Venstre har et problem: Inger Støjbergs argumenter peger i retning af permanent grænsekontrol, men det er ikke Venstres politik

Foto: Ole Sørensen

Danmark har nu haft en midlertidig grænsekontrol i et år. Senest blev den i november forlænget frem til 12. februar i år.

 

Men integrationsminister Inger Støjberg lægger op til at forlænge grænsekontrollen yderligere.

 

Ifølge Ritzau siger Støjberg: ”Der er ingen tvivl om, at det har været nødvendigt med grænsekontrollen, og der er ingen tvivl om, at jeg vi arbejde for grænsekontrollen, så længe behovet er der.”

 

Ifølge integrationsministeren er behovet stadig i den grad til stede. Derfor skal grænsekontrollen efter hendes mening forlænges yderligere.

 

Støjberg: Terror kræver grænsekontrol

Støjberg har allerede tidligere varslet, at hun ønskede en forlængelse. Nu forbinder hun det meget klart med terrortruslen:

 

”Vi holder øje med, hvordan tingene udvikler sig, men det er meget klart, at i en tid, hvor vi ser terrorhandlinger i Europa, så er det nødvendigt at have grænsekontrol.”

 

Denne helt direkte kobling mellem terrorhandlinger og grænsekontrol er bemærkelsesværdig.

 

Intet tyder nemlig på, at terrortruslen forsvinder fra Europa i de kommende mange år. Dermed siger Støjberg reelt, at grænsekontrollen bør gøres permanent.

 

Man må gå ud fra, at hun selv er bevidst om, at det er dette signal, hun sender med sine formuleringer.

 

Venstres problem

Læs også
Langt over to hundrede menneskesmuglere er fængslet på grund af grænsekontrol – men Radikale kaldet det symbolpolitik

Det er vel at mærke et andet signal end det, der hidtil har været den officielle melding fra Venstre. Her har man tværtimod lagt luft til tanken om en permanent grænsekontrol, som i Folketinget specielt har været fremført af Dansk Folkeparti.

 

I sin nytårstale fremhævede statsminister Lars Løkke Rasmussen således: ”Vi kan ikke bygge mure mod verden. For så ender vi med at lukke os selv inde.”

 

Det var måske ikke helt klart, hvad han mente med det. Men det lignede i hvert fald ikke en anbefaling af permanent grænsekontrol.

 

Venstre synes således at have et problem med at definere sit forhold til permanent grænsekontrol.

 

Grænsekontrol giver færre asylansøgere

Inger Støjberg peger også på grænsekontrollen som en medvirkende årsag til, at der i 2016 kun kom 6.000 asylansøgere til Danmark, mens tallet i 2015 var 21.000.

 

Hun nævner ligeledes, at de danske asylstramninger og EU’s aftale med Tyrkiet har bidraget til at få tallet ned.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Af en eller anden grund nævner hun ikke en afgørende årsag til det lavere asyltal – nemlig lukningen af Balkan-ruten, der blev gennemført inden Tyrkiet-aftalen.

 

Men hun fremhæver altså, at grænsekontrollen har været med til at sende asyltallet nedad. Hendes partifælle, daværende justitsminister Søren Pind, havde ellers en teori om, at skærpet grænsekontrol tværtimod kunne sende asyltallet i vejret.

 

Så også på det punkt synes der at være en vis usikkerhed om holdningen hos Venstre.

 

Hvad siger Venstre, regeringen og Socialdemokratiet?

Der er dog næppe tvivl om, at Inger Støjberg har fuld opbakning i Venstre og regeringen til endnu en forlængelse af den midlertidige grænsekontrol fra 12. februar.

 

Danmark er i den forbindelse medlem af en gruppe på fem lande, som alle har fået EU-tilladelse til midlertidig grænsekontrol: Tyskland, Østrig, Frankrig, Sverige og altså Danmark.

 

Læs også
Kristian Jensen stak piben ind – men krigen i Venstre kan brage løs igen, fordi Løkke vil gøre op med arven fra Fogh

Formentlig vil alle disse lande bede om en forlængelse efter 12. februar. Kontrollen synes heller ikke at have givet nævneværdige gener for erhvervslivet.

 

I Tyskland har de borgerlige regeringspartier CDU/CSU ligefrem talt om, at man vil forlænge grænsekontrollen på egen hånd, hvis EU ikke giver sin velsignelse.

 

Det store spørgsmål er, om de fem lande overhovedet vil være parate til at opgive den nationale grænsekontrol igen, så langt øjet rækker.

 

Inger Støjberg gør i hvert fald ingen miner til at stoppe den danske grænsekontrol. Dansk Folkeparti vil som sagt gøre den permanent.

 

Hvad siger Venstre, regeringen og Socialdemokratiet? Tør de lægge op til, at kontrollen snart skal væk?

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…