Københavns Politi holdt onsdag formiddag pressemøde om bandeskyderiet på Nørrebro tirsdag aften.
Det kom det frem, at der muligvis blev skudt med automatvåben. Efter skyderiet flygtede to-tre mænd i en sølvgrå VW Touran. Senere fandt politiet en udbrændt bil i Lyngby, som kan være samme bil.
En person blev dræbt ved skyderiet, en blev alvorligt såret, og en blev lettere såret.
Politiet afslører ikke de tre personers identitet – heller ikke, hvilke bander de tilhørte. Man frygter, at den slags oplysninger kan puste yderligere til konflikten.
Men politiinspektør Torben Svarrer bekræftede, at de alle tre er kendte bandemedlemmer, og at de er i alderen 33, 30 og 32 år.
Ingen eskalering af bandekonflikten
Svarrer afviser, at man kan tale om en eskalering af bandekonflikten på det seneste.
Siden april har der været perioder med flere skyderier end nu, lyder det fra politiinspektøren.
Han henviser til, at politiet i hele denne tid har gennemført en meget omfattende indsats.
Der er lavet 3.000 visitationer. Man har beslaglagt i nærheden af 100 skydevåben og desuden et hav af stikvåben og slagvåben. 64 personer er undervejs blevet fængslet, de fleste fra Loyal To Familia.
Ressourcer
Har politiet midler nok til at bekæmpe banderne? Svarrer nøjes med at svare, at spørgsmålet om ressourcer hører under Rigspolitiet.
Det kan man vel godt betragte som en antydning af, at man efter politiinspektørens mening kunne bruge flere ressourcer.
Men noget tyder jo på, at de vilde bandeskyderier ikke kan fjernes alene ved, at man får lidt flere betjente.
Man har, som politiinspektøren fremhæver, lavet en meget omfattende indsats siden sommer. Og alligevel er konflikterne altså eksploderet endnu engang.
Inddragelse af militæret
Problemet må således stikke dybere. Men det vigtigste spørgsmål af dem alle bliver hverken stillet eller besvaret:
Skal der helt andre boller på suppen for at bringe indvandrerbanderne under kontrol? Er det nødvendigt at inddrage militæret?
I Frankrig har man en indsatsstyrke, der hedder Opération Sentinelle. Den består af 10.000 soldater og omkring 5.000 politifolk og gendarmer.
Denne styrke bruges specielt mod terror. Men så megen terror har vi heldigvis ikke i Danmark. Til gengæld kunne man tænke sig, at soldater kunne indgå i kampen for at få banderne under kontrol.
Ingen tvivl om, at en stor politiindsats er nødvendig. Ingen tvivl om at langt flere udvisningsdomme til bandemedlemmer ville hjælpe.
Men de seneste vilde skyderier gør det nødvendigt at overveje, om der er brug for at vise mere massiv magt. Med militære muskler.