“Et personligt engageret angreb på Putin og Trump, som i høj grad fortjener at blive læst trods sine begrænsninger”

Hvad gør en magthaver, når han for længst har indset, at han aldrig bliver lige så stærk som sin modstander? Han gør alt for at svække sin modstander. Det er humlen bag Snyders nyeste bog om Rusland, Europa og Amerika. Et personligt engageret angreb på Putin og Trump, som i høj grad fortjener at blive læst trods sine begrænsninger.

 

Putin – kleptokratiets og løgnens ukronede zar

Timothy Snyder er historieprofessor ved det fornemme Yale University og har skrevet flere roste bøger om Østeuropa, som også er udkommet på dansk, bl.a. ”Sort jord”, anmeldt her på DKA. Nu har han kastet sig over den allernyeste historie, og det vil altid vække debat og modsigelser. Det handler om tiden efter Den kolde Krig, hvor det liberale demokrati vandt en total sejr – troede man. Men nej, nationalismen har sat Europa i brand, bistået af russisk propaganda og cyberkrigsførelse, hvis formål er at skabe tvivl om sandheden og angribe Vestens sammenhængskraft.

 

Bogens første mange sider er en overbevisende dokumentation af Putins hensigter og metoder desangående. En øjenåbner til de åndelige kræfter, som inspirerer ham. Kampen om Krim og Ukraine afdækkes, så det står lysende klart, hvad der er op og ned. Evighedens politik sætter den enkelte nation i centrum for en cyklisk historie, hvor nationen er et offer. Det er Snyders grundpåstand, at politik er blevet fortrængt af propaganda, og at kolossal ulighed breder sig overalt.

 

”Ny kold krig” eller ”Kold Krig 2.0”?

Marie Krarups interviewbog ”Ny kold krig” (uden spørgsmålstegn) blev tidligere på året præsenteret i DKA. Snyder påpeger, at selve idéen stammer fra den såkaldte Izborskklub, som blev grundlagt af den fascistiske forfatter Aleksandr Prokhanov. Klubben er angiveligt det intellektuelle centrum for den nye russiske nationalisme, som i grove vendinger beskylder europæerne og amerikanerne for at dæmonisere Putin og hans styre. Idéen om en ”ny kold krig” er blevet udbredt af Marine Le Pen fra Front National og af den ledende amerikanske racist, Richard Spencer. Putins Rusland er med et fint ord skizofascisme. Hvilket betyder, at fascister påstår, at modstanderne er fascister!

 

Trump – en succesrig forretningsmand?

Snyder gør op med myten om Donald Trump som en meget succesfuld forretningsmand. Faktisk blev han i slutningen af 1990’erne generelt betragtet som bankerot – med en gæld på omkr. fire milliarder dollars. Hvem reddede ham? Det gjorde såmænd tvivlsomme russiske pengemænd, som ved hjælp af en række forskellige håndgangere fik gjort Trump til præsident for verdens stærkeste nation. Selv om han fik et par millioner færre stemmer end modkandidaten.

 

Men Snyder snyder engang imellem på vægtskålen. Der var nok nogle fornuftige grunde til, at så mange valgte Trump frem for Hillary. Han kommer også alt for nemt om ved den europæiske krise. Eksemplet med en tysk piges falske anmeldelse af voldtægt, udført af syriske flygtninge, er meget uheldigt og misvisende. Kvinder bliver faktisk voldtaget og myrdet af muslimske flygtninge, ikke bare i Tyskland. Snyder synes slet ikke at have blik for den religiøst-kulturelle totalitarismes farer.

 

Cui bono – Hvem har glæde af et splittet og svækket Europa?

Rusland har gennem sin krigsførelse i høj grad forøget flygtningepresset på et Europa, som står stadigt svagere og splittet. Det burde være den helt store opgave: en gennemgribende reformation af EU, før det hele måske bryder sammen. Indtil da må vi nøjes med Snyders bog som et kraftigt wake up-call.  

 

Timothy Snyder, Vejen til ufrihed. Rusland – Europa – Amerika

Gads Forlag 2018, 333 sider, kort-ill., 300 kroner.

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…