Under overfladen lurer et voldsomt drama på Christiansborg – udlændingepolitikken bliver afgørende

Google Map

Regeringen og Dansk Folkeparti holdt torsdag et såkaldt statusmøde på statsminister Lars Løkke Rasmussens kontor.

 

Det er stadig uvist, om det kan lykkes at lave en bred politisk aftale, der omfatter både udlændingepolitik og skattelettelser (plus forsvar).

 

I øvrigt er det også uvist, om en aftale i givet fald kan nås inden den 22. december, hvor Folketinget har tredjebehandling og afstemning om finansloven.

 

Noget tyder dog på, at Liberal Alliance har opgivet tanken om at stemme mod finansloven, hvis de andre aftaler ikke er klar. Man er parat til at forhandle videre efter 22. december.

 

Én klar konklusion kan man dog drage efter mødet hos Løkke: Resultatet af forhandlingerne står og falder med udlændingepolitikken.

 

Hvis Dansk Folkeparti ikke får store indrømmelser her, bliver der ikke nogen skatteaftale.

 

Forbindelsen mellem udlændinge og skat

Kristian Thulesen Dahl har gjort det meget klart, at skat og udlændingepolitik hænger tæt sammen for Dansk Folkeparti.

 

Dette drejer sig ikke kun om den almindelige noget-for-noget i en forhandling: Hvis I får en indrømmelse på det ene område, skal vi have en indrømmelse på det andet område.

 

For DF er der en klar indholdsmæssig forbindelse mellem forhandlingerne om udlændinge og forhandlingerne om skat. En forbindelse, der drejer sig om økonomi.

 

De ikke-vestlige indvandrere koster danske skatteydere enorme summer. Finansministeriet har nævnt en udgift på 33 mia. kr. om året, men det samlede tal er meget større.

 

Derfor siger Thulesen Dahl: Jo mere vi kan nedbringe antallet af ikke-vestlige migranter i Danmark, jo flere penge kan vi bruge på andre ting.

 

Han vil først og fremmest bruge pengene på danskernes velfærd. Men han taler også om, at store besparelser på indvandring gør det lettere for DF at gå med til nogle skattelettelser på lave indkomster.

 

Hjemsendelse – vidt forskellig sprogbrug

Dansk Folkepartis mål er at få det, Thulesen Dahl kalder et ”paradigmeskift” i udlændingepolitikken. Altså en grundlæggende kursændring, så der fremover bliver langt færre ikke-vestlige migranter i Danmark.

 

DF har satset på, at flygtninge på midlertidigt ophold skal sendes tilbage til hjemlandet, så snart forholdene tillader det.

 

Men her kommer der åbenbart mange indvendinger fra embedsmændene, der taler om brud på konventionerne. Derfor slår Løkke bak.

 

Løkke siger ganske vist, at han kan følge Dansk Folkepartis ønske om at få indvandrere sendt hjem. Men lytter man til hans sprogbrug, er den meget anderledes end Thulesen Dahls.

 

Løkke taler kun om at ”anspore dem til at rejse hjem” – det lyder lidt som en udvidelse af de frivillige hjemrejseordninger, vi allerede har – hvor flygtninge lokkes med en pose penge.

 

Thulesen Dahl taler derimod om, at de skal rejse hjem, når forholdene tillader det.

 

Deres tid i Danmark skal bruges til at ruste dem til at vende hjem og ikke til at lade dem blive en permanent del af Danmark med parallelsamfund og det hele.

 

Men embedsmændene har åbenbart mange indvendinger.

 

Thulesen Dahl overvejer en anden vej

En tydeligt frustreret Thulesen Dahl siger nu, at hvis man ikke kan få et kraftigt fald i migranternes antal på den ene måde, så må man få det på den anden.

 

Han nævner som en anden vej, at Danmark kan afvise at modtage asylansøgere fra sikre lande – såsom Tyskland.

 

Dette vil formentlig ikke stride mod flygtningekonventionen. Til gengæld vil det stride mod de såkaldte Dublin-regler i EU – disse regler er dog reelt allerede i opløsning.

 

Men først og fremmest er Løkke formentlig stærkt imod denne tanke, fordi han ikke ønsker at udfordre Angela Merkels Tyskland.

 

Det ville blive taget meget unådigt op i Tyskland og i EU, hvis Danmark stoppede asylansøgerne ved grænsen til Tyskland.

 

… så ryger skattelettelserne

Men der er næppe nogen tvivl om, at Thulesen Dahl står meget fast på et ”paradigmeskift”, der betyder en kraftig reduktion af indvandringen fra ikke-vestlige, overvejende muslimske lande.

 

Får han ikke denne ændring, kan Lars Løkke og Anders Samuelsen formentlig skyde en hvid pind efter skattelettelser af nogen betydning. I det hele taget vil samarbejdet i blå blok så blive voldsomt belastet.

 

Resultatet af de politiske forhandlinger står og falder med udlændingepolitikken.

Del på Facebook