Nyt koncept skaber madglæde hos de ældre

Aleris

Fra Jord Til Bord hedder filosofien, der gennemsyrer madkulturen i Aleris Omsorgs seks plejecentre. De ældre har medbestemmelse og mulighed for at deltage i madlavningen, der foregår i de enkelte enheder.

 

Siden Skovsminde Plejecenter for et år siden gik væk fra præfabrikeret mad fra et centralkøkken, er madglæden, brugertilfredsheden og sundheden blomstret blandt beboerne. Aleris Omsorg, der driver plejecentret i Gilleleje, har indført madkonceptet Fra Jord Til Bord på alle sine seks plejecentre. Lene Skovgaard Steensen, leder af Skovsminde Plejecenter, er glad for skiftet.

 

– Vi havde et ønske om at bringe råvarerne og tilberedningen så tæt på de ældres hverdag som muligt. De skal kunne lugte, når frikadellerne er på panden og have mulighed for selv at skrælle kartofler, hvis de har lyst. Maden og måltiderne betyder enormt meget for vores beboeres generelle tilfredshed og velvære, og bare det, at vi spiser dagens varme måltid til aften i stedet for til frokost, har enorm betydning, siger Lene Skovgaard Steensen.

 

Nu bliver maden tilberedt ude i de enkelte bo- og levegrupper på op til 12 beboere, og de ældre har mulighed for at tilpasse menuen efter egne ønsker både dag-til-dag og på månedlige madmøder.

 

Mange ældre er underernærede

Ifølge ernæringsekspert ved Aleris-koncernens privathospitalskæde, Aleris-Hamlet Hospitaler, har ældres mulighed for at have medbestemmelse over deres mad stor betydning for sundheden.

 

-Op mod halvdelen af de ældre får simpelthen for lidt næring. Undersøgelser har vist, at appetitten og dermed også livskvaliteten og sundheden bliver øget, når de selv er med til at bestemme maden. Underernæring koster samfundet lige så meget, som fedme gør, så derfor er alle tiltag til at øge madglæden gode investeringer både i de ældres livskvalitet og i samfundsøkonomien, fortæller Mette Bie, diætist ved Aleris-Hamlet Hospitaler.

 

Måltidet er den store fornøjelse

Peter Baltzarsen har boet på Skovsminde Plejecenter i mere end tre år og er begejstret for det nye madkoncept.

 

-Før var maden ikke lige så tillokkende, og vi kunne ikke få de samme friske retter som nu. Vi får større lyst til at spise, fordi vi kan dufte maden i løbet af dagen og glæder os til at sætte os til bordet. Måltidet er den store fornøjelse for os ældre, og hvis klokken når at blive bare 18.05, begynder utilfredsheden rundt om bordet, griner den 82-årige pensionist, der lider af diabetes og derfor sætter stor pris på fleksibiliteten i den ny madordning.

 

-Jeg er med til alle de månedlige kostmøder. Det er rart at kunne sidde ansigt til ansigt med køkkenpersonalet og fortælle, hvad vi gerne vil have mere af og hvad, der er mindre godt. Som diabetiker skal jeg have en speciel kost uden sukker. I starten puttede de så sødestoffer i desserterne i stedet, men så sagde jeg: “Lad vær’ at give mig det stads, det smager skrækkeligt”. Det har de taget til sig_, fortæller Peter Baltzarsen.

 

Læs også
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke veganerkost til småbørn, men det er forældrebestyrelsen der bestemmer om børnehaven ‘går vegansk’

Den ældre herre er tidligere sportsmand og underviser blandt andet de øvrige medlemmer i Herreklubben i billard. Han har altid levet et aktivt liv som håndboldtræner, hundetræner i en jagtforening samt udøver i og formand for billardklubben i Høng i ti år.

 

PRESSEMEDDELELSE Aleris-Hamlet Hospitaler

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…