Ny film: En medrivende moderne musical om Los Angeles – der kan blive en ny klassiker

***** 5 stjerner ud af 6

 

LA LA LAND er en musical, der defineres som et musikalsk drama (ofte komedie) i form af et skuespil eller en film med fokus på musik, sang og dans.

 

Berømte nyere eksempler er ”Grease” (1972) og Andrew Lloyd Webbers ”Jesus Christ Superstar” (1971).

 

Genren opstod på Broadway, USA, og i de første musicals var der meget tale, mens senere opførelser primært har bestået af sang, musik og dans og dermed har nærmet sig opera- og operette-genren.

 

Instruktøren af ”La La Land” Damien Chazelle (født 1985 og kendt for WHIPLASH), har ladet sig inspirere af dialog-musicals og tydeligvis ramt plet i forhold til både anmeldere, festival-juryer og publikum: Biografomsætningen er i mange-million-klassen, og filmen har modtaget ikke mindre end 14 Oscar-nomineringer. Med den score er denne musical-på-moderne i førerfeltet i forhold til årets Oscar-uddeling.

 

 

Handlingen
Stedet er Los Angeles (LA-Land!) i begyndelsen af det 21. århundrede. Hertil kommer i tusindvis af unge mennesker for at realisere deres livsdrømme. Den unge skuespiller Mia (Emma Stone) er en af dem.

 

Hun tragter efter at få en stor filmrolle – ligesom alle de andre unge kvindelige stjernefrø, hun er i konkurrence med. Mens jagten på et gennembrud og de mange ydmygende ’auditions’ (optagelsesprøver) står på, må hun klare dagen og vejen som servitrice.

 

Også Sebastian (Ryan Gosling) drømmer om en strålende fremtid.  Ikke som skuespiller, men som jazzpianist i sin egen natklub, hvor han kan få lov til at spille den traditionelle, klassiske jazzmusik, han brænder for. Men økonomien halter, og han er derfor tvunget til at gå på kompromiser og ernære sig som hyggepianist med et bundet popkultur-repertoire, han foragter.

 

Ved et tilfælde ramler de to unge ind i hinanden – men det er synd at sige, at sød musik opstår ved træffet. Det første mødes fuckfinger bliver imidlertid efter nok et sammenstød og så et par stykker mere til først forelskelse, siden kærlighed og samliv.

 

Det store spørgsmål er, om deres kunstnerplaner, karrieremuligheder og kærlighed kan falde i hak i storbyen LA, der har så mange knuste drømme og skæbner på samvittigheden?

 

Læs også
NY FILM: Kemikaliefabrik truer landmand – så går en opofrende advokat i aktion

 En hyldest til filmklassikere

”La La Land” trækker på og er en hyldest til en række af de store (musical)filmklassikere.

 

Der er to hovedtemaer: Den vanskelige kærlighed og drømmen om at slå igennem med det talent, såvel Sebastian som Mia tydeligvis er udstyret med, men hvor talent alene ikke rækker. Der skal også en god portion held og støtte til samt parathed til at gå ad omveje for at nå det attråede mål.

 

Og hvis målet nås, hvilke omkostninger har kampen haft i relationen til andre mennesker, der ikke lige passede ind i karriereplanerne? Spørgsmålet peger på et tredje tema: Prisen for at realisere kunstnerdrømmen.

 

En kærlighedserklæring til LA

Selv om filmen er en pastiche, er ”La La Land” så sandelig også original i sin brug af de klassiske musical-virkemidler: Musik, bevægelse, skuespil, sang, (step)dans og historiefortælling.

 

Indirekte bliver denne moderne musical en kærlighedserklæring til byen Los Angeles, hvor selv en trafikprop kan omsættes til poesi og dans.

 

Læs også
En japansk animationsfilm stiller skarpt på klimaet fra en lidt anden vinkel 

En helt igennem charmerende film, der ikke ganske kan finde sine egne ben i forhold til polerne realisme-eventyrunivers. I hvert fald er der et par logiske brist i handlingsforløbet, som imidlertid fortoner sig i fyrværkeriet af dans, sang, musik og fortælletekniske raffinementer.

 

 

***Længde: 128 minutter

 

  • Medvirkende: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend, Rosemarie DeWitt, Finn Wittrock m.fl.
  • Instruktør: Damien Chazelle
  • Manus:  Damien Chazelle
  • Censur: Tilladt for alle
  • Premieredato: torsdag d. 23. februar
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…