Vi er blevet et hyggefolk, der elsker at brokke os – men det, der sker, er vores egen skyld

Arkivfoto: Steen Raaschou

Samfundets problemer mht. Vollsmose, Gellerup, Mjølnerparken, Rosenhøj, bandekriminalitet, rå afstumpet vold, Fysisk og psykisk vold mod homoseksuelle, social elendighed, arbejdsløshed, voldtægter, overfald, hård kriminalitet, misbrugsproblemerne, pædofili, psykiske syge, knivstikkerier og politikerlede.

 

Vi Danskere, er et pussigt folkefærd. Vi elsker hygge. Fredagskoncerterne, de årlige festivaller. Den årlige gratis, is dag i Seven Eleven. den ugentlige superligadag, hvor vi kan stå og råbe ligegyldige ting, efter nogle mennesker på en græsplæne og tilbede dem, som guder. Vores stræben efter et halvmaraton, som giver os tid væk fra familien og børnene. Søndagsgåturen i Dyrehaven, hvor selfien skal tages. Starbucks kaffen, som vi piskende, skal have i hånen, på gåturen med vennerne. den månedlige tur hos frisøren, hvor vi kan sidde, sladre og brokke os, over samfundets problemer og de uduelige politikere vi har. Naboens ligusterhæk, der generer. Men samtidig inviterer ind, når solen står højt på webergrillen.

 

Jo, vi hygger. Os, ekstremt naive, godtroende Danskere. Som elsker at, brokke og hygge på samme tid. Brokken tager vi, uden ansvar på fjaseren, hvor vi kan sidde bag skærmen, dejligt “anonymt” og samtidig like, alle brok hovederne. For så behøver, vi ikke have en selvstændig holdning og mening til tingende. Vi kan også trygt brokke os, over politikerne, som vi selv valgte ind, så solgte vi nemlig vores aktie. Den aktie, som er så forbandet vigtigt at tage aktiv del i, for at gøre det bedre.

 

Vi er blevet et hyggefolk, et samfund, som blot ser tingende ske og helst ikke bryder ind, hvis en voldtægt er ved at ske, i et buskads. uha, jeg skal ikke nyde noget. Vi er blevet, et kolonihave samfund, som er inaktive tilskuere, der sidder med kaffekoppen godt gemt væk i haven, bag hækken. Mens vores Statsminister flagrer rundt i Saudi Arabien i strømpesokker eller i Vollsmose og giver hånd til en bandeleder. Vi er blevet en nation af brok røve, der lige formår at brokke os over, Pernille Wermund, Naser Khader eller Joachim B. Olsen. Som blot siger det, vi elsker at sige, når vi ude ved vennerne i festligt lag.

 

Alt imens, vi render inaktivt og brokker os, så sker tingende. De ting, som ødelægger et samfund og vi ved det godt. Men vi kan ikke finde selvstændigheden til at sige fra, til at sige stop. Vi er konfliktsky og berøringsangste.

 

Vort samfund, medierne, udnævner en Cherif, stakkels Søren Pape. Som så skal holde lov og orden, sammen med en håndfuld magtliderlige politikere, der ser politik, som et taktisk historisk spil. for hvem, det er vigtigere at have magt, end at et samfund kører godt, trygt og sikkert.

 

Så når vi nu på lørdag, sidder til middagen med vennerne og brokken kører, så prøv tag teten. Fortæl dine venner, at det er vores egen skyld.

 

Så skal jeg love for, at liguster snakken bliver skiftet ud med, Pata Negra, Grand Reserve fra 1986.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…