Nu har butikstyve nærmest en indkøbsliste med, når de stjæler i supermarkeder – de arbejder på bestilling

Arkivfoto

Supermarkeder er hårdt plaget af butikstyve. I København har b.dk talt med Brian Rosenstand, der har to MENY-butikker i henholdsvis Vigerslev og Valby.

 

Rosenstand får stjålet varer for en million kroner om året i de to butikker. Han siger, at der sjældent går en dag, uden tyverier. Et par gange om ugen lykkes det at få fat i tyven. Mern alt i alt er der altså et svind af varer, der betyder store tab.

 

Tyvene er blevet mere udspekulerede i deres metoder. For eksempel har man en rygsæk, hvor man skærer hul i den side, der vender ind mod ryggen, så det er lettere at få tyvekosterne proppet ned. En computertaske over skulderen er også meget brugt til at gemme varerne i.

 

Andre gange afleder de personalets opmærksomhed, eller også løber de simpelt hen ud af butikken med de stjålne varer i favnen.

 

Velorganiserede bander

I Brian Rosenstands MENY i Valby har han ikke bare ansat vagter. Han har også sat 40 kameraer op, som overvåger hele butikken. Og så har han en medarbejder, der er fuldt beskæftiget med at følge overvågningsbillederne.

 

Rosenstand må også undervise sine ansatte i, hvad de skal lægge mærke til. Folk, der kunne se ud til at være østeuropæere, har en særlig bevågenhed, fordi mange af tyvene ifølge ham kommer derfra. ”Jeg ved godt, det ikke er politisk korrekt at sige, men det er det, jeg oplever,” siger han.

 

Det er en almindelig opfattelse i branchen, at en stor del af tyverierne er organiserede og gennemføres af bander. Før stjal man i høj grad til personligt forbrug. Nu er det ofte med videresalg for øje.

 

Nogle tyve sender varerne til udlandet. Andre sælger dem videre til kiosker, formoder man i branchen. Det gælder netop de såkaldte kioskvarer, såsom chokolade, Nescafé og energidrik.

 

Bestillingslister fra kiosker

Tyvene kan have deciderede bestillingslister med fra kiosker, som så sælger de stjålne varer fra supermarkedet videre. Det er virkelig sat i system. John Wagner, der er administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd (DSK), siger til b.dk:

 

”De kommer med de her indkøbslister, som de har fået med fra en uorganiseret kiosk, der forsyner sig ad den vej. Og så tager de al Marabou-chokoladen eller al Tobleronen.”

 

Brian Rosenstand har derfor været nødsaget til at fjerne Marabou-chokoladen fra slikhylderne i den ene MENY og sætte den op ved kassen, hvor det er sværere at snuppe den. I den anden forretning har Rosenstand sat klistermærker på med ”Købt i MENY”.

 

Ikke tillid til, at sagerne bliver opklaret

De officielle tal fra Rigspolitiet siger, at butikstyverier, herunder i supermarkeder, er for nedadgående. Men det er ikke, hvad John Wagner hører fra sine medlemmer.

 

”Der er også mange, der ikke anmelder tyverierne, fordi de har en følelse af, at det ikke nytter noget. Derfor er statistikkerne formentlig ikke retvisende,” lyder det fra direktøren.

 

Kendsgerningen er, at mange butiksejere – ikke bare supermarkeder – føler butikstyverier som en stor plage. Det har blandt andet fået nogle af dem til at lægge overvågningsbilleder ud på nettet og kræve lov til at gøre det i et eller andet omfang.

 

De savner mere støtte fra politiet og har ofte ikke den store tillid til, at sagerne bliver opklaret på legal manér. Derfor forsøger nogle af dem selv at gå til offentligheden med billeder af de formodede gerningsmænd.

 

De mange tyverier skaber forbitrelse blandt butiksejere. Og det bliver ikke just bedre af, at man i supermarkederne har en kraftig fornemmelse af, at uorganiserede kiosker lever højt på varer, der er stjålet hos dem.

 

Det ligner ikke Danmark, som vi har kendt det.

 

http://www.b.dk/nationalt/koebmand-om-tyvebander-de-kommer-naermest-med-en-indkoebsliste

 

Del på Facebook