Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde en nyhed med i sin grundlovstale:
Danmark fører drøftelser med nogle andre EU-lande om, hvordan man får bedre styr på asylstrømmen til Europa.
Blandt andet vil man arbejde for at oprette fælles centre for modtagelse af asylansøgere og for opsamling af dem, der skal sendes ud.
Løkke sagde temmelig lige ud, at sådanne centre bør ligge et sted i Europa, hvor migranter ikke har specielt megen lyst til at opholde sig. Konkret tales der blandt Ukraine som en mulighed.
Formålet er, at de afviste asylansøgere skal tilskyndes til at rejse hjem igen i stedet for at blive hængende i attraktive og velstående lande som Danmark.
Dette system, hvor man samler migranter på et ikke særlig ‘spændende’ sted, minder faktisk meget om den såkaldte australske model. Den har ellers tidligere fået en del danske politikere, blandt andet i Venstre, til at rynke på næsen.
Østrig i nøglerolle
Løkke nævnte ikke i talen, hvilke lande Danmark har ført disse drøftelser med. Men det ligger klart, at et af dem er Østrig.
Nogle læsere vil måske huske, at Den Korte Avis længe har talt for et nærmere samarbejde mellem Danmark og Østrig om udlændingepolitikken.
I den kommende tid vil det være særlig stærke grunde til at udbygge samarbejdet.
Den 1. juli overtager Østrig nemlig formandskabet i EU for det næste halvår. Og forbundskansler Sebastian Kurz gør det klart, at udlændingepolitikken vil have topprioritet i den forbindelse.
”Europa skal gøres sikrere mod illegal indvandring,” som han udtrykker det. Derfor vil man gå nye veje.
Nye tider
Med Kurz i spidsen afholdt den østrigske regering i går et uformelt regeringsmøde i Bruxelles for at varme op til formandskabet. På et pressemøde skitserede den østrigske kansler de vigtigste punkter.
Østrig vil tage fat på den historiske opgave med at få hold på det asylkaos, som har præget Europa.
EU’s grænseagentur Frontex skal have flere ressourcer. Illegale migranter skal allerede stoppes ved EU’s ydre grænser.
Enten skal de sendes tilbage til deres hjemland eller et af de lande, som de er rejst igennem. Eller også skal de sendes til et sikkert område uden for EU – sådan som Løkke også var inde på. Her skal de opholde sig, indtil de kan sendes hjem.
Østrig vil samtidig have drøftelser af, hvordan man kan forhindre skibe fyldt med migranter i at sejle ud fra land i Nordafrika og begive sig ud på den farlige færd over Middelhavet.
Ifølge Kurz kan man gøre en række ting, som tidligere er blevet fordømt i EU. ”Men heldigvis kan der nu skabes flertal for mange af dem inden for EU. Flere lande er klar til at tænke nyt.”
Kurz varslede også nye tider ved at sige nej til en tvungen fordeling af flygtninge mellem EU-lande – en af Angela Merkels yndlingsideer. Kurz er i stedet optaget af, hvordan man får styr på tilstrømningen.
Danmarks muligheder
Man må selvfølgelig gøre sig klart, at en række lande vil yde modstand mod et sådant kursskifte i EU. Herunder måske tunge lande som Tyskland og Frankrig.
Man skal ikke være naiv, hvad det angår. Men man skal heller ikke opgive på forhånd.
Danmark har nu usædvanlig gode muligheder for at få indflydelse på udviklingen i kraft af et godt samarbejde med formandslandet Østrig og en række andre lande.
Tyskerne vil hellere have Kurz som kansler
De kræfter i EU, som har præget fortidens politisk korrekte asyllinje, er i dag under stærkt folkeligt pres.
I dag vil tyskerne for eksempel hellere have Sebastian Kurz end Angela Merkel som deres forbundskansler!
Den folkelige holdning giver selvfølgelig strammerlandene ekstra stærke kort på hånden i EU-diskussionerne.
Selv Kommissionens formand forsøgte at synge med
Selv EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, forsøgte at ’synge duet’ med Kurz under østrigernes besøg i Bruxelles.
Han tilkendegav, at hvis man fik styr på de ydre grænser, ville andre spørgsmål såsom fordelingen af flygtninge mellem landene miste betydning.
Man skal ikke gøre sig illusioner om Junckers holdninger. Men hans udtalelser er udtryk for, at han trods alt har fanget, at der er sket et skred i befolkningerne.
Der er muligheder for Danmark, og de muligheder skal udnyttes. Det må landets tre store partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, gå sammen om.
https://kurier.at/politik/inland/bruessel-viste-die-regierung-auf-pr-tour/400046537