7 gode råd til at sikre din sommerferie digitalt

Colourbox

Der kan være faldgruber, når man medbringer sit digitale udstyr på ferien. For at sikre dine data på den bedst mulige måde, får du her 7 gode råd af IT-Sikkerhedsekspert.

 

For mange danskere er sommerferien skudt igang. Kufferten er pakket og turen går sydpå mod nye eventyr.   

 

Noget som de fleste aldrig glemmer at tage med på ferien er det digitale udstyr.

 

Efter en hel dag fyldt med en masse indtryk, er der mange der foretrækker at tjekke sin mail eller se hvor mange likes det seneste Facebook-billede har fået.  

 

Der kan dog være faldgruber, når man medbringer sin smartphone, tablet eller bærbare computer. Så inden du logger på det første trådløse netværk du finder, så læs med her, hvor IT-Sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com giver dig 7 råd til, hvordan du bedst muligt kommer gennem sommerferien med dit digitale udstyr.  

   

  1. Tag en backup

Inden afrejse er det altid en god idé at tage en backup af dine vigtige filer, billeder og alt det du ikke vil miste i tilfælde af at dine personlige data bliver stjålet enten fysisk eller online. Du kan bruge en ekstern harddisk eller uploade i skyen. Så kan du tage afsted på ferie med ro i sindet, hvis uheldet skulle være ude.

 

  1. Find din mobiltelefon

Indstil din telefon, så du kan spore hvor den er, hvis den bliver stjålet. Du har også mulighed for at slette al data på den, selvom du ikke er i nærheden af den. Hav også et telefonnummer klar, som du kan ringe til for at spærre dit sim-kort, hvis det skulle blive nødvendigt.  

      

  1. Tænk over Facebook-opdateringer

Meget taler for at det er en god idé at vente med at uploade feriebilleder på Facebook til du er hjemme igen, da tyve kan følge med, hvis ikke du har styr på dine privatindstillinger. Hvis du ”tjekker ind” og uploader billeder, så dem derhjemme kan følge med, så sørg for at dine privatindstillinger er indstillet til, at det kun er dine venner, der kan se dine opslag. Tænk også over hvilke informationer du videregiver, så du ikke skriver på din venindes væg, at ekstranøglen ligger under måtten, så hun ved det, når hun skal vande blomster.

 

  1. Pas på gratis wifi-netværk

Det kan være fristende at logge på det første gratis wifi-netværk du finder, men du skal passe på falske netværk, der er styret af it-kriminelle. Hovedreglen er, at du aldrig skal logge på et netværk, hvis ikke du ved, hvem udbyderen er. Når du leder efter wifi-netværk på dit hotel, bør du få en ansat til at bekræfte det præcise navn på netværket. På den måde undgår du at logge på et falsk netværk, som en hacker har oprettet for at snyde dig. Især i områder med mange mennesker opretter it-kriminelle ofte falske netværk, hvor de venter på turister, der logger på, så de kan forsøge at stjæle personlige oplysninger. Det bedste du kan gøre er at undlade at logge på trådløse netværk, der ikke kræver en adgangskode. Husk også at logge ud de steder, hvor du har indtastet dit brugernavn og adgangskode.

 

  1. Slå tilkobling af automatisk wifi fra

Gå ind under indstillingerne på din telefon og tablet og slå funktionen fra, der automatisk kobler dig på trådløst wifi. Ellers kan du risikere, at den leder efter trådløse netværk, uden du lægger mærke til det.

 

Læs også
IT-brevkasse: Hvordan håndterer jeg de mange falske e-mails?
  1. Surf sikkert  

Undgå at logge på netbank eller andre sider, hvor du skal indtaste følsomme oplysninger som dit CPR-nummer eller NemID. Undgå at shoppe online og i det hele taget at bruge dit kreditkort på nettet, når du surfer på et fremmed netværk.

 

  1. Beskyt dine digitale enheder

Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer til computeren. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Installér også et antivirus-program. Ikke bare på computeren, men også på din smartphone og tablet.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…