Positive tegn i amerikansk økonomi – centralbanken hæver renten

Colourbox

Det gik fuldstændig, som forventet, da den amerikanske centralbankchef Janet Yellen, onsdag aften dansk tid kunne meddele, at Federal Reserve hæver renten, så den kommer op på 1 pct. Rent teknisk er det den såkaldte ”target range for the federal funds rate”, der fastsættes til 3/4 – 1 pct.

 

Renten er kun hævet to gange siden 2008. Det skete i december 2015 og igen i december 2016.

 

Ifølge Federal Reserve er den højere rente udtryk for, at amerikansk økonomi er i bedring. Selvom væksten ikke er pralende, så er væksten høj nok til at sikre fremgang i beskæftigelsen og faldende ledighed. Ledigheden er nu under 5 pct., og inflationen er tilbage i et normalt leje omkring 2 pct. og vigtigt for Janet Yellen: Der er ro på de finansielle markeder!

 

Yderligere renteforhøjelser i USA

Centralbanken forventer selv, at den amerikanske rente vil kunne hæves yderligere i løbet af det kommende år.

 

Ifølge Wall Street Journal er der en gennemsnitlig forventning om, at renten stiger til 1,375 pct. ved udgangen af 2017 og til 2,125 pct. ved udgangen af 2018.

 

Renten i eurozonen

Opmærksomheden vil nu blive vendt mod Mario Draghi og Den Europæiske Centralbank. De europæiske økonomier viser ikke samme vitalitet som i USA, ECB synes fast besluttet på at fortsætte den ekspansive pengepolitik (Quantitative Easening, QE), med månedlige opkøb af værdipapirer med 60 mia. euro frem til årets udgang. Sigtet er tydeligvis at understøtte de spæde tegn på et økonomisk opsving, der kan konstateres.

 

Danmarks Nationalbank deler den relativt positive opfattelse, og har onsdag tilkendegivet forventning om en økonomisk vækst på 1,6 pct. i 2017 og følgende år. Langt fra prangende, men trods alt bedre end den totale stilstand, der har hersket siden 2008.

 

Vil deponeringsrenten blive hævet?

På det seneste er der opstået diskussion om det også indebærer, at ECB-renten fastholdes på sit uhørt lave niveau – 0,4 pct. – i hele QE-perioden.

 

Deponeringsrenten er især af interesse for forretningsbanker, der placerer reserverne i centralbanker i eurozonen, og reelt den eneste rentesats, ECB kan røre inden opkøbene indstilles. Forretningsbankerne er ikke begejstret for den negative deponeringsrente, der udhuler deres fortjenstmargin.

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

 

Pressemeddelelsen fra Federal Reserve den 15. marts 2017 efter mødet i Federal Open Market Committee, FOMC kan læses her: https://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20170315a.htm

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…