Vi bliver tykkere og mere passive bag vores skærme

Colourbox

Kvinderne henter ind på mændene. Både når det gælder svær overvægt og fysisk passivitet foran skærmen.

 

Overvægt er nu næsten lige så almindeligt som normalvægt blandt voksne.

 

Det viser en nordisk befolkningsundersøgelse af kost, fysisk aktivitet og overvægt, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for.

 

Det er anden gang, den fællesnordiske befolkningsundersøgelse udarbejdes for Nordisk Ministerråd. Generelt går det den gale vej, når det gælder voksnes sundhed.

 

Hver tredje voksne i Norden var i perioden 2011-2014 fysisk inaktiv. Tre ud af ti brugte desuden mere end fire timer dagligt på stillesiddende skærmtid i fritiden. Samtidig var forekomsten af overvægt og svær overvægt høj.

 

– Antallet af svært overvægtige ser desværre ud til at stige i stedet for at stabilisere sig. Det er uheldigt, eftersom de helbredsmæssige konsekvenser kan koste både det enkelte individ og samfundet dyrt, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

 

Overvægt har især ramt danske mænd, og der er stadig flest overvægtige danske mænd – 56 procent mod 38 procent af kvinderne.

 

Men kvinderne haler i den nye undersøgelse ind på mændene. Især når det gælder svær overvægt, hvor kvindernes andel accelererer, mens mændene står stille.

 

– Det er bekymrende, fordi de sygdomme, der knytter sig til overvægt, er alvorligere, jo større grad af overvægt, der er tale om, siger Jeppe Matthiessen.

 

Desuden er hver tredje voksen fysisk inaktiv. De bevæger sig mindre end de anbefalede 30 minutter dagligt med moderat til hård aktivitet.

 

Læs også
Der er forskel på rig og fattig, når det gælder kræft

– At så mange er inaktive, er en central risikofaktor i forhold til øget dødelighed, hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, siger Jeppe Matthiessen.

 

Oveni tilbringer vi stadig mere flydetid i fritiden foran computere, tv og mobiltelefoner.

 

– Når de fleste kun er vågne i omkring otte timer ud over arbejdet, er det meget, når hver tredje voksen dagligt bruger over fire timer i fritiden bag en skærm.

 

– Det giver ikke megen tid til for eksempel motion. Desværre har kvinderne også på det område hentet ind på mændene siden 2011, siger Jeppe Matthiessen.

 

/ritzau/

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…