Fartøjschefen fortæller historien om ubåden og Peter Madsen

Mange vil sikkert mene, at det er usmageligt at udsende en bog om Peter Madsens ubåd, som dannede rammen om et uhyggeligt mord og en modbydelig ligpartering. Sådanne bøger skal nok komme. Men hvorfor udsende denne bog dagen før domsafsigelsen i en af de mest spektakulære drabssager i nyere tid? Dårlig timing – eller netop velovervejet god timing for at booste salgspotentialet?

 

En nørdet bog for et meget smalt publikum

Det er forlagets, ikke forfatterens beslutning. Jeg tvivler dog på, at denne bog under nogen omstændigheder vil udkomme i store oplag. Dertil er den alt for nørdet. Den henvender sig til et meget smalt publikum. Der er næppe mange, som interesserer sig for, hvordan man f.eks. bjærger en havareret ubåd, eller hvordan saltindholdet i vandet påvirker dykningsevnerne. Eller gerne vil følge med i intern mailkorrespondance mellem Raketmadsen og forfatteren.

 

Indsigt i en meget anderledes verden

Når det er sagt, er det på mange måder en oplysende bog for den nysgerrige og videbegærlige. Forfatteren, der er orlogskaptajn og ansat i Søværnet, har den faglige ballast i orden og skriver udmærket. Han har fulgt ubåden UC3 Nautilus næsten fra dens fødsel og giver en let forståelig indføring i en spændende verden, som vil være ukendt for mange. Man får virkelig lyst til at dykke (!) med ned i nogle anderledes og fascinerende omgivelser.

 

Bogen læses med billederne af filmen ”Das Boot” på nethinden og de specielle lyde i ørerne. Den ultimative ubådsfilm fra 1981 gav inspiration til folkene bag og indeni Nautilus. ”Jawohl Hr. Kaleun!”. Der er noget elementært dragende og angstprovokerende ved selve opfindelsen. Ubåden er et fantastisk effektivt krigsvåben. En snigende dræber. Lorck kan da heller ikke lade være med at harcelere over, at uforstandige flådefolk og ignorante politikere nedlagte det danske ubådsvåben i 2004. En våbenart kan nedlægges med et pennestrøg, men det tager mange år at få den genindført.

 

De mange illustrationer hjælper med til forståelsen af de tekniske forhold. Det er kompliceret af sejle en ubåd. Det stiller nogle helt særlige krav til mandskabet. Man mærker den særlige ubådsånd, som binder mænderne sammen. Nå ja, kvinder er der jo også kommet. Til Lorcks store fortrydelse.

 

UC3 Nautilus var et af Peter Madsens livsprojekter. Uanset hans ugerning bliver man ked af at læse om de mange trakasserier med folk, der ville tage værket fra ham og genere ham på alle mulige måder, ikke mindst i forbindelse med raketopsendelserne. Folk, som snyltede på hans idérigdom, faglige kunnen og pengepung. Til sidst – længe før den 10. august 2017 – var han en outcast, en nidding i miljøet. Slige problemer med omgivelserne ville påvirke ethvert menneske negativt.  

 

Mennesket er dybest set en gåde

Bogen handler altså ikke om Madsen og sagen, som sendte et begavet og kreativt, et vildttænkende, utålmodigt, temperamentsfuldt menneske med mange lyse idéer og en kulsort bagside bag tremmer i mange, mange år. Lorck kommer kun med små antydninger af, at der måske var et eller andet alvorligt galt med manden. I de sidste fire kapitler spørger han: ”Hvem er Peter Madsen egentlig?”. Billedet af ham begynder at krakelere for forfatteren. Mennesket er dybest set en gåde. Sindet har større dybder, end en ubåd nogensinde kan komme ned på.

 

Steen Lorck, Fartøjschefen fortæller historien om ubåden og Peter Madsen

Hovedland 2018, 224 sider, illustreret i S/H, 200 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…