Den franske præsidentvalgkamp: Macron og Fillon skyder sig selv i foden – mens Marine Le Pen fører stort

Der sker hele tiden ændringer i tovtrækkeriet mellem kandidaterne til det franske præsidentvalg.

 

Seneste udvikling er, at favoritten Emmanuel Macron fra centrum-venstre ser ud til at have undergravet sin egen lovende opbakning i meningsmålingerne.

 

Der har på det seneste været to meningsmålinger som viser tilbagegang for Marcon, status quo for Fillon og stor føring til Le Pen.

 

En fra Cevipol i Le Monde, hvor 61 pct havde besluttet definitivt at stemme på Macron. Ikke helt definitivt, for nu er opbakningen nede på 33 pct. Folkegunst idel dunst, som den onde maler skriver i Folketinget.

 

Og iFop-Fiducia i Le Perisien sender Macron fra 28 pct ned på 18,9 pct.  på linie med Fillon.  Marine Le Pen ligger her fortsat i top med 32 pct.

 

I et interview i Alger anklagede han Frankrig for at have koloniseret Algeriet med brutalitet og begået forbrydelser mod menneskeheden.

 

Forbrydelse mod menneskeheden er den betegnelse, der efter anden verdenskrig blev vedtaget for nazismens myrderier. Så at bruge betegnelsen mod det land, han vil være præsident for, får rivalen Francois Fillon til at beskylde ham for at savne rygrad, fordi han har tidligere udtalt sig stik modsat om krigen i Algeriet. Hvis han bare vil tale folk efter munden, vil han være umulig som præsident i en krisesituation, siger Fillon.

 

Under konfrontationer i Carpantras og Toulon med de såkaldte Pieds Noir, ”sortfødder”, franskmænd, som måtte forlade Algeriet og efterlade alle deres ejendele, forsøgte Macron at hævde, at hans udtalelser i algerisk TV var taget ud af sammenhæng. En håbløs tilbagevisning, da udtalelserne er båndlagt.

 

Fillon fastholder sin kandidatur

Den konservative Francois Fillon fastholder stædigt sin kandidatur, selv om både modstandere og partifæller har sagt, at han bør trække sig på grund af den vedholdende kritik af hans bjergsomhed med økonomisk støtte til hustru og børn for fiktivt arbejde.

 

Det venstreorienterede flertal i det statslige tilsynsråd afviser at indstille afhøringerne af Fillon, hans familie og meningsfæller, når de nu engang har fået ham på krogen takket være ugebladet Le Canard Enchainés afsløringer.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Selv siger Fillon, at han fortsætter sin kampagne, indtil sejren er i hus.

 

Sande og falske nyheder

Det gavner ham, at centrum-venstre kandidaten Macron har revet op i sårene efter det franske tilbagetog fra Algeriet. Masseindvandringen til Frankrig af muslimer fra Algeriet har ikke ligefrem fremmet helingen af sårene.

 

I forvejen var Macron offer for rygter om, at han havde homoseksuelle forhold ved siden af ægteskabet med den tyve år ældre lærerinde, som forlod mand og børn for at leve sammen med ham.

 

Nu er homoseksualitet på ingen måde forbudt i Frankrig undtagen blandt rabiate imamer.

 

Det var ikke franske medier, som slap katten – eller rygtet – ud af sækken. Det var russiske. Men et umoralsk dobbeltliv kan koste vælgergunst, og på nettet cirkulerer desuden påstande om, at der er ved at blive skabt en falanks af bøsser, som vil bakke Macron op i valgkampen.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Det kan være sandt. Det kan også være en af de falske nyheder, som blev fabrikeret  i Rusland under den amerikanske valgkamp og nu også florerer i EU-lande.

 

Marine Le Pen

Under alle omstændigheder er der én kandidat, som ikke fører ret meget valgkamp i Frankrig. Det er den nationale fronts Marine Le Pen. Det behøver hun ikke, for medbejlerne til præsidentposten fremmer hendes chancer i takt med at de skader deres egne.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…