på Mars? Og hvorfor er et hus bygget i et træ lykken for dets ejermand?

 

Spørgsmålene bliver besvaret igennem syv kapitler på en to-årig ekspedition, der lægger ud i Nordnorge, fortsætter til New York, Irak, Hawai, Uganda, Tokyo og Nigeria, for at slutte på Jökulheimar på Island.

 

De mennesker, instruktøren har valgt ud, sætter hver især ord på de følelser og tanker, de har omkring deres hjem og tilhørsforhold til såvel andre mennesker som omgivelserne. Det gælder, hvad enten den berettende bor i en slumby på vandet i Lagos, Nigeria, i en cigarkasse i Tokyo eller i en flygtningelejr.   

 

Storslåede og smukke naturbilleder

Filmen er meget smukt fotograferet og rummer storslåede og poetiske naturbilleder. Dens fortællerytme er vederkvægende langsom, og flere af de medvirkende er værd at lytte til, når de reflekterer over ikke bare ’hjem’, men også fx begrebet tid og planetens fremtid.

 

På den ene side er ideen bag projektet blevet realiseret i kraft af den omtalte røde tråd; på den anden side fremstår filmen (for) fragmentarisk: For hvorfor er lige det sted og den person valgt ud? Det konkrete og individuelle fortoner sig for meget i forhold til det universelle.  

 

Spilletid: 58 minutter    

Manus og instruktør: Boris Benjamin Bertram

Læs også
Filmanmeldelse ALLE VED DET: Rygter, sladder og hemmeligheder  

Premieredato: Onsdag d. 2. maj

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…