Italiens vilde eksperiment: Nu har Merkel, Macron og EU-toppen for alvor mistet kontrollen med Europa

En ny regering skal nu dannes i Italien. Den består af Femstjernebevægelsen (M5S) og Lega (tidligere Lega Nord).

 

Lederen af Femstjernebevægelsen, Luigi di Maio, og lederen Lega, Matteo Salvini, har forelagt deres kandidat til at blive den ny regeringsleder for præsident Mattarella.

 

Man peger på den velrenommerede juraprofessor Giuseppe Conte. Conte har forbindelse til Femstjernebevægelsen, som er det største af den ny regerings partier.

 

Normalt er man i Danmark ikke så optaget af, hvem der danner regering i Italien. Men det bør man absolut være her. Udviklingen i Italien kan få store konsekvenser for resten af Europa, herunder Danmark.

 

Tre fælles holdninger i et særpræget parløb

Italien er EU’s tredjestørste land. Nu får det en usædvanlig regering.

 

De to regeringspartier har oprindelig stået langt fra hinanden i politisk grundlag og politisk kultur.

 

Femstjernebevægelsen voksede sig stor som en broget protestbevægelse med rødder i alternative miljøer. Bevægelsens altdominerende figur er komikeren Beppe Grillo.

 

Lega var oprindelig et parti med baggrund i det velhavende Norditalien. I dag er det blevet et nationalt parti, der frem for alt tiltrækker vælgere på sin stramme udlændingepolitik.

 

Det er især tre holdninger, som bringer de to partier sammen i et særpræget parløb:

 

Den første er, at Italien har behov for en helt ny kurs, der bryder med den traditionelle form for politik.

Læs også
Afrikansk indvandrer satte ild til bus, hvor skolebørn var lukket inde – det skete i protest mod stram udlændingepolitik

 

Den anden er, at den økonomiske politik, som har været påtvunget af EU, er for stram. Til gengæld er udlændingepolitikken for slap.

 

Den tredje holdning er, at Italien har ladet sig styre for meget af internationale regler, konventioner og forskrifter og for lidt af, hvad der rører sig i landets egen befolkning.

 

Nej til det grænseløse Europa

Den ny regerings politik kan ende rigtig galt, især når det gælder økonomien. Italien har en kæmpestor gæld, og alligevel vil den nye regering kaste landet ud i voldsomme offentlige udgifter.

 

Men regeringen kan også bidrage til at forandre Europa, så det får mere styr på sine helt afgørende problemer med masseindvandringen.

 

Magtskiftet i Italien kan føre til både kaotiske forhold og positiv fornyelse – såmænd på én gang!

 

Læs også
Italiens 5-stjernebevægelse vil lave helt ny gruppe i EU-Parlamentsvalget

Men uanset, hvordan det går, gør Italiens nye regeringen allerede én ting klart:

 

Nu har Merkel, Macron og EU-toppen for alvor mistet kontrollen med Europa.

 

De får ikke lov at skabe det grænseløse Europa. Nationalstater, grænsekontrol og stram udlændingepolitik vil præge billedet.

 

Presset vokser mod EU’s magt

Udviklingen i Italien er endnu et bidrag til at svække EU’s hidtil uanfægtede magtcentrum: Aksen mellem Tyskland og Frankrig suppleret med EU-apparatet i Bruxelles.

 

I forvejen er dette magtcentrum kommet under pres fra lande i Øst- og Mellemeuropa. To nøglefigurer i denne forbindelse er Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz og Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán.

 

Frem for alt tegner de en ny og langt strammere linje i udlændingepolitikken. Også i en række vesteuropæiske lande er vælgerne gået til modstand mod politisk korrekthed og bedrevidende bureaukrater.

Læs også
Borgmester ville have de penge turister kaster i Trevifontænen – men det slap hun ikke godt fra

 

Samtidig med dette interne europæiske pres er EU’s magtcentrum også under hårdt pres fra Donald Trumps stadig mere selvbevidste og krævende USA.

 

Endelig fører Rusland sig meget offensivt frem i forhold til Bruxelles. Flere af de lande, der er på kant med Bruxelles er forholdsvis venlige over for Rusland.

 

Det kommer nok også til at gælde den ny italienske regering, hvor især Lega ser velvilligt på Putin.

 

Bekymring og forventning

Den ny italienske regering er et led i et større mønster. Det drejer sig både om udenrigspolitik, økonomisk politik og udlændingepolitik.

 

På nogle fronter tegner denne regering et meget bekymrende billede – for eksempel i den økonomiske politik, hvor Europa kan komme i høj søgang, og i Rusland-politikken.

 

Læs også
Et af EU’s største lande åbner nu for at afvise FN’s migrationspagt

På andre fronter kan den ny regering give EU’s magtcentrum en tiltrængt rystetur – for eksempel i udlændingepolitikken.

 

Under alle omstændigheder gør Italiens tiltrædende regering én ting klar:

 

Merkel, Macron og EU-toppen hat mistet kontrollen med Europa.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…