Regeringen havde store ambitioner om hjemsendelse af somaliere – nu bliver det afsløret, hvad der kom ud af anstrengelserne

Foto: Steen Raaschou

Det er ofte svært at komme af med ubudne gæster.

 

Det har regeringen nu måttet sande, efter at den sidste år besluttede at genbehandle otte hundrede somaliers opholdsgrundlag med henblik på eventuel hjemsendelse.

 

Det har medført, at Udlændingestyrelsen siden 16. september sidste år og til og med 31. marts i år foreløbig har gennemgået 105 sager, oplyser Udlændingestyrelsen.

 

Næsten tres skal sendes hjem, men det er umuligt

Efter gennemgangen af de hidtidige sager har Udlændingestyrelsen afgjort, at foreløbig 59 somaliere får frataget deres opholdstilladelse og skal sendes retur til Somalia.

 

Men det e ikke så enkelt, som det rent logisk burde være.

 

Nu viser det sig, at den somaliske regering ikke vil modtage mere end 12 af deres egne statsborgere om året, skriver Politiken.

 

Tallet fremgår af fortrolige oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, som Politiken er kommet i besiddelse af.

 

Yderligere viser det sig nu, at aftalen blot er mundtlig og blev indgået under et møde i maj 2016, hvor en delegation fra Somalias daværende regering var i København, fremgår det af et fortroligt notat fra Udlændingeministeriet, og som Politiken har haft adgang til at se.

 

Politikernes mund er lukket med syv segl

Tilsyneladende har et samlet Folketing besluttet, at offentligheden skal holdes i uvidenhed om aftalen, der i marts blev præsenteret for Folketinget under et lukket møde.

 

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

Det har ikke været muligt for hverken Politiken eller Den Korte Avis at få bekræftet aftalen eller blot at få en kommentar fra de forskellige integrationsordførere

 

”Tavsheden skyldes hensynet til den somaliske regering,” har Den Korte Avis fået at vide.

 

Det bekræftes af integrationsminister Inger Støjberg (V), som i en mail til Politiken skriver, at forhandlingerne ”foregår i al fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder.”

 

Over ti tusinde somaliere har dansk statsborgerskab

Selvom det skulle lykkedes for Udlændingestyrelsen af få hjemsendt de somaliere, som ud af de otte hundrede ikke mere har nogen grund til at opholde sig i Danmark af hensyn til deres sikkerhed, er der dog kun tale om en brøkdel af somalierne i Danmark.

 

Den somaliske befolkning i Danmark bestod per 1. januar i år af i alt 21.050 personer, og heraf har de 12.114 fået dansk statsborgerskab og er således urørlige.

 

Det var især i perioden år 2000 til og med 2006, der blev kastet danske statsborgerskaber i grams til somaliere.

Læs også
Den enorme indvandring er årsag til forhøjelse af pensionsalderen – så lad os tale om elefanten i rummet

 

Således fik i alt 9.505 somaliere tildelt dansk statsborgerskab i denne periode. Rekordåret er 2002, hvor i alt 2.254 somaliere fik dansk statsborgerskab.

 

Den kritikløse uddeling af danske statsborgerskaber stoppede først, efter at Dansk Folkeparti i 2007 fik gennemtrumfet en indfødsretsprøve.

 

Over tusinde somaliere er rejst ud med dansk pas

Danmarks Statistiks fortegnelse over tildeling af danske statsborgerskaber går ikke længere tilbage end til 1979, men fra det år og til og med 2016 har i alt 13.611 somaliere fået dansk statsborgerskab.

 

Det betyder, at over tusinde somaliere har forladt Danmark som danske statsborgere og med dansk pas.

 

Hvor de opholder sig, er der ingen, der ved, men sandsynligheden taler for, at mange af dem formentlig opholder sig i Somalia, hvor de hæver danske førtidspensioner og dansk bistandshjælp.

 

Læs også
Somalisk familie med syv børn gik under jorden – nu er de tilbage i Odder og får hjælp fra Venligboere

De er helt sikkert i modsætning til deres mere uheldige landsmænd i Danmark med somalisk statsborgerskab, velkomne i Somalia.

 

http://politiken.dk/indland/politik/art5923923/Regeringen-vil-sende-flere-hundrede-hjem-til-Somalia-i-hemmelig-aftale-kan-kun-12-sendes-hj

 

http://www.statistikbanken.dk/10025

 

http://www.statistikbanken.dk/10021

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…