V-ordfører sat på plads: Venstre holder fast i den fælles borgerlige udtalelse, der har givet debat om, hvornår man er dansker

Foto: Privat

Venstre står fuldt ud ved den udtalelse om danskere, der kommer i mindretal, som regeringspartierne og Dansk Folkeparti vedtog i Folketinget forleden.

 

Sagen har givet en del debat.

 

Lørdag mente indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V), at formuleringen i udtalelsen var “kvajet”.

 

Den kunne udlægges, som at man kun kan være dansker, hvis man selv eller ens forældre er født i landet, lød det.

 

Men det undsiges nu af integrationsordfører Marcus Knuth (V). Han oplyser, at Jan E. Jørgensen ikke taler på folketingsgruppens vegne.

 

– At nogen har misforstået ordlyden er, hvad det er. Men den er på ingen måder klodset, siger Marcus Knuth.

 

Forslaget til vedtagelse tog afsæt i andelen af etniske danskere i blandt andet boligområdet Brøndby Strand, som ifølge borgerlige partier er alarmerende lav.

 

Marcus Knuth hilser den generelle debat om, hvad der skal til for at være dansker, velkommen. Han mener, at blå bloks politiske modstandere fejlfortolker udtalelsen.

 

– Vi siger intet om, at du ikke kan være dansk, bare fordi du ikke er efterkommer af danske forældre.

 

– Et stort antal danskere er efterkommere af folk, der er flyttet til Danmark, som har taget Danmark og værdierne til sig. Og de er lige så danske som du og jeg, siger Marcus Knuth.

 

Læs også
Politiet understreger, at to kriminelle er ”pæredanske” – men når de kriminelle er indvandrere, skal der ikke tales om det

Han fremhæver, at det handler om at tage danske værdier til sig.

 

– Det er der desværre alt for mange i Danmark, der ikke gør. Vi har kæmpe problemer med islam, der sniger sig ind på en lang række områder, som vi er nødt til at tage et opgør med, siger Marcus Knuth.

 

Spørgsmål: Det er jo din egen partifælle, som tilsyneladende har misforstået ordlyden. Har I ikke talt det ordentligt igennem i folketingsgruppen?

 

– Det må du spørge ham om. Det er en tekst, som tre regeringspartier og DF har besluttet. Den udviser en bekymring over den udvikling, der er i nogle dele af Danmark, siger Marcus Knuth.

 

Jan E. Jørgensen står ved, hvad han har sagt, men anerkender udmeldingen fra sin partifælle.

 

– Jeg anerkender, at det er Venstres holdning, at man godt kan være dansk, selv om man ikke er født i Danmark. Hvis nogen kan læse den tekst, der er skrevet, på anden vis, er det i strid med Venstres holdning, siger han.

 

Læs også
Det blev afsløret, at en syrisk familie brugte reglerne til at springe over i boligkøen – nu ser det ud til at hundredevis af migranter har gjort det samme, med hjælp fra jurastuderende

Han har ikke yderligere kommentarer.

 

Oppositionen har varslet en forespørgselsdebat og et nyt udkast til vedtagelse efter vinterferien.

 

Det oplyser Ritzau.

 

Usikkerheden omkring Venstres holdning får nu den interessante bieffekt, at partiets integrationsordfører Marcus Knuth skærper Venstres sprogbrug.

 

Han peger meget direkte på “kæmpe problemer med islam, der sniger sig ind på en lang række områder, som vi er nødt til at tage et opgør med”.

 

Det borgerlige flertals udtalelse i Folketinget lyder således:

 

Læs også
Danskerne udgør en faldende andel af befolkningen: Ikke-vestlige indvandreres andel vokser, og det er kun begyndelsen

– Folketinget konstaterer med bekymring, at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent.

 

– Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…