Merkel er rystet – de tyske socialdemokrater stormer frem, og de er klar til en strammere kurs i asylpolitikken ligesom Mette Frederiksen

De socialdemokratiske partier i Europa har været et sørgeligt syn igennem længere tid.

 

I de største europæiske lande har de i den grad tabt styrke og indflydelse: Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien. I en del mindre lande er udviklingen gået i samme retning.

 

Danmark har på det seneste været en af de få undtagelser.

 

Nok er Socialdemokratiet herhjemme langt fra fordums magt. Men partiet har rettet sig. Det er landets største parti, og det står til at få statsministerposten, hvis der var valg nu.

 

En væsentlig faktor i Socialdemokratiets comeback i Danmark er den strammere kurs i udlændingepolitikken, som partiet er slået ind på – med Henrik Sass Larsen som drivkraft.

 

Lederskiftet fra Helle Thorning-Schmidt til Mette Frederiksen ser også ud til at have gavnet partiet.

 

Merkel er rystet

Nu vejrer også de tyske socialdemokrater pludselig morgenluft.

 

De har ellers længe været fuldstændig ude af stand til at rokke ved Angela Merkels magtposition. Længe har SPD har i meningsmålingerne kun lige ligget over 20 procent, mens Merkels union af CDU og CSU normalt har ligget i hvert fald 10 procentpoints højere.

 

Men et lederskifte i SPD har skabt en dramatisk ændring i dette billede. Martin Schulz, der har været formand for EU-Parlamentet, er blevet partiformand i stedet for Sigmar Gabriel.

 

Siden dette lederskifte er SPD stormet frem hos vælgerne. Merkel er rystet.

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

 

Søndag kom der sågar en meningsmåling, der viste, at SPD havde overhalet CDU/CSU i vælgertilslutning: 31 procent til SPD, 30 procent til Unionen. (Insa Sonntagstrend)

 

Også når de to kanslerkandidater, Merkel og Schulz, sættes direkte over for hinanden, er Merkel i store vanskeligheder. En enkelt måling giver ligefrem 50 procent for Schulz som kansler og kun 34 procent for Merkel! (Insa/ARD/Die Welt)

 

Håber på den nye mand

Denne situation siger måske nok så meget om Merkels svaghed som om Schulz’s styrke. Merkel er mærket af slitage og af mange tyskeres kritik af hendes rolle i asylpolitikken.

 

Det er et tidens tegn, at mange vælgere i utilfredshed med den etablerede politik søger mod nye skikkelser, som kan give dem håb om forandring. Og selv om Martin Schulz er gammel i gårde i EU-politikken, er han for mange et nyt ansigt i tysk politik.

 

Kovending i udlændingepolitikken

Schulz sender signaler om at gøre noget for ”hårdt arbejdende mennesker”. En stor del af det er varm luft, men med lidt god vilje kan det lyde nyt for nogle vælgere.

Læs også
Bliver en vis Annegret Kramp-Karrenbauer – også kaldt AKK – Tysklands næste kansler?

 

Samtidig kan udlændingepolitikken få en central rolle i Schulz’s forsøg på at vinde fodfæste.

 

Han har ellers været politisk korrekt ud over alle bredder. Da migranter for tre år siden strømmede til Italien, kaldte han det en ”skændsel”, at man ikke modtog flere.

 

Men nu har piben fået en anden lyd. Schulz ser ud til at være på vej ud i en kovending, der minder om den, Mette Frederiksen har gennemført i Danmark.

 

Mette Frederiksen tilhørte jo også gennem mange år den ekstremt politisk korrekte fløj i Socialdemokratiet. Nu er hun slået ind på en strammere kurs.

 

Migranter tilbage til Afrika

Søndag sendte den ny ledelse i SPD et klart signal om, at man er i opbrud i udlændingepolitikken.

 

Læs også
Afrikaner fik afvist sin asylansøgning, men han blev ikke udvist – det fik frygtelige konsekvenser for en 9-årig pige

Partiets gruppeformand i Forbundsdagen, Thomas Oppermann, skrev et indlæg i Frankfurter Allgemeine Sonntag. Han gav støtte til tanken om, at EU skal sende migranter fra Afrika tilbage over Middelhavet, så de placeres i centre i Nordafrika. Her skal deres asylansøgninger så bedømmes.

 

`Sådan noget ville Martin Schulz før i tiden have tordnet mod. Det gør han ikke længere. Nu går han ind for en kraftig begrænsning af migrantstrømmen til Europa, fordi vælgerne kræver det.

 

Det samme har Mette Frederiksen gjort. Andre socialdemokrater vil sikkert følge efter.

 

De vil ikke gå langt nok til at løse problemerne effektivt. Men de går nu længere, end de før har været villige til.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…