En røst fra fortiden, der står for stram udlændingepolitik, kan tage en grusom hævn over Angela Merkel

Mandag lod forbundskansler Angela Merkel en bombe springe: Hun gik af som formand for sit parti, CDU, men fortsatte som forbundskansler frem til valget i 2021.

 

Merkel har ellers insisteret på, at de to poster som forbundskansler og partiformand skulle ligge hos den samme person. Nu skiftede hun holdning.

 

Hvorfor?

 

Hun ville ikke give magten fra sig. Men hun var nødt til at foretage sig noget, der signalerede fornyelse i toppen af CDU. Hun kunne ikke bare vandre videre til det næste store nederlag.

 

Derfor opfandt hun denne mellemløsning, hvor posterne som kansler og partiformand blev delt op.

 

Merkels bagtanke

Merkel forsøger at fremstille sit forslag som noget, der er grundigt forberedt og gennemtænkt. Hun hævder, at hun har haft tankerne om en opsplitning siden sommer.

 

Men meget tyder på, at opsplitningen af posterne er fremkaldt af den voldsomme nedtur, som partiet i øjeblikket oplever hos vælgerne. Og der synes i høj grad at være tale om en taktisk manøvre, der skal fastholde hendes politiske linje.

 

Ret beset er det jo et lidt mærkeligt forslag, at man nu skal vælge ny partiformand, mens Merkel fortsætter som kansler i de kommende tre år.

 

Hvorfor vælger man ikke bare en ny leder – én, der både er partiformand og kansler?

 

Det nærliggende svar er, at Merkel både vil signalere fornyelse og bevare det meste af sin magt. Hun var nødt til at gøre noget efter Hessen. Men hun vil beholde afgørende indflydelse på partiets linje i de kommende tre år.

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

 

Ved et hurtigt valg af ny partiformand øger hun chancerne for, at hendes protegé, partiets generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer, vil få posten.

 

Kramp-Karrenbauer tilhører partiets top og er kendt af medlemmerne. Derfor stiller et formandsvalg allerede til december hende stærkt.

 

Det handler om kontrol

Men ud fra en almindelig politisk betragtning er det jo et ejendommeligt arrangement.

 

En kansler, der på forhånd varsler, at hun går af om tre år, er en kansler uden den store autoritet. Der er jo mildt sagt heller ikke noget signal til vælgerne om fornyelse – hun er fortidens nederlag, ikke fremtidens muligheder.

 

Merkels plan handler ikke om fine ideer om fornyelse. Det handler om benhård politisk kontrol med partiet. Merkel vil sikre, at hendes venstredrejede politisk korrekte udgave af CDU fastholdes.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

Derfor skal den 56-årige Kramp-Karrenbauer ind som partiformand. Den 38-årige konservative kandidat Jens Spahn med den stramme udlændingepolitik skal holdes ude.

 

Da Spahns kandidatur blev meddelt til den Merkel-kontrollerede partiledelse, var reaktionen isnende tavshed. Derimod var der klapsalver til Kramp-Karrenbauer.

 

Det vil være en hård opgave for Spahn at sætte sig igennem.

 

Modstand fra uventet kant

Men nu får Merkel modstand fra en uventet kant. Der har meldt sig en kandidat, som bestemt ikke gør kansleren glad.

 

Det drejer sig om den 62-årige Friedrich Merz. Han har en fortid sammen med Merkel – og det er ikke for det gode. Han er noget nær den værste, Merkel kan forestille sig som partiformand.

 

Merz var gruppeformand for CDU/CSU i Forbundsdagen tilbage i perioden 2000-2002. Så blev han skubbet til side af den nybagte partiformand Angela Merkel, der selv ville være gruppeformand.

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

 

I et par år var han derefter næstformand i gruppen, men så blev han også afsat fra den post. I 2009 trak han sig helt ud af politik.

 

Til gengæld gjorde han karriere som erhvervsadvokat. Det gav ham et stort netværk i samfund og politik.

 

Nu har han altså meldt sig som kandidat til at afløse Merkel som partiformand.

 

Hardliner

Merz har et skarpt hoved. Han kommunikerer godt og holder medrivende taler. Da han sad i Forbundsdagen, havde han meget stærk opbakning i sin valgkreds.

 

Politisk er han hardliner i værdipolitikken, herunder udlændingepolitikken. Det kombinerer han med liberale holdninger til økonomien.

 

Læs også
Kritikere af stram udlændingepolitik aner ikke, hvad de taler om – her kommer en historie fra det virkelige liv

Der er således ikke bare personlige spændinger, men også klare politiske modsætninger mellem Merz og Merkel.

 

Foreløbig er Merz kun en outsider i spillet om at blive partiformand. Men man skal vogte sig for at undervurdere ham.

 

Han er en mand med store personlige ressourcer. Og tilsyneladende nærer borgerlige tyskere stadig agtelse for ham.

 

Tre fjerdedele foretrak Merz

Det fremgik, da den store borgerlige avis Die Welt i forbindelse med en artikel spurgte sine læsere, hvem de foretrak som formand for CDU. I svarene fra cirka 100 læsere pegede tre fjerdele på Friedrich Merz!

 

Dette er naturligvis ikke en meningsmåling. Det er en tilkendegivelse fra nogle læsere af Die Welt, som typisk har klare borgerlige standpunkter og er strammere i udlændingepolitikken.

 

Men denne rundspørge antyder, at Merkel og Kramp-Karrenbauer gør klogt i at tage Merz’ kandidatur alvorligt.

Læs også
Ja til sharia: Socialdemokrater vil bane vej for, at muslimske mænd med flere koner kan få statsborgerskab

 

Skulle han blive valgt som partiformand, vil den stærkt svækkede Merkel havne i en ekstremt vanskelig situation. Hun vil ikke kunne styre Merz, og hun risikerer, at han vil være mere populær end hende.

 

En røst fra fortiden kan måske tage en grusom hævn over Angela Merkel.

 

https://www.welt.de/politik/deutschland/article182903820/Friedrich-Merz-Nach-14-Jahren-meldet-er-sich-wieder-zurueck.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…