Du er din egen lykkes smed: En bog til dem, der vil direkte fra uddannelse til job

Hvis du bruger din studietid rigtigt, får du job, så snart du er kandidat. I hvert fald ifølge Christian Jespersens nye studiebooster.

 

Christian Jespersen: STUDIEBOOSTER. En CV-manual til dig der vil direkte fra uddannelse til job. Indb. Ill. 258 sider. Kr. 199,95. Forlag: Selvudgivet. Udkommet d. 2.7.2018.

        

****   fire stjerner ud af seks   

————————————————————————————————       

”Uanset hvor mange fejl, du laver, er du stadig foran de, der ikke forsøger”

Tony Robbins, anset som en af verdens bedste coaches

 

”Uden handling er der ingen karakter. Handling er karakter. En person er, hvad han gør, ikke hvad han siger”

Syd Field, manuskriptforfatter og forfatter

 

Ovenstående citater optræder i Christian Jespersens bog ”Studiebooster”, der er en håndbog til først og fremmest studerende ved de højere læreanstalter:

 

”Du sidder med en bog, jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg var studerende. En bog med svar på, hvordan jeg kunne blive [en] bedre jobkandidat, mens jeg studerede.” (s. 1)

 

Målgruppen kan nu godt bredes ud, da forfatteren trækker på mere eller mindre velkendt litteratur om selvudvikling og om, hvordan man opnår sine mål her i livet. Enhver er sin egen lykkes smed.

 

Studiejob er sesam-sesam
Bogen falder i to dele. Den første del af CV-manualen stiller skarpt på, hvor lidt af pensum og karaktererne på uddannelser, der betyder noget for fremtidig jobsøgning. Det er ganske andre meritter, der tæller. Som fx et relevant studiejob eller aktiviteter, der skiller ansøgeren ud fra andre i ansøgerbunken.

 

Udtalelser fra erhvervsfolk: ”(…) hellere ansætte en med et 4-tal og en masse erfaring og en interessant profil  end en færdiguddannet med en masse 12-taller, men et uinspirerende CV. ” (s.12-13)

 

Læs også
God vejviser til kristendommens grundfortællinger og kirkens ritualer

Anden del kommer med opskrifter og vejledning til at opnå de kvalifikationer og færdigheder, som erhvervslivet efterspørger hos nye kandidater.

 

En central konklusion er således, at det vigtigste en studerende kan foretage sig i sin studietid er at finde et studiejob, der kan fungere som springbræt til fast arbejde umiddelbart efter afsluttet eksamen.

 

Når et studiejob er sesam-sesam, hvordan skal det projekt så kringles? Svaret lyder: Via forbindelser –  networking som det hedder på nudansk – hvilket betyder, at fokus skal ligge på at få arbejde ved at skabe relationer frem for at søge efter studiejobs på nettet:

 

”Søgning efter studiejo[b] bør betragtes som en del af pensum.” (s. 25).

 

Tankevækkende citater
Hvert kapitel indleder med et citat, hvoraf mange er tankevækkende. Ud over de allerede anførte fx:

 

”Jeg gør altid det jeg ikke kan, så jeg forhåbentligt kan lære det.”

PABLO PICASSO, spansk maler

 

Læs også
“Et personligt engageret angreb på Putin og Trump, som i høj grad fortjener at blive læst trods sine begrænsninger”

”155 erhvervsledere ud af 200 har været aktive i foreningsarbejde, inden de fyldte 30 år.”

Lars Kolind, medstifter af Det Danske Netværk for Virksomhedernes Sociale Ansvar.”  

 

”Det vigtigste kriterium for at være interessant, er at være interesseret.”

MARIA POPOVA, har 5 mio. månedlige læsere på sin blog Brainpickings.org

 

Gode pointer
Forfatteren har gode pointer i forhold til specialeskriveri, og til at det gælder om at skille sig ud fra den grå masse i den hårde konkurrence om de attraktive jobs. Der er også nyttige tips i forhold til legatansøgninger og til, hvordan man lærer at mestre en ny aktivitet – ikke på ekspertniveau, men til bestået.  Endvidere henvisning til en række interessante (næsten) gratis undervisningslinks, hvor den videbegærlige kan få udvidet sin horisont.

 

Vær opsøgende
At forfatteren får en omtale i Den Korte Avis skyldes alene, at han følger sin egen opskrift: Vær opsøgende, sælg dig selv – og dit ’produkt’ – bedst muligt, bl.a. ved at smigre den person, man gerne vil opnå noget hos (Flattery will get you anywhere!) og  følg så op, så ’den-du-vil-have-noget-af’ får mindst muligt besvær. Fx med at finde illustrationer til anmeldelsen!

 

Så helt fint og tommelen op for initiativ, fremdrift og målrettethed. Også ros til Christian Jespersen, fordi han forstår betydningen af at læse (kvalitets)bøger, og at tiden kan spildes læsterligt foran tv og Facebook.  

 

Korrekturlæser, min bare…
Med det sagt slog jeg mig på lårene af grin over, at forfatteren har hyret en korrekturlæser.  Sjældent har jeg set så mange stavefejl og gal kommatering som i denne booster-bog. Og her er det så også, at en afgørende indvending sætter ind: Det er ganske enkelt gået for stærkt, og hvis Jespersen var kirurg, ville jeg ikke opereres af ham. Hele vejen igennem forsøger han at hoppe over, hvor gærdet er lavest, og ja, jeg ved det, jeg ved det – det er det mest hensigtsmæssige sted, altså hvis man alene har sine egne interesser for øje.  

 

Lidt fikumdik med ansøgningen til et universitetsophold i udlandet er sikkert smart, men afspejler også en lettere karakterbrist – set fra min gammellivs-montre i Nationalmuseets kælder.
  Jeg må også lægge afstand til holdningen ”(…) jeg blev tvunget til at spilde en masse tid på at lære noget, jeg aldrig ville få brug for, eller få job på”. (s. 6)

 

Læs også
Ny bog fra Ole Hyltoft: Socialdemokratiets forfald fra kulturbevægelse til økonomiparti

Det dannelsesbegreb, Kaptajn Jespersen (hans egen betegnelse) abonnerer på, er overfladisk og afspejler den instrumentalisering og åndløshed, tiden er så fuld af.

 

 

Her vil jeg så tillade mig at lancere det dannelsesbegreb, jeg selv plæderer for, i form af en kronik, se her

At lære en ny aktivitet på 20 timer er helt sikkert muligt, men holder færdigheden – i langtidshukommelsen – eller er det ind-ud?

 

Skal tidsånden have modstand?
Ret skal være ret.  Denne anmelder tilhører alt andet end den primære målgruppe, og verden i dag er en hel del anderledes end min studieverden i 70’erne og 80’erne. Den retlinede, grundige og merit-orienterede tilgang til studierne, hvor det er en æressag at gøre sig umage, ja gøre sit absolut bedste, lader til at være en saga blot.

 

Spørgsmålet er, om udviklingen og tidsånden ikke skal have modstand? Dels fordi alle ikke har det drive, som Jespersen har, og dermed kan følge i hans fodspor. Dels fordi jeg som HF-underviser sætter uhyre meget pris på introverte, kloge kursister, der tænker, før de taler – og ikke hele tiden er optaget af at positionere sig.  De er ganske enkelt mere interessante at være sammen med.

 

Men hatten af for Christian Jespersen og de dele af hans bog, der kan fungere som fyrtårn på et hav, det er blevet stadig vanskeligere at navigere i for unge studerende.

studiebooster.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…