Opsigtsvækkende: Østrigs nye regering lægger op til en kurs i udlændingepolitikken, der er langt strammere end i Danmark

Østrigs kansler, Sebastian Kurz

Alt tyder på, at Østrig får en ny regering bestående af det konservative ÖVP og det indvandringskritiske Frihedspartiet, FPÖ. Under ledelse af ÖVP’s unge leder Sebastian Kurz.

 

Under ledelse af den unge Sebastian Kurz er ÖVP rykket i retning af en meget stram kurs i udlændingepolitikken.

 

Det gav partiet et kanonvalg i september. Den nye kurs har også gjort det lettere for ÖVP at samarbejde med FPÖ under Heinz Christian Strache. Resultatet er nu en fælles regering.

 

Asylansøgere fra sikre lande sendes tilbage

Udlændingepolitikken i regeringsgrundlaget ligger allerede stort set fast.

 

Man lægger op til en strammere kurs, end man ser i noget andet vesteuropæisk land – herunder Danmark. Der er initiativer, som stadig er tabu i Danmark.

 

Den tidligere østrigske regering satte et loft over antallet af asylansøgere på 35.000 om året. Det var i sig selv skrappere, end man har set det andre steder.

 

Men den ny regering vil længere. Asyltallet skal så tæt på nul som muligt.

 

Asylansøgere, der kommer til Østrig fra sikre lande, vil således blive sendt tilbage.

 

Meningen er, at de skal tilbagesendes til det land, der ifølge EU-reglerne i den såkaldte Dublin-konvention skal behandle deres asylansøgning.

 

Tilsyneladende skal disse asylansøgere slet ikke have lov til at komme ind i Østrig, mens man vurderer deres asylansøgning.

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

 

Den Korte Avis har tidligere talt for noget lignende i Danmark. Denne tanke afvises dog af den danske regering.

 

Man har argumenteret for, at det ikke kunne lade sig gøre på grund af de internationale forpligtelser. Men det ser den ny østrigske regering åbenbart anderledes på.

 

Sociale ydelser

Ledetråden for østrigerne er, at man først og fremmest skal tage imod EU-borgere og personer, der er nyttig arbejdskraft for landet.

 

Den ny regering vil håndhæve den skærpede kontrol med tilstrømningen ved at styrke politiet og forstærke grænsekontrollen.

 

Samtidig strammes kravene til sociale ydelser, ligesom det er sket i Danmark.

 

Læs også
Irakisk migrant dræbte sin samleverske, fordi hun sagde, at han ikke havde hår på brystet

Først efter fem års ophold i landet kan flygtninge få almindelig socialhjælp. Inden da sættes mindstesatsen for social bistand til flygtninge ned.

 

Der tales endvidere om, at man i meget vidt omfang vil erstatte penge til asylansøgere med naturalier.

 

Endelig lægges der op til, at anerkendte flygtninge først kan blive østrigske statsborgere efter ti år frem som i dag efter seks år.

 

Alliance med Østeuropa

Østrig er et forholdsvis lille land. Men Kurz-regeringen kan alligevel få betydelig indflydelse i EU, frem for alt i udlændingepolitikken.

 

Kurz har nemlig en meget stærk profil i forhold til de østeuropæiske lande. Med Kurz som drivkraft var de i 2016 fælles om at lukke Balkan-ruten for flygtninge.

 

De østeuropæiske lande står for en udpræget stram kurs i udlændingepolitikken. Med den nye østrigske regering kan der blive smedet en meget stærk alliance omkring en sådan kurs inden for EU.

Læs også
De Radikale angriber Socialdemokratiets udlændingepolitik og sender Mette F. i krise

 

Denne alliance kan give Angela Merkel og ligesindede betydelige problemer.

 

Også Danmark kan få problemer med at placere sig i dette nye politiske landskab. Hvor langt vil man slå følge med Østrig?

 

https://kurier.at/politik/inland/null-fluechtlinge-tuerkis-blau-kippt-die-obergrenze/298.497.876

 

http://www.krone.at/599079

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…