Årets forhandlinger om finansloven er usædvanlig dramatiske.
Det hele kan stadig ende i forlig. Der er jo meget taktisk spil i det bulder og brag, der kommer undervejs. Men problemerne er meget store denne gang.
Samuelsens trussel
To bomber truer med at sprænge forhandlingerne i luften.
Den ene bombe er den efterhånden velkendte: Anders Samuelsens trussel om at stemme nej til finansloven, hvis man ikke har landet en skatteaftale inden afstemningen om finansloven.
Denne holdning har med rette vakt stor opsigt. Det er uhørt, at et regeringsparti truer med at stemme nej til regeringens eget finanslovsforslag, hvis det ikke får sin vilje i forhandlingerne.
DF’s krav til udlændingepolitikken
Men der er også en anden bombe under forhandlingerne.
Den drejer sig om udlændingepolitik og velfærdspolitik. Her er Dansk Folkeparti utilfredse.
Partiet har villet tage et afgørende skridt i dette års forhandlinger om udlændingepolitik.
Tidligere har stramninger af udlændingepolitikken været en fast bestanddel af finanslovsforhandlingerne, når Dansk Folkeparti har været med.
Men det har været konkrete, afgrænsede stramninger.
Denne gang går Dansk Folkeparti efter en fundamental ændring af udlændingepolitikken. Man vil bremse den samlede ændring i befolkningens sammensætning, der følger af den ikke-vestlige tilstrømning.
Et mere og mere muslimsk Danmark
Denne ændring i befolkningen er i fuld gang med at gøre Danmark til et mere og mere muslimsk land. Hvilket selvfølgelig har afgørende konsekvenser for det danske samfund.
Det anerkendte amerikanske analyseinstitut Pew Research Center har netop udsendt en rapport om denne udvikling på europæisk plan.
I det mest vidtgående fremtidsperspektiv står Danmark til at firedoble andelen af muslimer fra 2010 til 2050. Så der er 1.1 million muslimer i landet i 2050.
Hjemsendelse og familiesammenføring
Dansk Folkeparti vil bremse denne udvikling. Derfor har partiet i de aktuelle forhandlinger krævet, at man hjemsender flygtninge med midlertidig beskyttelse, når forholdene i hjemlandet gør det muligt.
Det er især møntet på syrere. Samtidig skal familiesammenføringer udskydes i fem år i stedet for tre år.
Men der synes at være store problemer i forhandlingerne om disse ting.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl lufter frustrationer over, at partiet bliver dænget til med embedsmændenes forklaringer om alt det, der ikke kan lade sig gøre på grund af konventionerne.
Konklusionen synes at være, at vi er nødt til at acceptere, at Danmark bliver mere islamiseret. For det kræver konventionerne.
Her ligger masser af sprængstof i de afsluttende forhandlinger.
Velfærd
Problemer i udlændingepolitikken kan samtidig få Dansk Folkeparti til at stå endnu mere fast i forhold til en anden af partiets store mærkesager: velfærdsudgifterne.
Partiet kræver garanti for, at de stigende udgifter til ældre ikke fører til generelle forringelser i velfærden. Denne garanti skal række otte år frem.
Det kræver 26 mia. kr. mere til velfærd – over det dobbelte af, hvad regeringen har regnet med (Jyllands-Posten).
Kombinationen af udlændingepolitik og velfærdspolitik er den anden store bombe i forhandlingernes slutfase.