Udsigt til valg på Island

Islændinge i deres elskede varme bade/Colourbox

En skandale, der involverer Islands statsministers far og en pædofilidømt, medfører nu, at statsminister Bjarni Benediktsson formentlig udskriver nyvalg til afholdelse i november. Det betyder, at de islandske vælgere skal til valg for anden gang i løbet af et år.

 

Sent torsdag besluttede koalitionspartiet, Björt Framtið (Lys Fremtid), nemlig at trække sig fra samarbejdet. Dermed har Islands regering mistet sit flertal i parlamentet.

 

Lys Fremtid har angiveligt mistet tilliden til statsminister Bjarni Benediktsson fordi han ikke har informeret regeringen om, at faren havde støttet en pædofilidømt mands forsøg på at få en mildere straf.

 

Nære slægtskaber på Island

Island er et lille land – 340.000 indbyggere, men med et landareal, der er 2 1/2 gang større end Danmark.

 

Det nære slægtskab mellem mange islændinge er et særkende for det islandske samfund, men undertiden også et problem, når afstanden mellem beslægtede i regering og parlament bliver for kort. Man har i Island regler for habilitetsregler, der ligesom i andre retsstater skal overholdes.

 

Man kan f.eks. mene, at det er pudsigt at statsministeren og finansministeren er fætre, men tilhører forskellige partier, og det er da heller ikke dette slægtskab der nu giver problemer.

 

Årsagen

Skandalen drejer sig om, den islandske statsministers far, der er jurist og aktivt har arbejdet for genoptagelse af en sag, hvor en pædofilidømt jurist mistede sine rettigheder og fik en fængselsdom. Den pågældende har udstået sin straf, og det blev besluttet, at han kunne få sine rettigheder tilbage, det man formelt kalder “genrejst ære”.

 

Sagen har været kontroversiel i Island og mange har været modstandere af at mildne straffen for den pædofilidømte.

 

Det mindste regeringsparti, Lys Fremtid (Björt Framtið), et centrumorienteret socialdemokratisk parti, besluttede sent torsdag den 14. september efter en internetafstemning blandt medlemmerne, at gå ud af regeringen på grund at statsministerens fars indblanding i sagen.

 

Læs også
Hvis valgresultatet ligner meningsmålingerne, skal blå blok være parat til hård kurs

På Island er der delte meninger om beslutningen. På den ene side efterlader slægtskabet med statsministeren mistanke om urent trav. På den anden side kan landets regering ikke være afhængig af en ministers eller statsministers fars lovlige gøren og laden, og statsminister Bedediktsson kan ikke gøres ansvarlig for hvad hans far har anbefalet eller ikke anbefalet.

 

Regeringen mister flertallet

Den siddende koalitionsregering blev dannet af Bjarni Benediktssons parti, Selvstændighedspartiet, det liberale Viðreisn og Lys Fremtid efter valget i oktober 2016. De tre partier har samlet 32 af parlamentets i alt 63 mandater.

 

Det seneste valg blev også afholdt før tid. Islands daværende statsminister, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, gik af, efter at han blev kompromitteret ved lækagen af Panama-papirerne og kom under mistanke for skattesnyd.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…