Conte opgiver at danne regering – Italien på vej mod krise og nyvalg

Giuseppe Conte (Wikipedia)

Giuseppe Conte, udpeget til at blive Italiens næste premierminister, opgiver efter et møde hos præsident Sergio Mattarella at danne regering, oplyser præsidentkontoret.Meldingen kom en times tid efter, at Conte kom til præsidentkontoret for at drøfte en ministerliste.

 

– Giuseppe Conte har opgivet det mandat, han fik den 23. maj, til at danne en regering, siger en embedsmand på præsidentkontoret ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

 

På forhånd skrev de internationale nyhedsbureauer, at der var uenighed mellem Conte og præsidenten om Paolo Savona, som Conte ville have som finansminister.

 

Savona er modstander af euroen og meget kritisk over for Tyskland, og i fredags afviste præsidenten, at han kan blive finansminister.

 

Men de to umage partier Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Lega, som forsøger at danne en koalitionsregering, har trods præsidentens modstand fastholdt Savona.

 

Matteo Salvini, leder af det højreorienterede Lega, har tidligere talt om, at der måske skal et nyt valg til, hvis præsidenten ikke accepterer ministrene.

 

– I et demokrati, hvis vi da stadig er i et demokrati, er der kun en ting at gøre. Lad italienerne afgøre det, sagde han ved et møde blandt sine tilhængere, mens mødet mellem Conte og præsidenten var i gang.

 

Italienerne har ellers lige været til valg. Det var den 4. marts, men de sammensatte et parlament, som har meget svært ved at enes om en regering.

 

Det er foreløbig endt med, at Femstjernebevægelsen, som gik til valg på at bekæmpe korruption og levebrødspolitikere, er nået frem til et regeringsgrundlag med det højreorienterede Lega.

 

De blev så enige om, at premierministeren skal findes uden for partierne. Det blev Conte, som søndag aften har givet op.

De to partier er vidt forskellige, men er begge mod EU. Deres fælles program indeholder blandt andet en lavere pensionsalder, lavere skat og borgerløn.

Læs også
Afrikansk indvandrer satte ild til bus, hvor skolebørn var lukket inde – det skete i protest mod stram udlændingepolitik

 

Det er et program, der koster mange offentlige penge, og i Bruxelles og i eurolandene er der bekymring for, at Italiens gæld vil stige voldsomt.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…