Dyster dag i fransk valgkamp: Indenrigsminister går af efter skandale – Fillon får nye anklager og mister terræn

Bruno Le Roux - Foto: Wikipedia

 

PARIS:De første meningsmålinger i det franske præsidentvalg efter topkandidaternes duel på TV tyder på, at det bliver Emmanuel Macron, som vil  gå videre sammen med Marine L e Pen efter første valgrunde.

 

Bureauet FLABE har talt med et antal vælgere, som er fast besluttet på at stemme 23. april.

 

Macron fik 26 pct opbakning, Marine Le Pen 24,5 pct, Francois Fillon 17 pct, Melanchon 13,5 pct og Hamon 11,5 pct.

 

Det er en tilbagegang for Fillon, og venstrefløjen spørger nu, hvorfor indenrigsminister Bruno Le Roux måtte gå af efter kun en dags debat om  misbrug af offentlige midler, mens Fillon slipper af krogen. Det gør han tilsyneladende ikke. Særdomstolen rumler med rygter om udvidet undersøgelse som følge af tegn på overlagt svindel og ikke tilfældigt sjusk med støtte til familiemedlemmer.

 

Den franske indenrigsminister Bruno Le Roux trådte i aftes ud af regeringen efter en skandale, som siger sparto til Francois Fillons såkaldte Penelopegate.

 

Bruno Le Roux lønnede to døtre, som i dag er 20 og 23 år, med offentlige midler, mens de endnu gik i skole. Ifølge 24 kontrakter fik de to skolepiger ialt 50.000 euros (350.000 kroner eller det dobbelte af den lovbefalede mindsteløn på arbejdsmarkedet) for at være sekretærer i Nationalforsamlingen, men de gik i skole.

 

Særlig grelt virker arrangementet, fordi den ældste skolepige hævede løn, mens hun var på emneuge i Belgien med sin skoleklasse.

 

 

Kun to måneder og fire dage efter sin udnævnelse til minister i den socialistiske regering kæmpede Le Roux hårdt for at undgå at gå af. Han gik med til at bliver stillet for særdomstolen Parquet National Financier ligesom Fillon. Men de to sager tåler ikke sammenligning.

 

Penelope Fillon er en moden kvinde, som kunne passe sin mands kalender og tage sig af møder og arrangementer, han ikke havde tid til. Og sønnen, som også fik løn som sekretær, var uddannet jurist med erfaring som advokat.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Det var denne gang en privat TVstation og ikke Le Canard Enchainé, der afsløredee misbruget af offentlige midler.

 

Le Roux måtte aflyste alle møder, han havde på programmet i går og i stedet stå skoleret for premierminister   Bernard Cazeneuve, der åbent erklærede, at han var en belastning for regeringen. Da en times forhandling ikke bar frugt, tog Cazeneuve ham med til et øde med præsident Francois Hollande, og her gik situationens alvor åbenbart op for indenrigsminiseren.

 

Selv den socialistiske præsidentkandidat Benoit Hamon havde på det tidspunkt slået hånden af ham med en erklæring om, at kastede mitanke over hele sin politiske familie og måtte tage den svære beslutning og demissionere.

 

Det sjorde han så i aftes med en fælelsesladet erklæring om, at han ikke ville skade kampen mod terrorisme og regeringens navn og rygte ved at klæbe til sin taburet.

 

 

Folkeafstemning om at forlade EU

Francois Fillon deltog i aftes i duellen mellem de fem topkanidater til præsidentposten, og han sluttede med en appel til vælgerne om at stemme på ham som den eneste, der har erfaring med at have regeringsansvar.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Hvis nogen har undret sig over, at Francois Fillon har kunnet holde vælgermøder i syd og nord, fra Vaucluse til Caen, uden at blive generet af særdomstolens tre håndplukkede dommere, hænger det sammen med den overrumpling, Fillon og hans sagfører Antonin Lévy udsatte dommerne for.

 

Lévy fik dommerne lokket til at fremskynde retssagen et døgn for at narre pressen og undgå masseopbud af fotografer foran retsbygningen.

 

Det lykkedes, men dommerne havde ikke forudset, at Fillon ville bruge mødet til at oplæse en deklaration om, at han som enhver fransk borger forventede at møde upartiske dommere, og at deres hastværk med at indkalde ham til afhøring ikke tydede på upartiskhed. Han nægtede at svare på spørgsmål, og dommerne var så overrumplede af hans modoffensiv at de ikke havde lyst til at stille spørgsmål-.

 

Derfor har Fillon siden ikke været besværet med retsmøder, og ha nkunne også uden problemer deltage i  topkandidateness debat i TV mandag aften. Selv om det ikke just fremgår af medierne, var det Marine Le Pen, der løb af med sejren med erklæringer om, at hun ikke ville være vicekansler for Angela Merkel, at franskmændene skulle være herrer i eget hus, at diverse menigheder og trossamfund ikke skulle have ret til særbehandling i den verdslige republik, og at hun som præsident vil udskrive folkeafstemning om franaak udmelding af EU.

 

Desværre var meningsmålingen om, at nordmændene har overhalet danskerne som jordens lykkeligste folk ikke ofentliggjortmandag aften.  De klarer sig åbenbart fint med oliepenge og med at værer fritaget for deklarationer fra Bruxelles om rettigheder for flygtninge, immigranter og  barnebrude, for asylsøgeres retskrav på boliger og for kendelser fra Menneskeretsdomstolen i Strasbourg..

 

Meningsmålinger efter duellen viser, at Marine Le Pen er sikker på at klare første runde 23. april, hvorefter det bliver enten Macron eller Fillon, der skal prøve at slå hende ud  i anden runde 7, maj. Ingen af de to havde synderlig held med ihærdige forsøg på at nedkæmpe Marine Le Pen i mandags.

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…