Sexet Châteauneuf-du-Pape fra Saint Préfert

De ligger som perler på rad alle disse vinhuse og domæner, som siden 1157 har fremstillet ”Pavernes Vin” i det vinområde i den franske Rhône-dal, der i dag hedder Châteauneuf-du-Pape, men i en fjern fortid bar det latinske navn Castrum   Novum. Tilføjelsen Pape – pave – kom til, da en af paverne i Avignon, Johannes den 22. byggede et forsvars- og sommerslot i landsbyen Châteauneuf, og hvis ruiner i dag er byens vartegn.

 

18 druetyper

På områdets vinmarker, der udgør plus/minus 3.200 hektarer, vokser ikke mindre end 18 forskellige tilladte druesorter – 9 til rødvin og 9 til hvidvin – og det gennemsnitlige udbytte ligger på 36 hektoliter pr. hektar, hvoraf hovedparten er rødvin.

 

Hovedrollen spilles af rødvinsdruerne Grenache, Mourvèdre, Syrah og Cinsault, men alt efter, hvad vinbondens egner erfaringer siger, kan han tilføje Counoise, Muscardin, Piqpoule Noir, Terret eller Vaccarèse.

 

Blandt hvidvinsdruerne finder vi Bourbulenc, Clairette Blanche, Clairette Rosé, Grenache Blanc og Gris, Picardan, Piquepoule Blanc og Roussanne.

 

Resultatet af vinstokkenes bestræbelser for at tilfredsstille deres ejere munder normalt ud i sødmefuld, alkoholisk vin, som kildrer og charmerer smagsløgene. Det er en vin, som vi danske sætter stor pris på, fordi den er i overensstemmelse med den mad, vi spiser til både fest og i dagligdagen, og så går den i ét med det danske vejrs mangfoldigheder.

 

Sex på flaske

Den danske specialist i Rhône-vine i almindelighed, men i Châteauneuf-du-Pape i særdeleshed, vinjournalist m.m.m Niels Lillelund, har denne lovprisning: ”Vinen løfter og varmer, der er liv og glade dage i en neuf, solskin på drengen, hedonisme og Højsang. Det er ofte en skamløst sanselig vin, og hvis f.eks. en Les Amoureuses fra Bourgogne kan vække erotisk interesse, være spændstig og indsmigrende på én gang, ja, nogen gange ligefrem koket og lokkende, så kan en god Châteauneuf være ren og skær sex på flaske”. Sådan!

 

Domaine Saint Préfert

Og hvor finder man så disse sex-bomber? Bl. a. på Domaine Saint Préfert hos slotsejer og ønolog Isabel Ferrando, der oprindelig var bankrådgiver i Avignon, men som efter at have læst en bog om Rhône-dalen og dens vine blev så fascineret, at hun købte vingården i 2002. Forud var gået et afsluttet studium ud i Stave på universitetet i Suze-la-Rousse.

 

 

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men da hun indså, at teori er ét, praksis noget andet, tog hun kontakt til to af det sydlige Rhônes mest succesfulde producenter, og gennem sit venskab med den legendariske vinmand Henri Bonneau, som står på højde med mesteren Marcel Guigal, har hun nu selv opnået stjernestatus i området.

 

Gamle vinstokke

Læs også
Vinhøsten skuffer i Europa men sætter rekord i landene syd for ækvator

Vingården, hun købte, omfattede parceller idet såkaldte Lieux-dit syd for Châteauneuf havde et jordtilliggende på 13,2 hektarer med meget gamle vinstokke, og dem kunne hun bygge videre på.

 

Men det tog sin dame at få sat styr på resterne af fordums pryd og få omlagt det hele til økologi. I dag er domænet udvidet til 32 hektarer vinmarker, hvor vinstokkenes alder ligger mellem 60 og 100 år. Udbyttet er så lavt som 25-30 hektoliter pr. hektar, men mosten er til gengæld yderst koncentreret.

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Vin til stormfuldt efterår

 

 

 

 

Feminist-vin

Isabel Ferrando driver Saint Préfert sammen med sin mand og datter, men som god feminist besluttede hun i 2004 at lave en vin med betegnelsen Domaine Isabel Ferrando, Cuvée Colombis, som er en Neuf på 100% Grenache-druer. Den vækker fortsat store glæde blandt hendes fans.

 

Philipson Wine

Importen af domænets vine, som naturligvis alle rangerer i 6 stjerne-klassen. ligger hos Philipson Wine i Kokkedal, som for nylig havde besøg af Isabel Ferrando. Sortimentet ser således ud:

 

1.  2015 Blanc, Domaine Saint Préfert. Kr. 249,95 v/12 flasker.

2.  2015 Beautus Ille, Domaine Saint Préfert. Kr. 99,95 v/12 flasker.

Læs også
Lækre vine til Indian Summer

3.  2013 Classique Rouge, Domaine Saint Préfert. Kr. 199,95 v/12 flasker.

4.  2014 Classique Rouge, Domaine Saint Préfert. Kr. 199,95 v/12 flasker.

5.  2014 Colombis Rouge, Domaine Isabel Ferrando. Kr. 269,95 v/12 flasker.

6.  2013 Auguste Favier Rouge, Domaine Saint Préfert. Kr. 269,95 v/12 flasker.

7.  2014 Auguste Favier Rouge, Domaine Saint Préfert. Kr. 269,95 v/12 flasker.

8.  2014 Charles Giraud Rouge, Domaine Saint Préfert. Kr. 649,95 pr. styk.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…