Nyt signal: Er Erdogan gået på retræten, eller planlægger han bare en anden slags angreb på Europa?

”Vi vil ikke arrangere nye valgmøder med tyrkiske ministre frem mod folkeafstemningen.”

 

Sådan siger lederen af en organisation med navnet: Sammenslutningen af Europæisk-Tyrkiske Demokrater. Det gør han i det tyske medie Wirtschaftswoche.

 

Denne organisation går for at være præsident Erdogans forlængede arm. Det kunne tyde på, at Erdogan nu opgiver at lægge op til flere konfrontationer omkring valgmøder i europæiske lande.

 

Nu spørger man sig i Tyskland:

 

Betyder det, at Erdogan nu går på retræte efter sine mange vilde anklager mod Tyskland, Holland og andre for at bruge ”nazi-metoder”?

 

Eller skifter han bare taktik og forbereder nye typer af angreb på Europa?

 

Merkel skruer op for blusset

Det kan tænkes, at Erdogan er blevet lidt bekymret over, hvordan hans forhold til Europa har udviklet sig. Ledelsen af den omtalte tyrkiske sammenslutning gør sig nu umage for at tale om en ”deeskalering af den tysk-tyrkiske konflikt”.

 

Erdogan kan i hvert fald konstatere, at selv forbundskansler Angela Merkel er begyndt at blive noget mere fast i mælet oven på hans mange provokationer.

 

Mandag truede hun Erdogan mede, at det ville få konsekvenser, hvis han fortsatte med sin hetz mod Tyskland og mod hende.

 

Hun brugte mere kategoriske vendinger, end man normalt hører fra hende: ”Min udtalelse om, at Tyrkiets nazi-sammenligninger må ophøre, gælder. Vel at mærke uden noget hvis og såfremt.”

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

 

Hundeangst for at tabe

Men Erdogan ligner nu i øvrigt ikke en mand, der er begyndt at dæmpe sig.

 

Måske dropper han bare provokationerne omkring valgmøder i Europa, fordi han mener, at den citron ikke kan presses mere. Nu må der tages andre midler i brug i angrebene på Europa.

 

Så sent som søndag beskyldte han Merkel for personligt at bruge ”nazi-metoder”.

 

Og på et møde i Ankara tirsdag råbte han til de fremmødte: ”Dette er Europa, som det var før Anden Verdenskrig. De har ingen menneskelighed, intet hjerte og ingen forstand!”

 

Han beskyldte Europa for at beskytte en tyrkisk ”terrorist-bevægelse” – det kalder han den såkaldte Gülen-bevægelse, som han har udnævnt til sin fjende nummer et.

 

Læs også
Erdogan vil ødelægge kurderne – EU og FN er magtesløse

Så det kan godt være, at Erdogan skifter spor i sin hetz – væk fra valgmøderne i Europa. Men han vil formentlig fortsætte med skingre angreb for at markere sig hos de tyrkiske vælgere.

 

Forklaringen ligger lige for: Trods al sin magt og al sin brutalitet kan han ikke føle sig sikker på at vinde folkeafstemningen den 16. april. Han er hundeangst for at tabe.

 

http://www.bild.de/politik/ausland/recep-tayyip-erdogan/keine-weiteren-tuerkischen-wahlkampfauftritte-in-deutschland-50942284.bild.html#remId=1538483936284816506

 

http://www.bild.de/politik/ausland/tuerkei/schafft-es-erdogan-50867916.bild.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…