Ny meningsmåling afslører alvorlig fare for Dansk Folkeparti i de politiske forhandlinger

Danskerne vil ikke have skattelettelser. En aktuel meningsmåling viser, at to ud af tre siger nej til lettelser i personskatten (Greens/Børsen). Hver femte vil endda have skatteforhøjelser.

 

Socialdemokratiet ser således ud til at appellere til vælgerne med deres krav om velfærd frem for skattelettelser.

 

Målingen åbenbarer for Dansk Folkeparti, at der er stor fare forbundet med at lave en aftale med regeringen, hvor skattelettelser har en vigtig plads.

 

Kristian Thulesen Dahl har gjort det klart, at DF kun vil tale skattelettelser med regeringen, hvis man samtidig får gang i at sende syriske flygtninge tilbage til hjemlandet.

 

Der er sikkert folkelig opbakning til at hjemsende flygtninge, hvis forholdene i deres land gør det muligt.

 

Men foreløbig ved man ikke, om vælgerne vil acceptere skattelettelser, hvis de er kombineret med hjemsendelser af flygtninge.

 

Læs også
Peter Skaarup: Dansk Folkepartis har to markante hovedkrav på flygtningeområdet, inden der kan forhandles skattelettelser – og det giver regeringen grå hår i hovedet

Mareridtet for Thulesen Dahl

Udfordringen er særlig stor, fordi det er svært at styre en aftale, der omfatter både hjemsendelse og skattelettelser.

 

Skattelettelser er en håndfast størrelse. Man aftaler at give så og så store skattelettelser til bestemte grupper.

 

Men hjemsendelse af flygtninge kan være noget mere flydende noget. Hvornår og hvordan kan man sende hvor mange flygtninge hjem?

 

For Dansk Folkeparti er der en risiko for, at man accepterer konkrete skattelettelser, mens man får stillet hjemsendelser i udsigt, der ikke er lige så klare og faste. En del af det kan være hensigtserklæringer.

 

Mareridtet for DF-formanden ville være, at han hjalp ikke særlig populære skattelettelser igennem – til gengæld for usikre løfter om hjemsendelser af flygtninge.

Læs også
Liberal Alliance har givet sig selv et forudsigeligt, tåbeligt og ydmygende nederlag – det eneste, man har fået, er et lillebitte figenblad

 

Timingen

Frygten for dette mareridt kan få Dansk Folkeparti til at stille høje krav til en eventuel aftale med regeringen.

 

Ikke bare høje krav til, hvad der skal gennemføres. Men også høje krav til sikkerhed for, at det bliver gennemført. Altså nej til bare hensigtserklæringer og usikre planer for, hvordan hjemsendelsen skal foregå.

 

Dansk Folkeparti kunne blandt andet stille krav til timingen: Skattelettelserne kan først gennemføres, når og hvis hjemsendelserne er sat i gang.

 

Vælgernes nej er til at høre

Vælgernes nej til skattelettelser i Børsens meningsmåling gør det ekstra kompliceret for regeringen og Dansk Folkeparti at finde et kompromis i forhold til skatten.

Læs også
Løkke har selv et stort ansvar for, at det er gået så galt med forhandlingerne – nu skal der laves en ny drejebog

 

Dansk Folkeparti vil være endnu mere bevidste om risikoen og kan meget vel tænkes at skrue ’risikopræmien’ i vejret.

 

Det kan ende med, at der slet ikke bliver nogen skatteaftale i denne omgang. Sådan at der kun laves en aftale om finansloven, mens regeringen må undvære sine skattelettelser.

 

Dermed vil regeringen måske også blokere for en plan om hjemsendelser. Men nu har de jo erklæret sig som tilhængere af dem, så det er trods alt lidt svært.

 

Dansk Folkeparti vil selvfølgelig arbejde for hjemsendelse af syrerne under alle omstændigheder. Her kan man lægge pres på både regeringen og Socialdemokratiet.

 

Men det er blevet mere op ad bakke at inddrage skattelettelser som en brik i forhandlingerne. Vælgernes nej er til at høre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…